Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Poruka za sokole: Od jeseni sa malo više drskosti protiv velikih

I upravo bi te riječi morale da odzvanjaju u glavama njegovih igrača sve do septembra i novih akcija u kvalifikacijama. Sa malo više drskosti protiv “velikih, “sa štitom, a ne na njemu, pa iako na kraju stigne poraz, niko ništa neće moće da im zamjeri.

Premijera prve tri epizode kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru je prošla, a utisci su i dalje podijeljeni… I ovaj ciklus je pokazao da je Crna Gora klasa iznad selekcija kakve su Letonija i posebno Gibraltar, ali da “sokolovima i dalje nedostaje nešto u okršajima sa velikim evropskim reprezentacijama.

Norveška je na kraju martovskih akcija samo “prekopirala ono što su od 2017. protiv naše fudbalske selekcije radili Danska, Srbija, Češka, Rumunija, Engleska…

Od septembra 2017. i utakmice sa Rumunijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koju su “sokolovi dobili golom Stevana Jovetića, Crna Gora čeka na veliku fudbalsku priču, na trijumf protiv neke od selekcija koje su šešir iznad.

“Previše smo ih respektovali i precijenili u prvom poluvremenu”, realno je nakon utakmice sa Norveškom (poraz 1:0) sve sagledao kapiten Jovetić.

Tokom tih prvih 45 minuta Crna Gora je odlučila da odbranom dođe do velike pobjede takva odluka Miodraga Radulovića možda i ne mora da čudi, jer je naša reprezentacija upravo kroz takvu igru ranije znala da piše velike priče. Problem je ovog puta bio što osim totalne defanzive, njegovi igrači nijesu uspjeli da urade ništa drugo jedna kontra Jovetića je premalo. Presing momaka Stalea Solbakena bio je toliko jak da naši fudbaleri nijesu mogli ni nekoliko pasova da sastave… Sve je izgledalo kao da se strah uvukao među “sokolove “Imali smo previše respekta, nepotrebnog respekta i straha u prvom poluvremenu, ali nijesmo imali razloga za to, očajavao je Radulović nakon meča.

A nakon odmora, Radulović nije odmah mijenjao igrače i formaciju, ali jeste stav svojih momaka. Crna Gora je podigla odbranu, počela je da napada, imala i nekoliko solidnih šansi, ali čini se da je meč sa Norveškom bio izgubljen tokom prvih 45 minuta.

“Kada smo počeli da vjerujemo i kada smo vidjeli da Norveška nije bauk, u drugom poluvrememenu smo bili bolji, dodao je Radulović.

I upravo bi te riječi morale da odzvanjaju u glavama njegovih igrača sve do septembra i novih akcija u kvalifikacijama. Sa malo više drskosti protiv “velikih, “sa štitom, a ne na njemu, pa iako na kraju stigne poraz, niko ništa neće moće da im zamjeri.

A za meč sa Norveškom Miodrag Radulović je odlučio da promijeni formaciju i umjesto standardne 4-42, “posložio je “sokolove u 3-5-2, sa tri štopera (Vujačiić, Savić i Tomašević), dok su Adam Marušić i Sead Hakšabanović bili takozvani “fulbekovi.

U početku se “vikinzi, bez obzira na posjed lopte, nijesu snalazili, ali je bilo samo pitanje vremena kada će jedna greška skupo da nas košta a desila se poslije 35 minuta igre, kada je Mohamed Eliunusi “zavrtio Aleksandra Šćekića.

Poslije samo jednog treninga na kojem je uigravana nova formacija, možda i ne čudi što se naši momci nijesu baš najbolje snalazili.

Ipak, baš 3-5-2 bi mogla da bude idealna formacija u budućnosti, posebno kada se vrati pravi “fulbek Marko Vešović, a i jasno je da bi Radulović sa takvom postavkom mogao na drugoj strani da dobije i pravog Adama Marušića u izdanjima iz Lacija.

Naravno, i trojka na sredini morala bi da bude mnogo kreativnija od one koja se suprotstavila Norvežanima Sćekić, Dušan Lagator i pomalo usamljeni najkreativniji među njima Nebojša Kosović.

Jedan poraz ne znači kraj snova, a i selektor Radulović sada će imati sasvim dovoljno vremena da do septembra “skocka” Crnu Goru kako on želi da izgleda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve