Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Patković: Čekamo konačan odgovor Vučevića, Ivanović nije zaslužio situaciju sa navijačima

Patković je naglasio da je ''svaki igrač bitan i zlata vrijedan'', te da je KSCG ''u kontaktu sa svim potencijalnim reprezentivcima''

Nakon izbacivanja Rusije iz svih takmičenja, muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore, neočekivano, je dobila šansu da nastupi na septembarskom Evropskom prvenstvu, u grupi u Gruziji. U ovom trenutku nije poznato da li će selektor Boško Radović moći da računa na najjači sastav, uključujući i NBA igrače Nikolu Vučevića i Marka Simonovića, članove Čikaga…

Vučević je trenutno u Baru, gdje odmara sa porodicom, gledao je drugi meč finala plej-ofa između Mornara i Budućnosti, što su selektor i čelnici Košarkaškog saveza Crne Gore iskoristili da obave razgovor sa njim.

– Šta će biti sa Nikolom, ne mogu da vam kažem sa sigurnošću. Sa njim su obavljeni prvi razgovori, i čekamo njegovu konačnu odluku. Dobili smo neki odgovor koji nije i ne možemo smatrati zvaničnim, koji nije konačan. Kada dobijemo konačan odgovor od Nikole, o tome ćemo obavijestiti javnost. Nikola je sjajan momak, vrhunski košarkaš, i mi moramo poštovati njegovu odluku, kao i odluku svakog reprezentativca. Ne postoje nikakvi mehanizmi prinuda, a i da postoje, ne bismo ih primjenjivali. Jer, igrač mora da igra srcem za svoju reprezentaciju, mora to da želi i da uvijek daje sve od sebe – kazao je za RTCG u emisiji Basket fest direktor košarkaških reprezentacija Filip Patković.

Marka Simonovića sigurno neće biti u ljetnjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu.

– Marko ima obaveze koje proizilaze iz njegovog ugovora sa Čikagom i on neće moći da nastupa u kvalifikacijama za Mundobasket, jer mora da igra Ljetnju ligu za Čikago. Nadam se da će Marko biti sa nama na Evropskom prvenstvu – dodaje Patković.

Patković je naglasio da je “svaki igrač bitan i zlata vrijedan”, te da je KSCG “u kontaktu sa svim potencijalnim reprezentivcima”.

– Vjerujem da ćemo sastaviti što bolji tim. Naravno, nije sve u rukama Saveza i selektora, to je odluka košarkaša. Nekad iz objektivnih, nekad iz potpuno subjektivnih razloga igrači odluče da ne igraju za reprezentaciju. To nije samo slučaj u Crnoj Gori, to je problem svuda u Evropi i svijetu, zbog neusklađenosti Fibe, NBA i Evrolige. Igrači svojevoljno dolaze da nastupaju za reprezentaciju, ako im je u tom trenutku nešto drugo bitnije, mi nemamo nijedan mehanizam da ih prinudimo da igraju za nacionalni tim. Možemo samo da damo sve od sebe, obezbijedimo što bolje uslove, i pokušavamo da sastavimo najbolju moguću ekipu.

Direktor košarkaških reprezentacija Crne Gore je naveo i primjere igrača iz NBA koji često nastupaju za svoje reprezentacije.

– Luka Dončić igra uvijek, za Sloveniju. igraće i kvalifikacije za SP i Evropsko prvenstvo. On, definitivno, uživa u tome, želi da igra za reprezentaciju, uvijek je slobodan. Imali smo primjer braće Gasol, pa Dijaoa i Parkera u Francuskoj, koji su osvajali NBA prsten a koji su se uvijek odazivali.

Odluka Fibe da Crna Gora zauzme mjesto Rusije na EP, nije iznenadila KSCG.

– Jedina pravedna odluka je bila da Crna Gora popuni to mjesto, jer je naša reprezentacija jedina imala tri pobjede, sve ostale koje se nisu kvalifikovale su imali po dvije ili jednu.

Crna Gora će drugi od dva meča druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati 27. avgusta, a već 1. septembra će igrati prvi meč na EP, u Tbilisiju (Gruzije) protiv Turske.

– Moraćemo da napravimo jako dobru organizaciju, da igrači budu što manje u putu, da bude što manje presijedanja i čekanja, a da uspijemo da zadovoljimo broj treninga koji je neophodan selektoru i odmor igrača. Ovo je izuzetno čudan sistem takmičenja koje je nametnula FIBA, sa svim ovim prozorima, ali, šta je, tu je. Ne možemo da se žalimo, igraćemo na EP, na najvećoj košarkaškoj smotri, što je za nas velika stvar. U izuzetno jakoj grupi, objektivno najjačoj uz A grupu, jer sa nama nastupaju Turska, Belgija, Bugarska, Španija i domaćin Gruzija. Raduje me da ćemo igrati u novoj dvorani u Tbilisiju, za koju kažu da je impresivna, i vjerujem da će igrači uživati i da će moći da ostvare dobar rezultat i uživaju u košarci.

Patković ističe da „košarkaška javnost i svi ljubitelji sporta uopšte u Crnoj Gori treba da shvate da je velika stvar kada se Crna Gora pojavi na bilo kojem velikom svjetskom ili evropskom takmičenju“.

– Vjerujem da će naši momci u Tbilisiju dati sve od sebe, a vidjećemo kakav će biti rezultat. Nezahvalno je bilo šta prognozirati na tako velikom takmičenju, gdje sve ekipe imaju nesporan kvalitet. Nadamo se da ćemo biti u što boljem sastavu – zaključio je Patković.

Ivanović nije zaslužio situaciju s navijačima

Filip Patković se nada da će se ovog ljeta u reprezentaciju vratiti Nikola Ivanović, prvi put nakon posljednjeg meča u kvalifikacijama za EP, a nakon odlaska iz Budućnosti u Crvenu zvezdu, kada je doživio prve zvižduke i uvrede pojedinih navijača sa tribina u „Bemax areni“.

– Riječ je o vrhunskom igraču, koji je bezbroj puta do sada da je igrač sa velike utakmice. Sjećamo se trojke sa pola terena protiv Srbije, imao je sjajnu rolu u onom finalu ABA lige kada je Budućnost pobijedila Crvenu zvezdu i kvalifikovala se za Evroligu. Isto je i sada u dresu Crvene zvezde u finalu protiv Partizana, a direktno je uticao na pobjedu protiv Cedevita Olimpiju u polufinalu. On je igrač koji ima ogroman kvalitet i voli neizvjesne završnice, igrač sa velike utakmice.

Patković žali „zbog situacije koju je Ivanović prošao zbog prelaska iz Budućnosti u Crvenu zvezdu, situacijom s navijačima i krečenjem murala“.

– Smatram da Nikola to nije zaslužio, riječ je o odličnom momku iz Podgorice koji je izabrao svoj put da nastavi kod rivala. Gledali smo i prelaske među rivalstvima koja traju po 100 i više godina, pa nismo imali takve slučajeve širom Evrope. Vjerujem da će on mnogo značiti u ovim kvalifikacionim prozorima, pošto nije ranije igrao zbog situacijom sa Fibom i Evroligom – dodao je Patković.

Još formalnost do dvojice novih naturalizovanih stranaca

Čim se završe formalnosti oko dobijanja pasoša, Crna Gora će dobiti dvojicu novih naturalizovanih košarkaša – Kendrika Perija iz Budućnosti i Džona Radeboua iz njemačkog Ludvigzburga.

– Radebou je Ludvigzburg doveo do polufinala njemačkog prvenstva. Sjajan je napadač, igrao dobro u oba pravca, sigurno zanimljiv igrač. Odličan skauting našeg stručnog štaba, jer se radi o mladom igraču, 97. godište. Perija ne bih puno predstavljao, naša javnost zna o kakvom je igraču riječ. Vjerujem da će njih dvojica dodatno osnažiti naš tim.

Patković je objasnio zašto će Crna Gora odjednom dobiti dvojicu novih naturalizovanih stranaca.

– Nama je bitno da pratimo kako se razvijaju njihove karijere, da li će neko igrati Evroligu, NBA, da li će biti povrijeđen i dostupan. Bitno je da možemo da izaberemo, imaćemo zdravu konkurenciju. U ovom trenutku je procjena da su nam potrebni, da mogu puno da pomognu – dodao je Patković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve