Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Počinje La Liga: Potjera za Real Madridom

Aktuelni šampion, Real Madrid, u nedjelju od 22 sata ide na noge Almeriji, dok će Atletiko našeg Stefana Savića u ponedjeljak (19.30) u goste Hetafeu

Od evropskih “liga petice”, najjačih nacionalnih fudbalskih šampionata, pretposljednja kreće španska La Liga.

Elitni fudbal na Pirinejima ove sezone otvara večerašnji duel Osasune i Sevilje (21), a “ono pravo” kreće od sjutra kada će na teren izaći jedan od tri kandidata za titulu – Barselona, koja će dočekati Rajo Valjekano.

Aktuelni šampion, Real Madrid, u nedjelju od 22 sata ide na noge Almeriji, dok će Atletiko našeg Stefana Savića u ponedjeljak (19.30) u goste Hetafeu.

Muke oko registracije

Barselona je u odnosu na madridske velikane najviše mijenjala tokom ljeta, ali je pitanje u kojem će sastavu moći da izađe sjutra, ali i na koga će uopšte računati ove sezone.

Katalonci su se našli u (ne)očekivanom problemu – pitanje je da li će do sjutra, kada ističe rok, uspjeti da registruju brojna pojačanja.

Barselona je novac za osnaživanje tima obezbijedila tako što je prodala 25 odsto svojih domaćih televizijskih prava i 24,5 odsto “Barca studios”, sopstvene produkcijske kuće, što joj je ukupno donijelo više od 600 miliona eura, a nedavno je potpisala i sponzorski ugovor s kompanijom “Spotify”, čije će se ime naći u nazivu stadiona.

Uz to, Katalonci su prošle godine uzeli 500 miliona eura pozajmice od banke “Goldman Sachs”, namijenjenih za otplatu dugova.

Nije, dakle, sporno odakle Barseloni novac da angažuje Rafinju iz Lidsa, Roberta Levandovskog iz Bajerna i Žila Kundea iz Sevilje za kombinovano više od 150 miliona – problem je kako registrovati ove fudbalere, kao i Franka Kesija i Andreasa Kristensena koji su došli kao slobodni igrači.

Španska La Liga ima stroga pravila o finansijskom fer-pleju, konkretno – koliko klub može da potroši na zarade igračkog i stručnog kadra.

Ukoliko rukovodstvo lige procijeni da ti izdaci prevazilaze prijavljene prihode ili dozvoljene minuse kluba – igrači ne mogu da se registruju.

Na primjer, Barsa može da bude u minusu od 144 miliona eura, ali on trenutno iznosi više i uprave “blaugrane” ovih dana radi na tome kako da ga smanji.

Pokušalo se sa dodatnom prodajom TV prava, ali prije svega prodajom igrača. To ide teško, naročito sa Frenkijem de Jongom, kojem je poručeno da mora da prihvati smanjenje plate ili da ode.

Holanđanin ne želi ni jedno ni drugo, a Barsi bi 85 miliona koje bi mogla da prihoduje od njegovo transfera bili spasonosni.

Na transfer listi su i Samuel Umtiti, Martin Brajtvajt i Memfis Depaj, a Đerard Pike i Serhio Buskets su navodno pristali da im se smanji zarada.

Juče se pojavila informacija da bi dva igrača koja su stigla ovog ljeta – već mogla da odu.

Mediji u Španiji prenijeli su da su čelnici Barselone u ugovore sa Frankom Kesijem i Andreasom Kristensenom unijeli klauzule da mogu da odu kao slobodni igrači ako ne budu uspjeli da ih registruju na vrijeme.

Ukoliko Barselona riješi problem, a situacija se mijenja iz sata u sat, i registruje sva pojačanja, imaće tim spreman da izbriše sjećanja na prošlu, mučnu sezonu.

Navika pobjeđivanja

Favorit će, svakako, biti Real Madrid koji je na prošlosezonsku Ligu šampiona i La Ligu prije dvije noći “nakalemio” Superkup Evrope.

“Merengesi” su, dakle, nastavili gdje su stali prošle sezone. Nijesu mnogo mijenjali – velika pojačanja su Antonio Ridiger i Orelijen Čuameni, dok su otišli Marselo, Isko, Garet Bejl, Luka Jović…

“Nije nam bila potrebna utakmica protiv Ajntrahta da pokažemo da imamo jak tim, to smo već znali. Ali naš motiv uvijek je veliki i želimo da nastavimo da pobjeđujemo. Čvrsto smo na zemlji, a to što smo u posljednja tri finala sačuvali mrežu je ohrabrujući znak”, rekao je trener Karlo Anćeloti poslije meča Superkupa Evrope.

“Atmosfera među igračima je vrlo dobra i zadovoljstvo je trenirati ovu ekipu jer postoji dobar balans. Prije godinu niko nije vjerovao u ovaj tim. Rasli smo i napredovali, možemo i još. Sezona će biti čudna jer će usred sezone biti Svjetsko prvenstvo, ali naši ciljevi se znaju”.

Sve za titulu

Ciljevi se znaju i u komšiluku, u taboru Atletiko Madrida.

“Kolćonerosi” ne žele novu sezonu bez trofeja, a ekipa nije pretrpjela bitne promjene.

Sa pozajmice se vratio Alvaro Morata, a nova lica su Aksel Vitsel i Nauel Molina, dok su “Vanda Metropolitano” napustili Luis Suares, Šime Vrsaljko, Ektor Erera…

“Odlično smo radili u predsezoni. Imamo dobru grupu igrača, biće nam potreban maksimalan doprinos svakog od nas. Idemo meč po meč, vjerujem da možemo imati sjajnu sezonu”, poručio je vezista Toma Lemar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve