Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Povratak uzdignute glave: Košarkaši ponosni na učinjeno

Crna Gora je savladala Belgiju, Bugarsku i Gruziju u punoj ,,Tbilisi areni“, poražena je od Turske, Španije i Njemačke. Plasmanom u osminu finala je ostvarila cilj, ali je i ukupan utisak više nego pozitivan…

Košarkaši Crne Gore napustili su juče Berlin. Uzdignute glave i ponosni na sve što su uradili na Evropskom prvenstvu, na koje su došli neočekivano (nakon isključenja Rusije), ali na kojem su pokazali da im je mjesto u takvoj konkurenciji. Uz malo više sreće i boljeg sudijskog kriterijuma, možda su mogli i stepenicu više.

Iako su stali u osmini finala baš kao na prethodnom EP, 2017. godine, iako su, takođe, upisali tri pobjede, izabranici Boška Radovića su imali do sada najbolji nastup na šampionatima Evrope. Jer, za razliku od debakla od Letonije u prvoj rundi eliminacija prije pet godina (100:68), Crna Gora je na ovogodišnjem Eurobasketu eliminisana u osmini finala od Njemačke (85:79) nakon velike borbe u drugom poluvremenu.

Crna Gora je savladala Belgiju, Bugarsku i Gruziju u punoj ,,Tbilisi areni“, poražena je od Turske, Španije i Njemačke. Plasmanom u osminu finala je ostvarila cilj, ali je i ukupan utisak više nego pozitivan…

– Imamo razloga da budemo jako zadovoljni. Radili smo dobro, atmosfera je bila odlična. Odnos prema obavezama i reprezentaciji, odnos unutar ekipe i sa stručnim štabom je funkcionisao na visokom nivou. Izuzev poluvremena protiv Španije i u jednom dijelu meča protiv Njemačke, sve ostalo je bilo na visokom nivou. Igrali smo dobru košarku, od pet utakmica u grupi smo dobili tri, i definitivno imamo razloga da budemo zadovoljni – ističe, dan nakon meča sa Njemačkom, bek ,,crvenih“ Vladimir Mihailović.

Zona zbunila Njemce

Crna Gora je ,,prosula“ prvo poluvrijeme protiv Njemačke (48:24) zbog čega može najviše da žali, jer je u nastavku pokazala da može da se nosi i sa ekipama takvog kvaliteta.

– Od samog početka meča, koji nije bio kako treba, ušli smo u problem i minus, koji, nažalost, nijesmo uspjeli da nadoknadimo. Ali iz jedne jako loše situacije uspjeli smo da smognemo snage i odigramo fantastično drugo poluvrijeme, čak i da zaprijemo da pobijedimo. Nijesmo uspjeli, ali sve u svemu mislim da moramo biti ponosni i zadovoljni onim što smo ostvarili ovog ljeta – dodaje Mihailović.

Bek Mornara ističe da je u prvom poluvremenu problem bio statičnost u napadu.

– Bili smo bez prave ideje i pravog ritma. Odatle su se nadovezali neobjašnjivi padovi u odbrani i izgledalo je jako loše. U drugom poluvremenu smo ih iznenadili zonom, na koju se oni nijesu snašli. U napadu smo ubrzali i počeli da pogađamo, da dolazimo u bolje situacije za šut i vratili smo se u igru.

A zona je bila atipična za našu reprezentaciju.

– Jeste, to je više bio neki alternativni potez da probamo da promijenimo ritam, da nešto učinimo. I to je zaista fenomenalno urodilo plodom, vrlo brzo smo shvatili da nam to donosi pozitivan rezultat, tako da smo tako nastavili, u nekim momentima kombinovali i sa odbranom na čovjeka.

Nezadovoljstvo suđenjem

Iako na Eurobasketu igraju mnogi NBA i evroligaški asovi, prečesto se najviše govori o suđenju, koje definitivno nije na nivou ovog takmičenja. To je na svojoj koži osjetila i Crna Gora, protiv Turske, Gruzije i Njemačke posebno, ali i mnogi drugi.

– Iskreno, ne znam gdje to ide i kako će stvari da se odvijaju, jer vidim da vlada ogromno nezadovoljstvo u većini reprezentacija. Bilo je jako puno propusta što se tiče samih odluka, tako i što se tiče nametnutih kriterijuma, čudnih pristupa i odnosa. Prvenstvo je, definitivno, sjajno, sa mnogo NBA i evroligaških igrača, prisutan je veliki kvalitet. Mislim da neke takve stvari kvare dojam, vidjećemo kako će se sve to do kraja odvijati – kaže Mihailović.

Slijede kvalifikacija za SP

Za Crnu Goru u novembru slijedi nastavak kvalifikacija za Mundobasket, i ,,prozor“ u kojem naša selekcija gostuje Češkoj a dočekuje Litvaniju. Nakon toga, u februarskom ,,prozoru“ ostaju još mečevi sa Bosnom i Hercegovinom u gostima i Češkom kod kuće. Crna Gora je trenutno na trećoj poziciji koja vodi na SP i može sama da odlučuje o svojoj sudbini.

– Ambicije su nam, svakako, maksimalne. Mislim da smo u dosta dobroj poziciji, iako nas, sigurno, očekuju teški mečevi. To su sve veoma ozbiljne reprezentacije. Nama će faliti određeni igrači, nedostajaće naravno i drugima, posebno onima koji u svojim redovima imaju igrače visokog nivoa, a koji neće igrati u tim ,,prozorima“. Pogotovo kod kuće, definitivno, u svakom meču idemo na pobjedu, ali to ne znači da i na strani nećemo pokušati da ostvarimo maksimalni rezultat. Idemo utakmicu po utakmicu i iskreno se nadam plasmanu na Svjetsko prvenstvo – zaključio je Mihailović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve