Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Paradoks: Matković bez treninga u svom gradu do Olimpijskih igara

Kako je korona tokom prethodne godine zaustavila sva takmičenja, naši vaterpolisti su iskoristili da se u tišini spremaju za olimpijske kvalifikacije, a sve to posebno je odgovaralo reprezentativcima iz Primorca

Dušan Matković, iako ima tek 22 godine, u Roterdamu je izgledao kao da iza sebe ima nekoliko nastupa na Olimijskim igrama. Neumoran, staložen, hrabar, odličan u oba pravca i spreman u svakom trenutku da preuzme odgovornost.

Miroslav Perković, dvije godine mlađi, ali jednako dobar. Lopta kod njega uvijek znači ”igrač više” ili pogodak, a majstorski gol Hrvatima u finišu odškrinuo je vrata Tokija.

Osim što su njih dvojica veliki talenti, već sada važni aduti Crne Gore i saigrači u Primorcu, veže ih i to što već nekoliko godina ”spartanskim” načinom života grade svoje karijere. Baš kao i svi vaterpolisti iz Kotora.

Bez bazena u svom gradu (i dalje se rekonstruiše) svakog dana su po dva puta dnevno putovali u Budvu na treninge, ali ni to ih nije omelo da na pravi način grade karijere.

Prethodnih dana pokazali su to u olimpijskim kvalifikacijama gdje su zajedno sa ostalim ”ajkulama” držali časove vaterpola rivalima.

– Bez pretjerivanja, bilo je izuzetno teško, ne krije Matković za Dnevne novine.

– Svakodnevno putovati do Budve i to dva puta dnevno iziskuje jako puno energije i troši puno vremena.

Kako je korona tokom prethodne godine zaustavila sva takmičenja, naši vaterpolisti su iskoristili da se u tišini spremaju za olimpijske kvalifikacije, a sve to posebno je odgovaralo reprezentativcima iz Primorca (uz pomenuti tandem u Roterdamu je bio i Aljoša Mačić).

– Mislim da je veliki rad sa reprezentacijom tokom minulog ljeta bio presudan da prvenstveno mi mlađi igrači dostignemo koliko-toliko nivo starijih i iskusnijih. Kao i da se spremimo, što taktički, što fizički, za ovaj kvalifikacioni turnir koji je prije svega bio jako fizički naporan, ocijenio je Matković.

U zemlji koja ima tek četiri zatvorena bazena (peti bi trebalo da bude kotorski kad se konačno završi) talenti se, ipak, i dalje pojavljuju i već postaju važni “šrafovi” u mašineriji Vladimira Gojkovića.

– Talenata u Crnoj Gori uvijek ima i uvijek će ih biti. Nažalost, uslovi u kojima svi radimo su katastrofalni, tako da veliki broj tih talenata odustaje od bavljenja vaterpolom, razočarano govori Matković.

Rješenje je jednostavno…

– Smatram da je za dalje napredovanje vaterpolo sporta u Crnoj Gori neophodno da se prije svega završi bazen u Kotoru, ali i da se najvećim klubovima pomogne, prije svega finansijski, jasan je Matković.

Ono što posebno fascinira u igri Dušana Matkovića je zrelost, pa i ne čudi da od saigrača i selektora ima puno povjerenje.

– Nema tu neke tajne. Proteklih godina radio sam izuzetno jako i naporno kako bih bio konkurentan za sastav u A selekciji. Izuzetno mi je drago da se to ulaganje polako isplaćuje. Naravno, mnogo mi pomaže podrška koju dobijam od stručnog štaba, a posebno od starijih igrača. Oni su pravi uzori, ne krije Matković.

Sedam od sedam na turniru u Roterdamu sve u našoj zemlji oduševila je igra “ajkula”, ali one najbolje znaju da sve može još bolje.

– Mislim da smo zaista najviše pokazali od svih reprezentacija i zbog toga zaslužno pošli na Olimpijske igre sa prvog mjesta na turniru. Ipak, ne bih rekao da je sve bilo perfektno, smatra Matković.

– Dešavali su se periodi u igri kada smo pravili greške i sebi ‘otežavali posao’ ali sa velikom željom i zalaganjem uspjeli smo da se izvučemo iz toga i trijumfujemo.

Na kraju razgovora, crnogorski ”broj 11” iz Roterdama, imao je poruku.

– Čestitao bih saigračima i stručnom štabu na ovom velikom uspjehu. Crna Gora se četvrti put zaredom plasirala na Olimpijske igre, što predstavlja veliki uspjeh za naš vaterpolo, rekao je Matković.

Prije samo godinu i po, nakon 10. mjesta na Svjetskom prvenstvu, činilo se da je Crna Gora sišla sa velike scene. Ipak, ova generacija je vratila vjeru i pokazala da “ajkule” i dalje grizu, da su uz rame sa najjačim selekcijama.

– Ono što ova generacija ima je izuzetna timska energija i mišljenja sam da je to osnova za dalje napredovanje. Savršeno smo se uklopili i pronašli svako zna svoj dio posla i zbog toga ređamo dobre partije, smatra Matković.

Sve to biće adut i na Olimpijskim igrama.

– Put do Tokija je dugačak. Očekuje nas prije toga završni turnir Svjetske lige, ali mislim da ćemo otići maksimalno spremni i nadam se uspjeti da obradujemo Crnu Goru sa olimpijskim odličjem, poručio je vaterpolista Primorca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve