Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Novo takmičenje: Liga Evrope 2 – obilaznica do evropske Superlige ili…

Vrijeme promjena u evropskom fudbalu je u punom jeku. Poslije uvođenja Lige nacija, reprezentativnog takmičenja koje je već po završetku grupne faze ocijenjeno kao „pun pogodak“, došao je red i na klubove.

foto Dan Mullan Getty images

Čelni ljudi UEFA u nedjelju su donijeli odluku da se od sezone 2021/2022. formira i treće evropsko klupsko takmičenje!

Pored Lige šampiona i Lige Evrope, na scenu stupa Liga Evrope 2.

Barem je takav radni naziv, ali neće biti iznenađenje ako mu u međuvremenu bude zadenuto neko drugo, originalnije ime.

Šta je, zapravo, Liga Evrope 2?

Reklo bi se, na „prvu loptu“, trećerazredno takmičenje koje će okupljati timove iz nižih ešalona kontinentalog fudbala. One koji nemaju kvaliteta, ni finansijskih sredstava, da se bore sa najmoćnijima.

Zamisao je da u njemu igraju 32 kluba. To bi broj timova koji se nadmeću na kontinentalnom nivou sa sadašnjih 80 (32 LŠ i 48 LE), popelo na 96 (u nastavku teksta objašnjenje zbog čega baš 96).

Format takmičenja je „prepisan“ od Lige šampiona – grupna faza sa osam grupa, u svakoj po četiri tima, a zatim nokaut faza kroz osminu finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Samo prvoplasirana ekipa iz svake grupe imaće obezbeđen plasman u osminu finala. Drugoplasirana će za to mesto morati da se bori sa trećeplasiranom iz grupe originalne Lige Evrope (u daljem tekstu Liga Evrope 1).

Ukupno će se igrati 141 meč. Za svaki od njih, sem finalnog, rezervisan je termin četvrtkom. Finale će biti na programu u srijedu.

Pobjednik obezbjeđuje direktan plasman u Ligu Evrope 1 sezonu kasnije.

Na koji način je moguće doći do Lige Evrope 2?

Isključivo kroz kvalifikacije! Tačnije, kroz četiri kvalifikacione runde i dvije staze – šampiona i pratilaca. Dakle, direktnog plasmana u grupnu fazu nema.

Od prvog kola kvalifikacija kreću 72 ekipe – 24 vicešampiona iz liga koje se po koeficijentu nalaze od 30. do 55. mjesta, 21 trećeplasirani tim iz liga od 30. do 51, te 27 osvajača kupa zemalja od 29. do 55. pozicije na listi.

U drugom se priključuju po 14 vicešampiona i osvajača trećih pozicija država od 16. do 29. mesta na listi, tri četvrtoplasirane ekipe iz liga od 13. do 15. pozicije i 23 osvajača kupa zemalja od šestog do 28. mjesta.

Od treće runde startuju šest četvrtoplasiranih timova iz liga od sedmog do 12. mjesta na listi i petoplasirana ekipa šeste lige po koeficijentu.

Sedmoplasirani timovi iz, u tom trenutku, četiri najjače lige Evrope igraće samo posljednju rundu kvalifikacija.

Mjesta u tim kvalifikacijama zauzeće i 25 timova koja ispadnu iz kvalifikacija za Ligu šampiona. U drugom kolu će igrati onih 20 koji ispadnu u prvom za LŠ, dok će u se u posljednjem priključiti pet poraženih iz trećeg kola kvalifikacija za elitno takmičenje.

U plej-ofu za Ligu Evrope 2 naći će se, takođe, i tri kluba koja su ispala iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope 1.

Кoji je uticaj Lige Evrope 2 na Ligu Evrope 1 i Ligu šampiona?

Najveća promjena dogodiće se u Ligi Evrope 1, koja će sa sadašnjih 48 timova spasti na 32. Igraće se isti format kao i u Ligi šampiona i Ligi Evrope 2, pa će samo prvoplasirani iz grupa proći direktno u osminu finala.

Drugoplasirani će za to mjesto igrati protiv trećeplasiranih iz grupa Lige šampiona. Važna izmjena je i da zemlje koje ne zauzimaju prvih 15 pozicija na listi koeficijenta neće imati mogućnost prolaska u Ligu Evrope.

U svakom slučaju, nazire se glavni cilj ideje o Ligi Evrope 2 – jasno odvajanje bogatih, atraktivnih, moćnih, od onih koji to nijesu.

Zato je velikoj većini klubova (iz liga od 15. mjesta po koeficijentu, pa nadalje) ovim potezom uskraćeno pravo da se bore za plasman u Ligu Evrope 1 kroz državna prvenstva.

Ostaje da čast siromašnijih u eliti brane izolovani slučajevi u Ligi šampiona, poput Crvene zvezde ove sezone, kojih će kako vrijeme bude odmicalo vjerovatno biti sve ređe.

Da li Liga Evrope 2, zapravo, predstavlja „obilaznicu“ do kontroverzne evropske Superlige, ideje koja je u proteklom periodu izazvala brojne negativne reakcije fudbalske javnosti?

Ovo pitanje je trenutno u magli i tako će vrlo vjerovatno ostati sve dok se ne „pripremi teren“ za plasiranje odgovora na njega…

izvor sportklub.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve