Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Novaković nakon plasmana Mornara u eliti: Vjerujemo da ovog puta nećemo biti epizodisti

Barani su nakon sezone u kojoj su do prekida zbog korone, kada su čak strijepili za drugoligaški život, definitivno pokazali neko novo lice, dominirali i dva kola prije teoretski osigurali Prvu ligu

Mornar će nakon dvije godine opet biti u eliti četvrti put od povratka nezavisnosti Crne Gore.

Barani su nakon sezone u kojoj su do prekida zbog korone, kada su čak strijepili za drugoligaški život, definitivno pokazali neko novo lice, dominirali i dva kola prije teoretski osigurali Prvu ligu.

Mornar je šampion, na nikad ljepšoj ”Topolici” već se priča o eliti, pa sezona djeluje kao bajka. U odnosu na godinu ranije mnogo toga je drugačije, bolje, sređenije, a jedan od rijetkih koji je bio i godinu prije je sportski direktor Mitar Novaković.

Po mnogima posljednji Baranin koji je napravio veliku i uspješnu priču, Baranin koji je igrao ozbiljan fudbal, bio jedna od glavnih poluga nacionalnog tima, nakon završene bogate karijere preuzeo je funkciju sportskog direktora matičnog kluba. Krenulo je sa dosta problema, ali Novaković sada ponosno može da kaže da je na čelu kluba, kojem bi po organizaciji, sistemu, funkcionisanju, pa i rezultatima, pozavidjeli mnogi. A, nije bilo baš tako na početku…

– Nijesam se mislio ni djelić sekunde kada sam dobio poziv da budem direktor Mornara. Ipak, Mornar je institucija, svi Barani koji vole fudbal, znaju koliko nama znači ovaj klub i naravno da sam poziv odmah prihvatio. Ali, kada sam ušao u klub i upoznao se sa situacijom, shvatio da sam da je nije baš stanje kako bi trebalo da bude, da ima dosta dugovanja, da je račun pod blokadom. Iskren da budem, onda sam se i uplašio, a zbog svih problema u dvatri navrata sam govorio sebi šta će meni ovo, odlazim. Ali, nijesam želio tek tako da odustanem. Vjerovao sam da može doći bolje sjutra, iskren je na početku priče za Arenu Mitar Novaković.

I, priča je krenula u nekom drugom smjeru prošlog ljeta. Dolaskom novih ljudi u Upravni odbor, Mornar se stabilizovao, finansijska situacija bila je bolja, pa je i barski tim počeo da se polako uzdiže.

– Vjerovao sam da može doći bolja situacija i došla je. Došli su neki novi ljudi, koji su htjeli da pomognu. Član Upravnog odbora postao je Mićo Perović, koji je sada alfa i omega kluba, došao je i Đoko Pavićević i sve to je mnogo značilo za Mornar. Vraćali smo dugove i došli do situacije da je Mornar miran, spokojan i da ne duguje cent. Iz dana u dan popravljala se infrastruktura, uz veliku pomoć Fudbalskog saveza, kojem dugujemo zahvalnost. Glavni teren dobio je reflektore, uskoro očekujemo izgradnju još jedne tribine, novu podlogu na pomoćnom terenu i tako gradimo priču da Mornar bude prvoligaš, ali sa pravim uslovima, naglasio je sportski direktor Mornara.

Mitar Novaković kao igrač bio je produžena ruka trenera, jer je na terenu bio važna karika, igrač koji uvijek ispuni zacrtano. Sada Novaković u djelo sprovodi ono što je cilj uprave, ali iz drugog ugla.

– Prošle godine cilj je bio da se vrate dugovi i da se ostanemo u Drugoj ligi. Mnogi su me tada pitali kako to, zašto ne igramo Prvu ligu. Ali, Mornar mora da ima stabilne finansije, a ne da uđe i odmah izađe. Ali, prošle godine kada su se stekli neki novi uslovi, obećao sam prvo mjesto i Prvu ligu i evo to obećanje je ispunjeno, rekao je Novaković i imao zanimljiv komentar.

– Radiću sve da Mornar nema dugovanja, jer kada odem iz kluba ne želim da mašem papirima, a klub ostavim u dugovima preko 50.000 eura, već da mogu slobodno da pokažem svima da je sve izmireno.

Novaković je sa saradnicima vukao važne poteze početkom novembra povjerenje je ukazano Slavoljubu Bubanji, tokom polusezone Mornar je angažovao nekoliko pojačanja, a da je sve to bilo ispravno pokazuju i rezultati. Barani su u 2021. godini poraženi samo jednom.

– Vjerovao sam od početka u ovu ekipu, govorio da imamo najbolji tim, posebno kada smo na zimu doveli još pojačanja. Mislim da je stručni štab na čelu sa Slavoljubom Bubanjom sve to posložio idealno, napravila se nevjerovatna serija i ovo nije slučajno. Mislim da nemamo drugoligašku ekipu, već tim koji bi mogao da bude, možda uz neko pojačaje, čak po sredini u Prvoj ligi, jasan je sportski direktor Mornara, a kada su u pitanju ambicije, objektivno ističe opstanak.

Barani su u sezonama 2009/2010. i 2010/2011. igrali Prvu ligu, oba puta morali da budu u baražu, da bi 2018/2019. ispali iz elite. Dakle, sada će Mornar nastojati da ne bude vječiti epizodista.

– Prioritet će biti opstanak, a onda bi nastojali da polako gradimo nešto više. Moj primarni cilj sada je da 97 odsto ekipe zadržim i da oni čim bude kraj sezone znaju da su igrači Mornara, da nemaju potrebe da razmišljaju o nečem drugom, sem o novom pripremnom procesu. Sa trenerom Bubanjom već pravimo neke planove, vidjećemo uskoro možemo li realizovati neke transfere koje planiramo. Na kraju sezone svakako nas očekuju razgovori sa ljudima iz Opštine i sponzorima da bi znali koliki nam je budžet, jer će od toga mnogo toga zavisiti, podvukao je Mitar Novaković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve