Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pariz u Morači: Plavi žele četvrti trijumf u nizu u Evrokupu

Pobjeda u ovom meču bi za ''plave'' imala veliki značaj, ne samo na planu borbe za što bolju poziciju na tabeli, već i na psihološkom planu

Nakon spektakularnog preokreta i vrijedne pobjede u Zadru, košarkaši Budućnost Volija nastavljaju i takmičenje u Evrokupu, gdje, za sada, igraju sa manje oscilacija nego u ABA ligi (skor 4-3). Izabranici Vladimira Jovanovića su nakon startnog poraza kod kuće od Hamburga nanizali tri uzastopne pobjede u grupi B, protiv Slaska i London Lajonsa u gostima i Promiteasa pred svojim navijačima.

Pobjeda u ovom meču bi za „plave“ imala veliki značaj, ne samo na planu borbe za što bolju poziciju na tabeli, već i na psihološkom planu, nakon što su izbjegli već viđen poraz u Zadru, u meču koji bi, zbog nevjerovatnog epiloga (nadoknadili su „minus 10“ u posljednja dva minuta), mogao da bude prekretnica u sezoni…

– Zadovoljan sam pobjedom u Zadru, značajna je za nas. Značajno je i to što smo period u kojem nijesmo bili kompletni završili pobjedom. Da smo mogli, birali bismo drugačiji način, ali moramo da budemo zadovolji i sa tim. A sada se broj dana, gdje je ekipa kompletna, povećao sa dva na pet, i mislim da smo te dane iskoristili na pravi način – ističe trener Budućnost Volija Vladimir Jovanović.

Sa druge strane, Pariz stiže u „Moraču“ (19 časova) sa polovičnim skorom, pri čemu je pobjede bilježio samo u gostima, protiv Trenta i Turk Telekoma iz Ankare, dok je kod kuće poražen od Gran Kanarije i Hapoela, ekipa koje imaju isti skor kao Podgoričani (3-1).

Prednost u odbrani

Budućnost i Pariz su napadački, praktično, izjednačeni u prva četiri kola, pošto su Podgoričani prosječno postizali 86,5 poena po meču, a Pariz 87. Odbrana „plavih“ je do sada bila čvršća, sa 74,7 primljenih poena po meču, dok je francuski tim, prosječno, primio više poena od postignutih – 87,5.

Defanziva Budućnosti u posljednja tri meča ABA lige (98,3 poena) je, međutim, daleko od ,,evropskih navika“, pa je potrebno da se Podgoričani od meča sa Parizom vrate na „fabrička podešavanja“ kada je defanziva u pitanju.

Budućnost dočekuje Parižane kao najbolja skakačka ekipa u Evrokupu, bilo defanzivno (30 po meču), bilo ofanzivno (14,3), pri čemu četvorica igrača imaju prosječno barem po jedan skok u napadu – Alfa Kaba (3,8), Eron Vajt (1,8), Kenan Kamenjaš (1,5) i Igor Drobnjak (1,2).

Pariz nije na nivou Budućnosti u ofanzivnom skolu (9,3 po meču), ali je dolaskom Džeremija Evansa (osam skokova protiv Trenta, dva u napadu) podigla nivo igre i u tom segmentu.

Kao i sve francuske ekipe, i Pariz je jako dobra atletska ekipa, što se tiče trčanja i fizike, i ukoliko želimo da se nosimo s njima, moramo, prije svega, da budemo na njihovom nivou trčanja i skoka, onoga u čemu su oni stvarno dobri. Bitno je da tako igramo na cijelom terenu, da krenemo od toga što se tiče trčanja, tranzicije, kontranapada i igre ,,jedan na jedan“. Ako odigramo dobro u tim situacijama, dakle odbrambeno, možemo da očekujemo povoljan rezultat – dodao je Jovanović, koji ni u ovom meču neće moći da računa na Kamenjaša, zbog povrede palca lijeve ruke.

Projekat za Evroligu

Francuski tim je projekat napravljen sa ciljem da u skorijoj budućnosti postane Evroligaš s licencom. Iza cijele priče stoji Dejvid Kan, bivši predsjednik Minesote, koji je pokrenuo tim 2018. godine sa ciljem da do 2022. igra Evroligu. Još uvijek ne igraju najelitnije takmičenje, ali s obzirom na to koliki novac ulažu, samo je pitanje vremena prije nego stigne pozivnica. Grade „Pariz arenu“, koja će da bude jedna od najboljih evropskih košarkaških dvorana, a sada umiju da igraju i na terenima Rolan Garosa, sve u cilju promocije kluba.

Fizički jaka ekipa sa talentovanim igračima ima nekoliko sjajnih individualaca, ali se Kajl Alman, koji je stigao iz Rige, nameće kao lider sa 22 poena u prosjeku po meču. Tu je i iskusno krilo Aksel Tupan, koji je došao iz razvojne ekipe Golden Stejt Voriorsa, igrao je i za Milvoki, a ima evroligaško iskustvo sa Žalgirisom i Olimpijakosom.

Džeremi Evans je dvostruki osvajač najboljeg zakucavanja tokom NBA Ol-stara, a u ekipi je jedno poznato lice iz ABA lige, bivši univerzalac Cibone, reprezentativac Bosne i Hercegovine Amar Gegić.

Pariz je krenuo loše u prvenstvu, gdje ima skor 3-6, ali je tri pobjede upisao u posljednja četiri kola.

– Moramo od početka da imamo više intenziteta u odbrani, što nam je nedostajalo u nekoliko posljednjih utakmica. Želimo to promijeniti protiv Pariza, koji je brza ekipa, iskusna, sa puno dobrih igrača. Neke znam iz NBA lige, a imaju i drugih prilično dobrih američkih igrača. To je ekipa koja puno trči i postiže puno poena iz tranzicije, i zbog toga će odbrana imati veliku važnost u ovoj utakmici. Bitno je da utakmicu prilagodimo našem načinu igre – rekao je krilni košarkaš Budućnosti Kameron Rejnolds.

Kameron Rejnolds, najbolji trojkaš Budućnosti u ABA ligi (53,7 odsto šuta sa distance) protiv Zadra je ubacio četiri trojke iz šest pokušaja, a najvažniju je pogodio 7,2 sekunde prije kraja – pobjedonosnu za konačnih 104:103.

– Osjećam se dobro zbog toga. Nije mi drago što smo bili u izgubljenoj situaciji, ali kad god sam pozvan da to uradim, trudim se da pogodim šut. A u Zadru sam bio pozvan – rekao je Rejnolds.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve