Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbojkaši otvaraju EP: Bugarska dobar test za najvažnije duele

Sa iskustvom iz Roterdama i Amsterdama, izabranici Veljka Bašića dočekuju drugi uzastopni nastup na šampionatu Starog kontinenta.

Crnogorski odbojkaši su prije dvije godine u Holandiji debitovali na Evropskom prvenstvu i osjetili kako je igrati na velikom takmičenju, a sa dvije pobjede u grupi zamalo su izborili i plasman u osminu finala (nedostajao im je bod, odnosno set).

Sa iskustvom iz Roterdama i Amsterdama, izabranici Veljka Bašića dočekuju drugi uzastopni nastup na šampionatu Starog kontinenta.

I ne bi imali ništa protiv da ponove rezultatski bilans sa prethodnog EP, naprotiv. Jer, dvije pobjede u konkurenciji Italije, Slovenije, Bugarske, Češke i Bjelorusije bi trebale biti dovoljne za prolaz grupe (dalje idu četiri prvoplasirane), izuzev u slučaju spleta nesrećnih okolnosti….

Za Crnu Goru su 7. i 8. septembar odlučujući datumi, jer se tada sastaju sa domaćinom Češkom i Bjelorusijom, rivalima protiv kojih ”crveni” treba da se bore za osminu finala.

Mečevi prije toga, počev od današnjeg protiv Bugarske (17.15 časova), pa preko Slovenije i Italije, favorita u grupi, treba da posluže za pripremu odlučujućih bitaka.

Ipak, ako se ukaže šansa, Ćaćić i drugovi neće propustiti priliku da iznenade nekog od jačih rivala, počev od duela sa Bugarima…

– Očekuje nas težak meč protiv Bugarske, za koju svi znamo da je jako kvalitetna. Biće to jedan dobar test za nas na uvodu Evropskog prvenstva, kaže libero naše reprezentacije Nikola Lakčević.

– Odradili smo jako dobro pripremni period, kroz prijateljske utakmice se spremili za cijeli ovaj turnir, tako da se nadamo najboljem. Svakako je težak tempo, igramo prve tri utakmice u tri dana zaredom, onda imamo dan pauze, pa još dvije utakmice. Ali zato smo odradili jako naporne pripreme i siguran sam da će spremni ući u turnir i nadam se ostvariti još bolji rezultat nego na prethodnom Evropskom prvenstvu, dodao je Lakčević.

Vole izazove

Dan uoči početka drugog nastupa na Evropskom prvenstvu protekao je upravo onako kako su zamislili stručni štab i igrači – izabranici našeg selektora Veljka Bašića odradili su prvo trening u teretani, a potom i u velelepnoj ”Ostravar areni”, u kojoj će igrati grupa B.

U popodnevnim satima igrači su odgledali snimke sa igrama Bugarske, rivala u prvom susretu.

– Nisam imao priliku da se susrijećem sa njihovom seniorskom reprezentacijom, ali sam kroz mlađe kategorije igrao protiv njih. Pojedinačno znam dosta igrača, to su sve kvalitetni igrači, koji igraju u najjačim prvenstvima širom svijeta, tako da…Vidjećemo, očekujem da odigramo maksimalno, forkusirano i relaksirano i da ostvarimo najbolji mogući rezultat, nastavlja Lakčević.

Crna Gora je u Holandiji, pobjedama protiv Estonije i Češke, pokazala da može da igra i protiv selekcija sa većim evropskim rejtingom.

Bugari će, zasigurno, to imati na umu, iako bi u našoj selekciji svi željeli da ih današnji rival potcijeni, kao i Slovenija i Italija.

– Volimo izazove, volimo da igramo sa teškim protivnicima. U te mečeve ćemo ući rasterećeno i nadamo se najboljem rezultatu, zaključio je Lakčević, koji će i naredne sezone nastupati u rumunskoj Steaui.

Napasti Bugare servisom

Crna Gora je u Ostravu doputovala bez jednog od najboljih igrača, primača Marka Bojića, koga Bašić nije odveo na EP jer se Bojić, kako je kazao selektor, nije u potpunosti oporavio od povrede tokom kvalifikacija, a i u finišu priprema ga je omeo i stomačni virus.

Zato će teret na prijemu servisa, pored kapitena Ćaćića pasti na Marka Vukašinovića i Ivana Zvicera, eventualno i Nemanju Peruničića.

– Ovo je još jedna prilika da vidimo gdje smo u odnosu na najbolje ekipe Starog kontinenta. Biće to dobra prilika da se pokažemo u najboljem svjetlu, da nastavimo sa dobrim rezultatima. Za dosta podmlađenu ekipu to je super prilika za napredak i dokazivanje, kaže Marko Vukašinović, koji bi trebao biti starter protiv Bugarske.

– Bugari su veliki favoriti, ali osjećam da će da bude neizvjestan meč. Smatram da i mi imamo svoje šanse. Moramo da budemo izuzetno agresivni na servisu i da stabilno držimo prijem servisa da bismo mogli da igramo protiv reprezentacije koja ima jednog od najboljih korektora svijeta (Cvetan Sokolov, prim.a.). Očekuje nas uzbudljiv meč, i nadamo se najboljem, dodao je Vukašinović.

Vukašinović je bio jedan od igrača koji je u Hokandiji osjetio „barut“ na EP.

– Nema lakih mečeva, ali smo na prethodnom EP vidjeli, kada damo sve od sebe i ispoštujemo dogovore iz svlačionice, kada vjerujemo jedan u drugoga i kada nas služi timska igra, da možemo da napravimo dobar rezultat protiv reprezentacija koje imaju bolji renome od nas. Zašto da ne, da u Češkoj ponovimo rezultate iz Holandije, ako ne i da ostvarimo bolje. Ja vjerujem, rekao je Vukašinović, koji će iduće sezone igrati u italijanskoj Raveni.

Bašić: Ako budemo korektno servirali…

Selektor ”crvenih” Veljko Bašić ističe da Crna Gora u meč ulazi samo sa jednom idejom – da ekipa da sve od sebe.

– Ako naš servis bude korektno funkcionisao, s obzirom na to da sam izuzetno zadovoljan napon igrom u bloku i odbrani, mislim da bismo mogli da destabilizujemo Bugarsku. A vidjeli smo da i malo jače ekipe, ako se ”načnu” u tom domenu, mogu da imaju problema sa nama, rekao je Bašić.

Sokolov ipak u sastavu Bugarske

Iako je bio povrijeđen tokom priprema Cvetan Sokolov, jedan od najboljih korektora svijeta, koji je karijeru gradio u najboljim klubovima u Italiji, Turskoj i Rusiji, ipak se našao među 14 odabranih igrača za EP.

Ostaje da se vidi da li će igrati protiv Crne Gore ili će, pak, šansu dobiti Velizar Černokožev.

Bugarska, koja u istoriji ima srebro (1951. godine) i četiri bronze na EP (posljednju 2009. godine), na prethodnom šampionatu Evrope je ostvarila najgori plasman u istoriji – 11. mjesto.

Bugari su imali i lošu ovogodišnju Ligu nacija, jer je zauzela 15. mjesto u konkurenciji 17 selekcija, uz dvije pobjede i 13 poraza.

Četiri debitanta

U Ostravi će igrati 11 crnogorskih igrača koji su nastupili prije dvije godine u Holandiji – tehničar Rajko Strugar, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Vukašinović, Nemanja Peruničić, srednji blokeri Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić, korektori Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, te libero Nikola Lakčević.

Debitanti su tehničar Danilo Dubak, primač Ivan Zvicer, srednji bloker Matija Ćinćur i korektor Milutin Pavićević.

Mečevi u velelepnoj ”Ostravar areni”

Mečevi u grupi B igraće se u velelepnoj ”Ostravar areni”, kapaciteta 10.157 mjesta (uz mogućnost proširivanja kapaciteta na 12.500 mjesta).

Dvorana je sagrađena 1986. godine, kada je bila jedna od najvećih i najmodernijih dvorana u Evropi.

Nakon toga je renovirana još dva puta, prvi put između 2003. i 2004. godine, a drugi put 2012. godine.

Prvenstveno je sportski dom za hokejaše Vitkovica, a nalazi se u sjajnom sportskom kompleksu u kojem je i stadion na kojem igra Fudbalski klub Banjik.

Od hotela gdje su smještene reprezenzacije udaljena je svega pet minuta pješice, tako da je igračima bar s te strane olakšan posao. Nepoznanica je jedino koliko će biti gledalaca, pogotovo na utakmici naše reprezentacije i Bugarske.

Ako ni zbog čega drugog, Česi bi mogli da napune dvoranu, jer su im ulaznice neuporedivo jeftinije nego u ostalim gradovima u kojima se igra takmičenje po grupama na Evropskom prvenstvu (Krakov, Tampere, Talin) i koštaju 10 i 12 eura.

Raspored

3. septembar

Italija – Bjelorusija (14.15)

Crna Gora – Bugarska (17.15)

Češka – Slovenija (20.15)

4. septembar

Crna Gora – Slovenija (16.00)

Bjelorusija – Češka (19.00)

5. septembar

Češka – Bugarska (16.00)

Italija – Crna Gora (19.00)

6. septembar

Bugarska – Italija (15.45)

Slovenija – Bjelorusija (19.00)

7. septembar

Slovenija – Bugarska (16.00)

Crna Gora – Češka (19.00)

8. septembar

Italija – Slovenija (15.45)

Bjelorusija – Crna Gora (19.00)

9. septembar

Bugarska – Bjelorusija (16.00)

Češka – Italija (19.00).

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve