Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Popović: Ovakve utakmice je najlakše igrati

Činjenica je da Budućnost mora da se uigrava kroz utakmice LŠ, ali je i činjenica da je u prethodna tri meča nedostajalo mnogo stvari koje se ne uče na treninzima.

Rukometašice Budućnosti protiv giganta Rostova (16 sati) imaju pravo da vjeruju u čudo, ali teško mogu do bodova protiv jednog od favorita za trofej u Ligi šampiona.

Šansa je možda bila za prve elitne bodove u prethodna tri meča, a ruska ekipa dolazi u Podgoricu po pobjedu.

Mada, nijesu se ni igračice ove ekipe proslavile u prethodnom kolu porazom od FTC-a kod kuće (20:19), neke nijesu u idealnoj formi, ali trener Per Johanson ima kvalitet i snagu startne postave i djevojaka sa klupe.

Ne možemo da prijetimo

“-Nije potrebno puno trošiti riječi o Rostovu i od čega je sastavljena ova ekipa. To su svi profesionalci, igračice koje su ponajbolje u svojim reprezentacijama i od većeg dijela ruske reprezentacije. Ovaj tim funkcioniše zajedno duži niz godina, mislim konkretno na ruski dio i sa nekoliko novih. Od ove godine, od samog starta, su na visokom nivou. A mi smo se spremali nakon pauze da vratimo dobru energiju i probamo nivo agresije i karakter da podignemo na viši nivo, jer je to ono što u svakom momentu mora da ima mlada ekipa. Sve ostalo će sama utakmica donijeti, kazala je Bojana Popović.

Prvi stručnjak ”plavih” ne može da obeća najbolje izdanje, ali priželjkuje makar dio dobrih stvari sa treninga na današnjoj utakmici.

– Prosto je teško, dok utakmica ne krene, o nekim stvarima pričati ili da ćemo moći neke zadatke da ispunimo. Želim da djevojke prenesu dio od onoga što rade na treninzima i pokažu pravo lice što i mogu, ako to bude na dobrom nivou utakmica će biti lijepa za gledanje. Ne mogu da prijetim Rostovu i da kažem da imamo kapacitet da ih pobijedimo, ali svakako im nećemo dati da se prošetaju kroz teren.

– Mislim da borba neće izostati, pa vidjećemo za koliko će to biti dovoljno. Na tome najviše insistiramo i želimo iz utakmice u utakmicu da popravljamo. Ali nije jednostavno, svi ti segmenti igre, napadački ili odbrambeni, unose neku vrstu stresa ako dio zamišljenog ne funkcioniše. Onda se nervoza prenese na veći dio ekipe jer još uvijek ni jedna od njih nije preživjela utakmice toga tipa gdje se ulazi u stres. Nemamo iskusniju kariku za koju bi mogle djevojke da se uhvate i da ih lider na terenu povede u pravom pravcu. Ali one uče iz dana u dan i iskreno mislim da će kao tim da rastu.

Samo hrabro

Popović je kazala da će njena ekipa u duel četvrtog kola ući hrabro i bez predaje.

– Nema pritiska, mnogo je problema, a grupa je jaka.

Činjenica je da Budućnost mora da se uigrava kroz utakmice LŠ, ali je i činjenica da je u prethodna tri meča nedostajalo mnogo stvari koje se ne uče na treninzima.

– Agresivnost! Ima je u nekim momentima, a u nekima nam nedostaje fokus i koncentracija za zadatke koje treba da izvedemo na terenu, ali sve to može da se pripiše mladosti, neiskustvu i nekom, da kažemo, kvalitetu. Naše djevojke nijesu puno prošle. Zato taktički možemo samo da radimo na stvarima, kao na primjer, da naš igrač u situaciji jedan na jedan bude bolji.

– Mi u napadu stvaramo šanse, promašujemo i umjesto da dođemo do gola, dobijamo kontru, jer se igrač, nakon zicera, nije vratio. Što se rezultatski približavamo odlazimo u veći minus, ali i to opet pripisujem neiskustvu, strahu pri šutu… Takvi momenti prate mladu i neiskusnu ekipu. I moramo da se borimo da djevojke shvate da je ovo igra u kojoj uživaju jer su tu zato što vole. Bez obzira ko je ispred njih treba da igraju svoju igru i uživaju u onome za što su se spremale i da nakon utakmice kažu – da, to je bio moj maksimum. Rezultat je takav, ali dala sam sve od sebe.

Borba je najvažnija

Svaki dan se stručni štab sa igračicama bori za bolje sjutra. Radi se na detaljima, svjesni da očekivanja ne mogu biti velika kao prethodnih godina.

– Riješili smo da podmladimo tim. Oni koji gledaju laički, mogu da komentarišu, ne zamjeram im, ali nijesu u materiji. Oni koji znaju rukomet znaju sa čime raspolažemo i da nije jednostavno praviti priču preko noći. To je dug proces kada se smjenjuje generacija ili kada se radi sa mladim timom, a konkretno na okupu smo dva mjeseca.

– Prosto je nemoguće da se nešto brzo i veliko desi i da djevojke imaju pomaka u igri. Ali ne odustajemo, makar ja jer sam u ovome 24 sata. Znam sve njihove mane i vrline, znam šta od koga mogu da očekujem. A isto tako znam da utakmica često donosi neke stvari na koje ne mogu uvijek da utičem, ali mogu djevojke. Zato kažem, za te neke rukometne stvari svaku grešku mogu da prihvatim, jer znam da u datim momentima neko ne može sve da iznese protiv igrača koji je bolji, ali da ne bude borbe – to ne mogu da prihvatim. I da pionirke dođu moraće da se bore, trče, da imaju stav i bezobrazluk u očima. Jer to svako može da ima na terenu, odnosno ko želi da da sve od sebe. Nikad nijesam komentarisala da smo promašili toliko i toliko šuteva, jer je to sastavni dio sporta, ali borba ne smije da nestaje. U svakom momentu ekipa može da se bori za nešto bolje. U tom pravcu pravim kritiku, a za neku veću trenutno nema mjesta. U situaciji smo u kojoj smo, prihvatila sam ”vruć krompir”, a svi moramo malo da budemo realniji i strpljiviji za nešto što je duži proces, jasna je Popović.

Psihološki momenti su mnogo važni kada ekipa raste. Psihologijom se dobijaju najveći.

– Najviše vremena na to trošim, jer je psihologija najteža u sportu. I kada su vrhunski igrači u ekipi mala stvar može sve da poremeti, odnosno kompletan sistem. Nijesam tip koji voli da gubi i poslije svake utakmice sebe treniram da izađem jača, izvlačim pouke i zajedno idemo dalje od svakog ponedjeljka. Radimo na stvarima koje bi nas približile putu na kojem ćemo biti bolji. Znam da je djevojkama teško, ali se i grade kroz ovo. Zbog toga svi zajedno radimo kako bi za nekoliko godina došli do nivoa na kojem nećemo pričati o ovim stvarima, zaključila je Bojana Popović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve