Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Pešić: Nedostaje mi Jugoslavija, zanima me situacija u svakoj od bivših republika

Od svih (brojnih) uspjeha u trenerskom poslu Pešić je izdvojio trijumf sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije na Mundijalu u Bormiju 1987.

Legendarni trener Svetislav Kari Pešić od prošle sezone predvodi španskog velikana Barselonu sa kojom je lider u ACB ligi.

Foto: Mondo.rs

Pešić je uoči Kupa kralja dao zanimljiv intervju za “El Mundo” kazavši da mu nedostaje bivša velika država Jugoslavija.

“Nedostaje mi Jugoslavija. Mnogo me zanima situacija u svakoj od bivših republika, sada malih, samostalnih država. Imam prijatelje u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, naravno i Srbiji. Ponekad se pitam da li bi ta Jugoslavija mogla da se vrati”, rekao je proslavljeni stručnjak.

Od svih (brojnih) uspjeha u trenerskom poslu Pešić je izdvojio trijumf sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije na Mundijalu u Bormiju 1987.

“Da, to je bilo veoma uzbudljivo, moje prvo veliko iskustvo. I ja sam bio mlad, imao sam 37 godina. Trenirao sam momke iz cijele Jugoslavije…Ja se, iako sam rođen u Srbiji, osjećam Jugoslovenom…Ta generacija je bila fantastična, prije titule u Bormiju bili su prvaci Evrope kao kadeti i juniori. Nezaboravno iskustvo”, rekao je popularni Kari.

Na primjedbu da za trenere sa Balkana važi da su strogi i zahtjevni, Pešić je rekao:

“Neki ljudi ne razumiju kako se pobjeđuje. Neki misle da mi, Jugosloveni, osvajamo titule samo na osnovu žestokog rada. Pošto ne znaju detalje, lakše im je da kažu da zato pobjeđujemo. Jasno je da treniramo žestoko, ali bitan je kvalitet treninga. Prvo popravljamo individualni nivo igrača, potom dižemo čitav tim. Kod nas nema praznog hoda, mnogo priče…Prvo trening, ali šta to znači? U Jugoslaviji se formirala trenerska škola, metodlogija rada koja insistira na detaljima. To nije lako za igrače, ali to je jedini put”, poručio je Pešić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve