Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Peković: Nema alibija, bićemo spremniji za ključne borbe

Za našu proslavljenu NBA zvijezdu, bivšeg košarkaša Nikolu Pekovića, 2020. godina bila je godina povratka košarci i Crnoj Gori – onda kad je, u januaru, prihvatio poziciju tim menadžera naše muške reprezentacije. Da bude spona igrača ka stručnom štabu i nacionalnom savezu

Za našu proslavljenu NBA zvijezdu, bivšeg košarkaša Nikolu Pekovića, 2020. godina bila je godina povratka košarci i Crnoj Gori – onda kad je, u januaru, prihvatio poziciju tim menadžera naše muške reprezentacije. Da bude spona igrača ka stručnom štabu i nacionalnom savezu.

Sada, sa iskustvom izazovne godine, Peković fajterski želi da pošalje poruku optimizma. Prvo uvjerenje da će nacionalni tim, suočen sa neočekivanim i grubim porazom od Velike Britanije u posljednjem meču kvalifikacija, ipak uspjeti da izbori Eurobasket u februaru. Bez obzira na to što ,,crveni“ više ne zavise isključivo od svojih rezultata.

Iza Nikole je i teška, ali uspješno savladana borba sa korona virusom; velikan evropske košarke, nekad jedan od najboljih NBA centara, dijelio je sudbinu stotina i hiljada sunarodnika u pandemijskom vremenu. Uoči početka 2021. godine, Peković je želio da pošalje prije svega poruku jasnoće. Da ,,izoštri sliku“, u vremenu i okolnostima kada je prije svega mjera potrebna…

ARENA: Javno ste istakli uvjerenje da će se Crna Gora plasirati na Eurobasket u februaru. Na čemu temeljite optimizam?

PEKOVIĆ: Najmanje zbog toga što sam po prirodi optimista, uvijek sam na taj način prilazio svemu kroz karijeru. Više to baziram na činjenici što znam kvalitete tih momaka, koliko im je bitan tim i sa koliko će motiva ući u mečeve sa Njemcima i Francuzima. A ubijeđen sam da ćemo u te velike borbe ući u boljem momentu forme za veliki broj igrača. U februaru sigurno neće biti slučaj da nam skoro pola tima izlazi iz perioda izolacije ili preležanog korona virusa. Biće u kontinuitetu treninga, jakih mečeva…

ARENA: Iza Vas je iskustvo borbe sa korona virusom. Jesu li Vas u tom periodu zaboljele medijske spekulacije u regionu, kako na sve to danas gledate?

PEKOVIĆ: Medijske spekulacije me nikad nijesu zanimale niti opterećivale, naravno, svako ima pravo da piše što hoće i da zalaže svoj integritet. Dok sam bio u bolnici nijesam ni imao priliku da čitam što se sve pisalo… Meni je najbitnije da su ljekari u svakom momentu znali u kakvom sam stanju, sa tim sam bio upoznat ja i moji najbliži. A naravno da je sve što se pisalo bilo daleko od istine.

Naravno, moram istaći i ono što je jako bitno, da ćemo igrati na našem terenu, u ambijentu na koji smo navikli. I to je važna prednost u borbi za dvije pobjede, čak i onda kad ćemo izvjesno igrati bez prisustva navijača na tribinama. Ili što ćemo izvjesno biti bez naše NBA zvijezde Vučevića ili evroligaških igrača.

ARENA: Zbog čega se desio grub i potencijalno skup poraz od Velike Britanije?

PEKOVIĆ: Nikad za bilo što nijesam tražio alibi u karijeri, niti to činim ja niti bilo ko u stručnom štabu ili reprezentaciji uopšte. Ono što smatram da treba istaći je ono što se tiče rada i funkcionisanja igrača na visokom evropskom nivou tokom sezone. A to je da kada ispadnete iz treninga dvije ili tri sedmice, sa minimalnim vremenom za oporavak i rad, onda ste u teškoj situaciji. Smatram da se ta situacija, kada smo imali šest – sedam igrača koji su u te mečeve u francuskom Pou ušli nedovoljno pripremljeni nakon preležanog korona virusa, žestoko odrazila na ishod meča sa Britancima. Naravno, ne bježimo od odgovornosti za poraz.

Preležao sam korona virus, imao malo ozbiljnije simptome od naših momaka i reprezentativaca koji su se suočili takođe sa infekcijom. Znam koliko je period oporavka zahtjevan, čak i kad se radi o blažim simptomima, koliko zahtjeva opreza. Bitno je zaista slušati jasne preporuke i sugestije ljekara, da se nakon nekoliko sedmica poslije infekcije sa oprezom ulazi u rad. Sve to iziskuje vrijeme koje nemate usred sezone, ali što je tu je…

ARENA: Kao tim menadžer selekcije, na koga bi eventualno mogli računati dodatno za ,,prozor“ kvalifikacija u februaru? Prije svih pominju se oporavljeni Petar Popović i Sead Šehović…

PEKOVIĆ: Jako je bitno da taj period dočekaju u formi. Popović je, recimo, vrlo važan za našu rotaciju… Ali možda sada nije momenat da govorimo o imenima. Do sredine februara se mnogo toga može promijeniti, doći do nekih neželjenih situacija sa povredama, uspona ili padova u formi. Računamo na neka imena i vjerujem da ćemo biti jači nego u prethodnom ,,prozoru“ kvalifikacija koji smo igrali u francuskom Pou.

ARENA: Kako rješavati problem centarske linije, budući da smo bez Dubljevića, Todorovića i naravno NBA zvijezde Vučevića?

PEKOVIĆ: To je mnogo komplikovano, kad znate koliko su nam oni bitni. Ipak vjerujem da su momci poput Zorana Nikolića, koji igra odlično ove jeseni, ili Danila Nikolića koji ekipi pruža bitnu širinu i dodatnu opciju u igri, dostojni zadatka koji ih čekaju u februaru. Vjerujem da ćemo imati dovoljno opcija da ostvarimo ono što želimo.

ARENA: Kako gledate na izlazak našeg velikog talenta Marka Simonovića na NBA draft i šansu da jednog dana zaigra u Čikago Bulsima?

PEKOVIĆ: To je nešto što me posebno raduje, budući da je Marko izuzetan talenat i sjajan momak, srećan sam zbog njega. Malo smo razgovarali o tome, a ono što je bitno je da će šansa koju dobije za rad u Bulsima biti sjajna za njegov košarkaški razvoj i karijeru, bez obzira na to da li će put tražiti kroz NBA ili na vrhunskoj evropskoj sceni. Sazrijeva u Megi, klubu koji je izuzetan upravo u radu sa mladima… I tu se već iskazao, rješavao je bitne utakmice, ne ide nespreman u NBA, daleko od toga. Vjerujem da će opravdati povjerenje koje je dobio na draftu.

ARENA: Za vrh ABA lige krajem decembra konkurišu oba crnogorska, ali i makar još četiri tima. Kakvi su vaši utisci kada je regionalno takmičenje u pitanju? Ko je ostavio najjači utisak na Vas?

ARENA: Fedor Žugić je bio sa 17 godina u sastavu reprezentacije, još nije dobio minute ali je blizu. Kako gledate na njegov košarkaški razvoj?

PEKOVIĆ: Sigurno da je Fedor, sa 17 godina, u situaciji da sada živi san svakog dječaka koji je na putu da se bavi košarkom na vrhunskom nivou. I to što je uz A selekciju Crne Gore je fantastično, ponosni smo što ga imamo. Uz marljiv rad i posvećenost koje je do sada pokazao, vjerujem da će napredovati i uskoro moći da pruži doprinos, donese kvalitet reprezentaciji.

PEKOVIĆ: Za sada možemo reći da treba da budemo zadovoljni što su naši klubovi potvrdili reputaciju i kroz ABA i kroz Evrokup. Krug favorita je jasan, onih koji će konkurisati za plej-of, svi su iskazali kvalitet… Ono što je bitno je da maksimalno pripremljeni uđu u završnicu, kada sve drugačije funkcioniše i rješava se u jednom ili dva meča. Zato ne bih sada davao neke prognoze, dugo je do proljeća i raspleta.

ARENA: Situacija u Partizanu – čini se već daleko od plej-of zone ABA lige. Koji je put oporavka prvog tima, u situaciji kada sa organizacione strane klub djeluje stabilno?

PEKOVIĆ: Desila se turbulentna godina, prije svega kada su u pitanju rotacije na poziciji trenera. Prvo je otišao Trinkijeri, nego vrijeme bio je naš Vlado Šćepanović, sada Filipovski… Koliko vidim, planiraju se i neke promjene u igračkom kadru. Ono u što sam ubijeđen je da će tim u narednom periodu izaći na pravi put, jer znam da uprava na čelu sa Ostojom Mijailovićem zna što radi. I tu nemam neke brige.

ARENA: Kako gledate na aktuelni momenat u NBA ligi? Jesu li Lejkersi zaista favoriti da odbrane tron zaslužen ljetos?

PEKOVIĆ: Stvarno Lejkersi izgledaju moćno. I u prethodnoj sezoni se perfektno vidjelo kakav je Lebron klasa i lider… Ono što je sada bitno istaći je da ima nekoliko izuzetnih timova, da je liga vjerovatno jača nego prethodne sezone i da je sada prerano davati bilo kakve prognoze. Vidjećemo, kada plej-of dođe, naravno, sve je mnogo bitnije nego sada.

ARENA: Mark Gasol je zamijenio Dvajta Hauarda na ,,petici“ u Lejkersima. Protiv obojice velikana ste igrali, ko je bio teži protivnik?

PEKOVIĆ: Sa jedne strane, Hauard je bio mnogo jači sa ,,fizikalijama“, atletski dominantan. Sa druge – Mark je evidentno kompletniji, raznovrsniji igrač. Onaj koji zna da dođe do različitih rješenja, da doda u pravom momentu, položi… Tako da bih u ovoj situaciji i iz mog iskustva igranja protiv obojice rekao, ipak, Gasol – zaključio je Nikola Peković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve