Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Od otkaza u PSŽ do evropske krune s Čelsijem: Šta sve možeš za četiri mjeseca kada si Tuhel

Za svega četiri mjeseca držao je čas šampionu Španije Dijegu Simeoneu, velikanima Zinedinu Zidanu, Karlu Anćelotiju, Jirgenu Klopu i čak tri puta Pepu Gvardioli posljednji put prije dvije noći u Portu, kada je njegov Čelsi u finalu Lige šampiona sredio Mančester siti (1:0) i drugi put uistoriji najvažniji pehar evropskog fudbala donio u zapadni London

Još kada se veoma mlad pojavio kao prvi trener Majnca, bilo je jasno da se radi o veoma talentovanom treneru, čovjeku koji želi da mijenja fudbal. Ipak, kako je prelazio u veće klubove (BorusijaDortmund i PSŽ), nekako mu je nedostajao potpis u velikim utakmicama.

U Njemačkoj je od Bajema uglavnom bio poražen u važnim mečevima, sa Borusijom čak uspio da izgubi i dobijen duel protiv Liverpula u Ligi Evrope, a kada je stigao u Pariz, nije dobio najvažniju utakmicu finale Lige šampiona protiv Bajema.

U decembru prošle godine Tomas Tuhel je dobio otkaz u Parizu i činilo se da je propustio priliku da zgrabi svoju šansu, a onda krajem januara stigao je neočekivan poziv Čelsija kluba koji se, iako je u sezonu ušao sa velikim očekivanjima,utom trenutkunalazio na devetom mjestu u Premijer ligi.

Četiri mjeseca kasnije njemačkom stručnjaku se klanja Evropa nevjerovatno je kako je ”skockao” plavce za tako kratak period. Najprije je kroz domaći šampionat klubu obezbijedio nastup u Ligi šampiona i naredne sezone, a onda od prije dvije noći Tuhel i Čelsi se smješkaju sa vrha Evrope.

Za svega četiri mjeseca držao je čas šampionu Španije Dijegu Simeoneu, velikanima Zinedinu Zidanu, Karlu Anćelotiju, Jirgenu Klopu i čak tri puta Pepu Gvardioli posljednji put prije dvije noći u Portu, kada je njegov Čelsi u finalu Lige šampiona sredio Mančester siti (1:0) i drugi put uistoriji najvažniji pehar evropskog fudbala donio u zapadni London.

Nije loše za čovjeka koji je zbog povrede igračku karijeru završio u 24. godini, koji je nakon toga radio i kao šanker…

– Padao sam u životu često, ali bilo je važno vratiti se nakon toga to je nešto što uvijek govorim svojim igračima. Može da se desi loš dan, možemo da izgubimo, ali da odustanemo to nikada ne smijemo, govorio je svojevremno Tuhel.

Neumorni Ngolo Kante, veliki majstor Kaj Haverc (strijelac gola u finalu), sjajni Mejson Maunt, neprelazni Ris Džej ms, veliki vođa Ti jago Silva… Svi su heroji, svi su zaslužili nezapamćen doček u Londonu, ali da u januaru na “Stemford” nije stigao Tomas Tuhel, svi oni odavno bi bili na godišnjem odmoru.

Možda je ranije gubio velike mečeve, ali od te subotnje večeri napredivnom “Do Dragao” stadionu postao je jedan od besmrtnih veliki Tomas Tuhel.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve