Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Počinje Evroliga, Mitrović poručuje: Monako ima novu ekipu, trebaće strpljenja

Monako je umnogome promijenio ekipu ljetos. Posljednje pojačanje je i najzvučnije – Amerikanac Majk Džejms, prošlosezonski drugi strijelac Evrolige, u dresu CSKA, koji je sezonu završio u NBA ligi, u Bruklinu

Nova evroligaška sezona počinje večeras, a pored toga što je Monako novajlija, najvažnija promjena neće se dogoditi na parketu, već na tribinama, pošto se navijači vraćaju u dvorane, uz nadu da će tako i ostati.

Monako debituje, ali ga sa klupe vodi trener koji nije debitant u eliti – crnogorski trener Zvezdan Mitrović, koji je prije dvije sezone sa Asvelom bio dio klupske košarkaške elite.

“Debitantska sezona za Monako u Evroligi, organizaciono i takmičarski. Istorijska u svakom smislu”, kaže Zvezdan Mitrović za Pobjedu.

Zbog učešća u Evroligi, dvorana “Gaston Medesan” je morala da bude renovirana (kao “Morača“ za evroligašku sezonu 2018/19).

“Odradili smo tek nekoliko treninga, sa novom ekipom nismo odigrali utakmicu u našoj dvorani, uglavnom smo trenirali u nekoj sporednoj dvorani. Zbog toga kažem svima da će biti potrebno malo više strpljenja na početku”, nastavlja Mitrović.

Monako je umnogome promijenio ekipu ljetos. Posljednje pojačanje je i najzvučnije – Amerikanac Majk Džejms, prošlosezonski drugi strijelac Evrolige, u dresu CSKA, koji je sezonu završio u NBA ligi, u Bruklinu.

Stigli su i Donatas Motiejunas, Leo Vesterman, Vil Tomas, Brok Motum, Donta Hal, Paris Li…

“Ekipu smo dopunili tokom pripremnog perioda, na kraju smo doveli nekoliko dobrih igrača. Još nismo uigrani, tek nedavno je došao Majk Džejms kao najveća zvijezda. Imamo novih 14 igrača u timu, za mene je to izazov da se sve sklopi i poklopi”, kaže Mitrović.

Mitrović je ljetos produžio ugovor na još tri sezone sa klubom kojem je prošle sezone donio istorijski rezultat u Evrokupu.

Zahvaljujući tom uspjehu, Mitrović je izabran za za trenera godine u Evrokupu, i to je prvi put u istoriji da je to priznanje dobio trener tima koji je osvojio pehar u tom takmičenju.

Mitrović se pretprošlog ljeta vratio u Monako nakon dvije sezone u Asvelu, tokom kojih je osvojio titulu (u finalu savldao Monako) i Kup Francuske.

U prvom mandatu u Monaku, od februara 2015. godine, osvojio je Pro B ligu i vratio klub u elitu poslije 24 godine. Osvojio je tri uzastopna Liders kupa, a njegov tim je igrao i finale FIBA Lige šampiona i finale Prvenstva Francuske u kojima je poražen od grčkog AEK-a, odnosno Le Mana.

Dakle, dobro poznaje ambijent, ali zbog posljednjih pojačanja će i očekivanja biti veća.

“Normalno je da su sad naše ambicije da budemo konkurentni, da možemo da igramo. Međutim, što se tiče rezultata, ne možemo ništa da predvidimo, dok ne krene takmičenje. Napravili smo i iskusnu ekipu, sa nekim mladim igračima. Uložena su veća sredstva nego što su bila planirana u startu, pojavili su se i novi sponzori, doveli smo dva-tri zvučnija pojačanja, i normalno da će postojati i pritisak. Međutim, ekipa je potpuno nova i, ponavljam, rano je govoriti o rezultatu”.

Mnogo je utakmica u Evroligi, ali će nam biti izuzetno teško i prvenstvo Francuske. Očekujemo jako tešku sezonu, a mi ćemo probati da napravimo što je moguće bolji rezultat.

Monako na startu dočekuje Panatinaikos.

“Prva je uvijek najteža. Mislim da ćemo u narednih mjesec dana da imamo 13-14 utakmica. Igraćemo, maltene, svaka dva dana. Idemo od utakmice do utakmice, nakon svake ćemo biti uigraniji”, kaže Mitrović.

Spisak favorita za trofej u Evroligi je, uglavnom isti, počev od aktuelnog šampiona Efesa.

“Efes je glavni favorit, a tu su, standardno, favoriti CSKA, Barselona i Real. Mislim da Fenerbahče ima ozbiljnu ekipu, a tu su i Armani i Bajern, koji su se prošle sezone pokazali kvalitetnim”.

Za vikend startuje i prvenstvo Francuske.

“Nakon Panatinaikosa igramo odmah dvije utakmice u gostima (Roan, Levaloa), pa onda gostujemo Uniksu u Kazanju u Evroligi. U domaćem prvenstvu je bitno da obezbijedimo što bolju poziciju u plej-ofu, i da se onda borimo za titulu”, istakao je Mitrović, koji je prošle sezone izabran i za trenera godine u Francuskoj, treći put u karijeri, nakon što je najbolji trener bio i 2017. i 2018. godine, takođe na klupi Monaka.

U Evrokupu je sve bilo sjajno i bajkovito

Monako je Evroligu izborio prošlogodišnjim trijumfom u Evrokupu, u finalu protiv Uniksa, dok je u četvrtfinalu tim iz Monte Karla izbacio Budućnost Voli, i to nakon majstorice.

“Nevjerovatna sezona. Klub je prvi put osvojilo Evrokup, sa skromnim budžetom, sa drugačijim ambicijama. Nama su ambicije porasle kasnije, u startu je cilj bio da prođemo u Top16 fazu”, ističe Mitrović.

“Međutim, kako se sve razvijalo, mi smo igrali sve bolje i bolje. Počev od Budućnosti u četvrtfinalu, preko Gran Kanarije u polufinalu, do Uniksa u finalu, ekipe evroligaškog kvaliteta, i na kraju stigli do pehara. Sve je, stvarno, bilo sjajno i bajkovito. Kad se najmanje nadaš, uspjeh stigne, za klub koji je u to vrijeme imao minimalan budžet i za svoje prilike, sa sedam-osam profesionalnih igrača i nekoliko klinaca. U prilog nam je išlo i do što su utakmice odlagane u prvenstvu Francuske, pa smo imali vremena da spremamo mečeve u Evrokupu”, dodao je Mitrović.

Budućnosti je sada lakše jer nema pritisak kao prošle sezone

Na pitanje kako vidi ABA ligu u ovoj sezoni, odnosno ko su favoriti za trofej u regionalno. takmičenju, Zvezdan Mitrović izdvaja grupu od četiri tima koji će se boriti za vrh ABA lige, i rangira ih na sljedeći način:

“Jeste da ima i nacionalna takmičenja i Evroligu, ali mislim da je Crvena zvezda jedan od favorita. To je ekipa koju je Dejan (Radonjić) već vodio, poznaje igrače, već je uigrana ekipa, još samo da nekoliko igrača izađe iz povreda. Partizan, normalno, je među favoritima, s obzirom na dolazak Željka Obradovića, budžet kluba i roster”, rekao je Mitrović.

Nekadašnji član stručnog štaba „plavih“ ističe da Budućnost ima „ozbiljan sastav“.

“Možda je olakšavajuća okolnost za Budućnost što je sa sebe skinula teret favorita za titulu. Mislim da im je sada lakše jer nemaju taj pritisak kao što je, možda, bio prošle godine. Sad je u fokusu derbi Crvene zvezde i Partizana, što je šansa za Budućnost da se napadne sa strane, kao što je uzela titulu 2018. godine. Tu je i Cedevita Olimpija sa uvijek ozbiljnim budžetom. Možda će se pojaviti još neko, Cibona ima talentovanu i mladu ekipu. Ali, rano je za prognoze”, istakao je Mitrović.

Teško se organizovati u Fibinim prozorima

Zvezdan Mitrović je dvije godine bio selektor Crne Gore, sa kojom je izborio prvi plasman na Mundobasket.

Nakon SP u Kini, Mitrović nije mogao da nastavi posao na klupi„crvenih“, zbog obaveza Asvela, čiji je tada bio trener, u Evroligi.

Naslijedio ga je Boško Radović, koji sa reprezentacijom nije uspio da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, dok je ljetos uspješno odrađen posao u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Kako kaže, i sam je kao selektor osjetio koji su problem igrati u Fibinim prozorima.

“Jako se teško organizovati u tim Fibinim prozorima. Ne mogu da kažem da su je uništili, ali time ne čine dobro košarci sa tim prozorima u sred prvenstava, bez evroligaških i drugih igrača. Time, stvarno, pada nivo, jako je teško to komentarisati. Nijesmo prošli u kvalifikacijama, a svi znamo kako je bilo teško zbog korone, kako se ekipa okupila u Pou. Toliko je nekih vankošarkaških okolnosti da je teško komentarisati samu košarku. Dođe ti ekipa na dva dana, a to sam iskusio i dok sam bio selektor, i treba da je pripremiš. Znamo kako je bilo kad je pred najvažniju utakmicu – pola igrača Budućnosti izašlo iz korone. Prošla godina je bila potpuno nepredvidiva. Ove godine smo prošli pretkvalifikacije za Mundobasket, što je najvažnije. Sad treba da se usresredimo na kvalifikacije”, rekao je Mitrović.

Četiri Crnogorca u Evroligi

Bez naših timova, Crnu Goru će u Evroligi predstavljati tri trenera i jedan igrač.

Osim Zvezdana Mitrovića na klupi Monaka, našu zemlju predstavljaju i Dejan Radonjić i Duško Ivanović, treneri Crvene zvezde i španske Baskonije.

Najzad, jedini crnogorski košarkaš u Evroligi je Nikola Ivanović, plejmejker Crvene zvezde.

U Evroligi će, u dresu Barselone, igrati i rođeni Podgoričanin Nikola Mirotić, naturalizovani Španac.

Parovi prvog kola

Četvrtak

Monako – Panatinaikos (19.00)

Makabi – Bajern (20.05)

Olimpija – CSKA (20.30)

Real Madrid – Anadolu Efes (21)

Petak

Uniks – Zenit (18.00)

Fenerbahče – Crvena zvezda (19.45)

Asvel – Žalgiris (20.00)

Olimpijakos – Baskonija (20.00)

Barselona – Asvel (21.00).

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve