Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Odbrana potpisuje pobjedu

Crna Gora želi prve bodove protiv Poljske u glavnoj rundi Svjetskog prvenstva

Znaju i igrači i stručni štab šta su obećavali pred start 28. Svjetskog prvenstva, kako su se hrabrili pred premijerni duel sa velesilom Španijom i kakve su želje imali sa Francuskom na startu glavne runde šampionata. Priželjkivali su plasman u četvrtfinale, ali se od starta, na putu velikih snova, isprečila slaba odbrana. Na tri utakmice (sa Španijom, Iranom i Čileom), su primljena 94 gola! Bez pravih defanzivnih odgovara ,,lavovi“ su završili dva ključna duela, a uz to u posljednjem zakazala je efikasnost. Protiv ,,eksperata“ najefikasniji (u top pet strijelaca nakon prve faze) Branko i Miloš Vujović do odmora su šutirali 9-1! Nagomilani problemi u odbrani, stvarali su veće u ofanzivi, a kada se ovome pridružio ogroman respekt, ne čudi što su promašili četiri, od ukupno pet sedmeraca.

Možda i nije bilo vremena da se do najsitnijih detalja odbrati pažnja na najvažniji segment (htjeli da priznamo ili ne) – odbranu, a možda je i efikasan napad iz grupne faze ,,uljuljkao“ naš tim. Kako god, ,,lavovi“ znaju istinu, od koje ne bježe, jer su i u pobjedama i porazima bili ponosni i samokritični.

Sve je bitno

Kakva je dalja sudbina našeg tima na dva kola pred kraj glavne faze SP?

,;Lavovi“ imaju dva boda, četiri manje od lidera Španije i Francuske i dva od Slovenije. Poljska, naredni rival, i Iran su bez bodova. Za plasman u četvrtfinale je potrebno čudo. ,,Najednostavniji“ scenario, koji bi odveo ,,lavove“ u četvrtfinale, je da Slovenija savlada Španiju pet razlike, da ,,furija“ izgubi i od Francuske, a da ,,lavovi“ pobijede Poljake, pa Slovence najmanje šest razlike. Tada bi se stvorio trougao ekipa sa šest bodova – Španijom, Slovenijom i Crnom Gorom, koja je od ,,furije“ poražena 30:25.

U nekim varijantama naši rukometaši morali bi da pobijede ,,deželu“ dvocifrenom razlikom…

Ali sve je to daleko, što ne umanjuje želju našeg tima da večeras zabilježi pobjedu protiv domaćina u Krakovu.

– Teško je bilo igrati sa Fancuskom koja ima 16 igrača na istom nivou. Teško je bilo i očekivati da ćemo ih pobijediti. Potrudili smo se, pokušavali smo da ih iznenadimo, ali nijesmo uspjeli, bili su bolji – kratko je desni bek Vujović prokomentarisao poraz od Francuske.

Boli poraz od 11 golova, možda je teško zaboraviti sve promašaje…

– Htjeli, ne htjeli moraćemo da zaboravimo na poraz, jer nas čeka bitna utakmica sa Poljskom, koja je domaćin i imaće podršku 10 hiljada navijača. Moramo se Poljacima okrenuti.

Vujović odlično poznaje domaćina Svjetskog prvenstva. Cijeni mladost i ambicije poljskog tima.

– Imaju kvalitetnu i mladu ekipu. Od smjene generacije krenuli su u proces. Počeli su da rade sa mladim igračima i mislim da su očekivali da će nešto više da naprave na Svjetskom prvenstvu. Možda je na njih bio pritisak da moraju, a oni vjerovatno nijesu bili spremni da se nose sa tim.

Šansa za četvrtfinale je u domenu teorije, ali treće mjesto u grupi možda bi značilo borbu za olimpijski kvalifikacioni turnir.

– Za sve nas je bitna svaka utakmica. Nije važno da li je prijateljska ili za Olimpijske igre. Moramo da pristupimo što ozbiljnije, kako bi pokazali da želimo i možemo. Jer, niko od nas nije ovdje da bi našao klub, već igra iz ljubavi. Tako da niko ne bira utakmice – jasan je naš reprezentativac.

Da vjeruju u šut

U grupnoj fazi prvenstva napadački su mnogi igrači bili raspoloženi. Sa visokom ocjenom završavali su zadatke u ofanzivi, ali sa Francuskom svi problemi su isplivali. Čekali su se golovi Vujovića, u nedostatku golova sa desne strne, pogađali su Miloš Božović, Božo Anđelić… Dobru energiju na crti unosio je novajlija Miodrag Ćorsović, ali… Ono što bi pogodili zatvorenih očiju, promašivali su od silnog respekta i manjka samopouzdanja zbog sjajog Žerara.

Sa Poljskom, ako žele pobjedu, ,,lavovi“ moraju da poprave ovaj segment.

– Propustili smo dosta lakih šuteva i dobrih situacija za gol. Kad se sve to sabere i oduzme, a još smo uveli Žerara u takvu seriju odbrana, bilo je teško pogoditi gol iz čistih situacija. Sve je to povezano, plus umor i sve što smo prošli. Do sada nijesmo nijednu utakmicu lagano pobijedili, iako smo imali kontrolu – istakao je Vasilije Kaluđerović.

Nova šansa za pojedom i mala nada da se ode među osam najboljih drži pažnju igračima selektora Zorana Roganovića.

– Želimo da napravimo najbolji rezultat. Vrijeme ne možemo da vratimo, a i nemamo vremena da razmišljamo o porazima, jer čeka nas nova šansa. Treba da iskoristimo sve, jer postoji računica da sa dvije pobjede možemo da izborimo kvalifikacioni olimpijski turnir. Što bi bio veliki uspjeh – dobili bi šansu da se pojavimo na još veće takmičenje i napredujemo.

Kompletan crnogorski tim gledao je prije dva dana u Krakovu premijerni duel Poljske sa Španijom.

– Čeka nas ozbiljan protivnik. Čeka nas i nezgodna bekovska linija. Čekaju nas navijači koji će sigurno ponovo u velikom broju podržati domaći tim. Potrudićemo se da damo sve od sebe i dođemo do trijumfa – kazao je Kaluđerović.

Cilj su dvije pobjede

Teško je pao ubjedljiv poraz od Franuske, ali Risto Vujačić napominje da je važno znati od koga su bili slabiji.

– Francuska je velesila i ne treba mnogo tugovati. Okrenuli smo se narednom rivalu i želimo pobjedu. Očekujem veliku borbu, našu disciplinu i veću agresivnost u odbrani.

Poljska sa nekoliko odličnih individualaca mogla bi ozbiljne probleme da napravi našem timu ako ne podignu nivo odgovornosti i agresivnosti u defanzivi.

– Imaju Sićka koji šutira iz velike daljine, imaju i srednjeg beka koji je brz i nezgodan. Biće teško, ali nadam se da ćemo uspjeti.

Male šanse su za četvrtfinale, ali Vujačić smatra da je sve moguće.

– Ciljamo dvije pobjede koje bi mogle da nam obezbijede plasman na kvalifikacioni turnir za Pariz.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve