Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Pobjeda u Beogradu: Budućnost u novoj brzini

Milojević je naslijedio uspješnog prethodnika Petra Mijovića i ima namjeru da ipak sprovede svoje shvatanje i sistem igre. Protiv FMP-a, na zahtjevnom gostovanju, je funkcionisalo upravo onako kako je trener ''plavih'' priželjkivao, i to je jasno kroz konkretne statističke podatke

Više šuteva u ranoj fazi napada, tranzicije, manje oslanjanja na pik-en-rol to je novo lice Budućnost Volija, sa novim trenerom Dejanom Milojevićem.

Pobjeda nad FMP-om 99:88 u subotu u Beogradu odraz je namjera novog stratega ”plavih” da mijenja neke stvari u igri.

Milojević je naslijedio uspješnog prethodnika Petra Mijovića i ima namjeru da ipak sprovede svoje shvatanje i sistem igre. Protiv FMP-a, na zahtjevnom gostovanju, je funkcionisalo upravo onako kako je trener ,,plavih” priželjkivao, i to je jasno kroz konkretne statističke podatke.

Budućnostje, ako izuzmemo meč sa Partizanom u Beogradu koji se igrao sa dva produžetka (pobjeda 101:100, 78:78 nakon regularanog dijela), prvi put u 14 ABA mečeva ubacila preko 87 poena. Čak za 12 poena prebacila je prethodni najbolji skor u ovoj sezoni regionalnog takmičenja. Pri tome je, sa 63 ubačena poena do poluvremena, oborila klupski rekord.

I ne samo to: u ovoj utakmici su Podgoričani imali najbolji procenat šuta iz igre (53 procenta) na gostovanjima ove sezone u ABA, uz pomenuti meč sa Partizanom u Beogradu koji je odigran u oktobru prošle godine. Takođe, drugi put su ove sezone na gostovanjima uspjeli da ubace dvocifren broj trojki (deset), a tek četvrti put ove sezone imali su 40 ili više procenata realizacije šuta za tri.

Ukupno 64 puta iz igre je lošiji učinak samo od meča sa Megom u gostima (69 šuteva). Konačno, u samo jednom meču do sada u ABA Budućnost Voli imala je više skokova od ovog duela sa FMP-om (36) i to u prvom kolu u ,,Morači” protiv Splita (41). Skor od 21 asistencije na utakmici je najbolji u sezoni. Pri tome, ,,plavi” su u četvrtoj dionici očigledno kalkulisali, štedjeli snage i postigli samo 14 poena. Da se vodilo računa o odbrani, svjedoči to da je FMP zajedno u drugoj i trećoj dionici postigao svega 34 poena.

Za ekipu iza koje su dva poraza od Cedevita Olimpije i ubjedljiv poraz od Virtusa u Bolonji prošle sedmice, bi ipak bilo prerano reći da je pronašla novu energiju i svježinu. Ali vrlo brzo biće odigrani mečevi koji će biti dovoljni da se izvlače jasniji zaključci o Milojevićevom sistemu igre. Nakon meča sa Virtusom u srijedu u Evrokupu u ,,Morači”, u Podgoricu stiže Cedevita Olimpija (subota 6. februar, 21 čas). I biće to potencijalno ključni meč u borbi za pozicije pred plej-of ABA lige. U slučaju trijumfa protiv ekipe koja je u izuzetnoj formi, ”plavi” bi bili legitimni kandidati za prvo mjesto pred plej-of.

Gdje je Apić?

Trener Dejan Milojević je nakon pobjede nad FMP-om hvalio doprinos svih igrača a sada djeluje da je jedina briga u sastavu forma Dragana Apića. Projektovani drugi centar je za deset minuta na parketu ubacio svega dva poena (2-0 iz igre) uz dva skoka, blokadu i dvije izgubljene lopte. Meč je završio sa indeksnim skorom -2, a sa njim na terenu Podgoričani su primili osam poena manje od rivala. Apić nije imao dvocifren košgeterski skor u ABA još od meča sa FMP-om u ”Morači” 25. oktobra. Trenutan skor u ABA za njega je 6,7 poena i 2,8 skokova po meču.

Fedorova uloga

Meč protiv FMP-a je potencijalno najzreliji koji je tinejdžer Fedor Žugić (17) odigrao za Budućnost Voli ove sezone u ABA, iako je recimo protiv Cibone jesenas ubacio 20 poena.

U duel u Beogradu je ušao agresivno, kao starter i do polovine dionice napravio tri faula. Na startu treće dionice već je imao četiri faula. I nije ga to opteretilo naprotiv, meč je završio sa osam poena (trojke 4-2) uz odlične četiri asistencije i ukradenom loptom. Interesantno, mladi bek-šuter, veliki talenat evropske i crnogorske košarke, u cijeloj ABA sezoni do meča sa FMP-om imao je tri asistencije. Na ovoj utakmici odigrao je 13:25 minuta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve