Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević: Japanci znaju da štite jedni druge

U Japanu su mjere borbe protiv korona virusa donijele rezultate: od prve polovine februara zaraženo je svega 1.054 ljudi, život je izgubilo 36. U zemlji sa preko 125 miliona stanovnika, u subotu je bilo svega 36 novih slučajeva zaraženih – radi se isključivo o ljudima koji su doputovali u Japan

Luka Pavićević, naš proslavljeni košarkaški trener na klupi prvaka Japana i Azije Alvarka, od polovine februara čeka normalizaciju takmičenja, japanske B lige.

Pavićević, Foto: KK Budućnost Voli

U Japanu su mjere borbe protiv korona virusa donijele rezultate: od prve polovine februara zaraženo je svega 1.054 ljudi, život je izgubilo 36. U zemlji sa preko 125 miliona stanovnika, u subotu je bilo svega 36 novih slučajeva zaraženih – radi se isključivo o ljudima koji su doputovali u Japan.

Ipak, situacija sa košarkom u toj zemlji je nepotrebno dovedena do apsurda – B liga je prethodne sedmice nakratko počela, odigrana su dva kola, da bi nakon protesta igrača zabrinutih za širenje zaraze ponovo prekinuta…

“Situacija vezana za sport poprima ozbiljne razmjere, ali kao svuda u svijetu to je naravno sekundarno u odnosu na zdravlje ljudi i eventualne posljedice. Nakon prethodnog vikenda situacija je bila ,,škakljiva“ i donijeta je odluka da se liga ponovo prekine. Najvjerovatnije ćemo se okupiti kao i u slučaju fudbalera, dakle od 4. aprila”, kazao je Pavićević.

Istakao je da i ovakva situacija ozbiljno ugrožava brojne klubove…

“Tvorci japanske košarkaške lige su uvaženi i uticajni ljudi, isti koji su stvarali svojevremeno fudbalsku Džej ligu. Imaju najtačnije informacije o stanju u Tokiju i Japanu i sigurno ne žele da ugroze zdravlje igrača. Košarka je ovdje veliki projekat i dobro se razvija. Dio klubova ne može da preživi bez takmičenja, do pola budžeta se puni od prihoda od mečeva”, dodao je Pavićević.

Naš bivši selektor je opisao i svakodnevno funkcionisanje u Japanu.

“Ne koristim već dva mjeseca javni prevoz, već se krećem isključivo kolima ili klupskim autobusom. Otkako se situacija zaoštrila, držim se kretanja u svom dijelu grada, a inače sam ranije volio da sjednem na voz i odem do nekog drugog dijela Tokija i tako upoznajem grad. Ono što je bitno, da su Japanci ozbiljno shvatili situaciju i bez vanrednog stanja. Oni inače imaju jako izraženu kulturu u tom pogledu, inače znaju da štite jedni druge od virusa i bakterija. I kad se malo prehlade ili je sezona alergija, oni nose maske da bi zaštitili druge”, zaključio je Pavićević.

Od dolaska u Japan Podgoričanin Pavićević je osvojio dvije šampionske titule, a u septembru prošle godine osvojio je FIBA Kup šampiona Azije.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve