Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

PK Subra: Željko Dabović i Marija Bošnjak najbrži na Orijenskom maratonu

Najbolje vrijeme postigao je Željko Dabović iz TK X Herceg Novi (0:35:50), dok u ženskoj konkurenciji je slavila Marija Bošnjak, članica TK X Herceg Novi (0:52:08)

Predstavljanje Orjena i zdravih stilova života i aktivnosti u planini glavni je cilj Orjenskog maratona. Ova jubilarna 20. manifestacija okupila je minulog vikenda u domu Za Vratlom 80-ak ljudi, dok je u pojedinačnim događajima učestvovalo njih 70-ak, od Herceg Novog, Kotora i Žabljaka, preko Beograda i Dubrovnika, pa sve do Ljudi iz Rusije i Belgije, saopštili su organizatori iz PK Subra.

Foto: Radiojadran.com

Najbolje vrijeme postigao je Željko Dabović iz TK X Herceg Novi (0:35:50), drugi je bio Novljanin Perica Vučković, član AK Sparta iz Nikšića, dok je treće mjesto zauzeo Goran Baltić, član Alpinističkog kluba Niskogorci iz Herceg Novog. U ženskoj konkurenciji slavila je Marija Bošnjak, članica TK X Herceg Novi (0:52:08), drugo mjesto pripalo je Mariji Krivokapić iz Herceg Novog, a treće Aleksandri Tot iz TK Kotor.

U petak veče manifestacija je zvanično otvorena, a pristigli učesnici su se detaljnije upoznali sa predstojećim programom. Odmah zatim otvorena je i nesvakidašnja izložba fosila Orjena, koju je organizovala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena povodom Evropskog dana parkova (24. maj). Postavka je bila otvorena za razgledanje tokom cijelog trajanja manifestacije Orjenski maraton.

Foto: Radiojadran.com

“Mada baziran na planinarenju, Orjenski maraton je više od toga, pa vrijedi istaći da je preko njega svojevremeno u Crnu Goru uvedeno planinsko trčanje, aktivnost koju su kasnije preuzele brojne druge manifestacije. Njegovi pobornici ovom prilikom su se okušali na stazi „Orjensko srce“, dugačkoj 5,5 km”, navodi se u saopštenju.

Foto: Radiojadran.com

Za najšire slojeve ljubitelja planine na istoj stazi (Orjensko srce) organizovana je i jedna opuštena hiking tura, sa upoznavanjem vegetacije Orjena, nekadašnjeg života u katunima i obilaskom obližnjih speleoloških objekata. Naime, staza „Orjensko srce“ je pažljivo trasirana da u uslovima ne baš gostoljubivog orjenskog krša ipak obezbijedi lak i bezbjedan prolazak i ljudima kojima planine nisu česte destinacije.

Jubilarni 20. Orjenski maratom organizovan je uz podršku Ministarstva sporta, Planinarskog saveza Crne Gore, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena DOO, TO Herceg Novi, Stanice granične policije Herceg Novi i Atletskog saveza Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve