Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Poznati svi detalji novog formata Lige šampiona

Od takmičarske 2024/25 elitno takmičenje na prostoru Starog kontinenta dobiće drugačiji format, koji se dugo pripremao i napokon će zaživeti.

Za nekoliko sedmica na “Ataturk” stadionu u Istanbulu, i potom dogodine na londonskom “Vembliju” biće kraj Lige šampiona kakvu smo poznavali bezmalo dvije decenije.

Od takmičarske 2024/25 elitno takmičenje na prostoru Starog kontinenta dobiće drugačiji format, koji se dugo pripremao i napokon će zaživeti.

UEFA je potvrdila još prije dva mjeseca kako će se igrati, možda je na prvi pogled djelovalo zbunjujuće, stiče se utisak da mnogi i dalje nisu do kraja razumjeli sve promjene kojima će krovna organizacija pribjeći.

Prva promjena tiče se broja timova, umjesto 32 ubuduće biće učestvovaće 36 klubova, aamim tim biće više utakmica na programu.

Najvažnije je što više neće postojati grupna faza kao dosad, već je na istom mestu biti sve ekipe. Samo što neće igrati svako sa svaki. Žrijebom će biti odrećeni protivnici, tako da svaki učesnik odigra po deset mečeva u osnovnom dijelu Lige šampiona, po pet kod kuće i na strani.

Kad se taj osnovni dio okonča i podvuče crta ispod učinka u deset kola (svaki tim će odigrati makar četiri utakmice više nego dosad) osam prvoplasiranih će direktno u osminu finala. Timovi koji na toj tabeli završe od devetog do 24. mjesta igraće baraž. Ukupno 16 učesnika, po jedan meč na svom i stadionu rivala, kako bi se odredilo ko će se pridružiti onim najboljima.

Kad se taj međukorak napravi, onda sve ide po ustaljenom režimu: igraće se nokaut runde, od osmine finala do finala.

Više od 90 odsto učesnika biće dobijeno plasmanom u državnim prvenstvima, tako da će i dalje profitirati klubovi iz “liga petice”. Uz nekoliko izmjena. Trećeplasirani tim u prvenstvu saveza rangiranog peto na UEFA listi imaće zagarantovano mjesto. Još jedno će biti dodeljeno prvaku jedne od država takođe visokopozicioniranih na pomenutoj skali, preko takozvanog “puta šampiona”, jer će umjesto dosadašnja tri ta staza dati četiri učesnika.

Preostala dva mjesta će pripasti klubovima sa najvećim klupskim koeficijentom na obračunu učinka u posljednjih pet sezona, a da se nisu kvalifikovali za grupnu fazu Lige šampoina, ali jesu u kvalifikacije za to takmičenje ili Ligu Evrope, odnosno Ligu konferencije.

Kad već njih pominjemo, mjenjaće se i format LE i LK. U Ligi Evrope će svaki tim igrati osam utakmica u osnovnom dijelu takmičenja, dok će u Ligi konferencije svaki imati šest, uz napomenu da UEFA i dalje razmatra hoće li i kako povećati listu učesnika sa 32 na 36.

UEFA je naznačila da želi da favorizuje nacionalna prvenstva time što će im ostaviti termine igranja tokom vikenda, dok ćemo međunarodni klupski fudbal i dalje gledati tokom radne sedmice, utorkom, srijedom i četvrtkom.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve