Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Novak Đoković: Nisam antivakser, branim pravo na slobodu

Bio je stigmatizovan, proglašen antivakserom, izbačen iz Australije, zabranjen mu je bio dolazak u SAD i Kanadu, ali se sada sve vraća u normalu.

Gdje god da se pojavi, Novak Đoković privlači pažnju javnosti, ali se čini da je malo gdje voljen kao u Italiji.

Ljude sa Apenina je „kupio” time što govori italijanski jezik, a često i daje intervjue za njihove medije.

Sada je govorio za “Sportmedijaset” i osvrnuo se na brojne teme, najvbiše na ono što mu se dešavalo zbog odluke da se ne vakciniše protiv koronavirusa.

 

Bio je stigmatizovan, proglašen antivakserom, izbačen iz Australije, zabranjen mu je bio dolazak u SAD i Kanadu, ali se sada sve vraća u normalu.

“Nisam antivakser i nikad nisam rekao da jesam. Ja sam za izbor, branim slobodu izbora, slobodu odlučivanja šta ćete da ubrizgate u svoje tijelo, a šta ne. Jednom sam to objasnio BBC-u po povratku iz Australije, ali su tada eliminisali mnoge rečenice. One koje nisu bile zgodne. Tako da više nikad nisam govorio o ovoj temi”, rekao je Đoković.

Potom se vratio na sve šta je proživio prošle godine u Australiji i osvrnuo se na čovjeka iz Sirije sa kojim se, kako kaže, povezao.

“Kakvo je to mjesto gdje su me držali? Zatvor. Nisam mogao da otvorim prozor. Ostao sam manje od sedmicu, ali sam zatekao tamo mlade ljude, ratne izbjeglice, koji su bili tamo jako dugo. Moj slučaj je služio da ih rasvjetli, skoro svi su oslobođeni i to me tješi. Mladi Sirijac je tamo bio već devet godina. sada je u SAD. Kada se vratim ovog ljeta, želim da ga ponovo nađem i vidim na US openu”.

Novak je u januaru prošle godine stigao u Australiju sa potvrdom da je preležao koronavirus, koja je po pravilima trebalo da bude dovoljna za ulazak u tu zemlju. Ali, ispao je žrtva, jer je javno govorio da ne želi da se vakciniše i deportovan je poslije mučnog procesa.

“Australijski sudija je prihvatio moju žalbu, ali me je ministar za imigraciju, koji ima ovlašćenja da deportuje koga hoće bez razloga, izbacio iz zemlje. Ali, nisam prekršio pravila. Ušao sam u Australiju sa potrebnim i ispravnim dukumentima. Imao sam kovid i izliječio se. Poštovao sam pravila i nikoga nisam ugrožavao. Ipak, odjednom sam postao politički slučaj, čovjek koji je ugrozio svijet. Sistem, čiji su mediji dio, zahtijevao je metu koja je bila suprotna mejnstrimu. Ja sam to postao. Dali su mi etiketu ‘no vax’, potpuno lažnu stvar zbog koje mi je i dalje muka”, otvorio je dušu Đoković i u dahu govorio:

“Stavljen sam u sredinu, izdvojen kao persona non grata. Našao sam se sam i osjećao sam se kao ovca okružena sa 20 vukova. A sam čovjek nema šanse protiv velikih medija. Međutim, brzo sam to zaboravio. Fokusiran sam na pozitivne stvari. Imao sam kovid po drugi put. Uvijek sam prihvatao pravila, nisam mogao da idem u SAD, nisam ni otišao. Odustao sam od US opena da bih ostao dosljedan sebi. Potom sam se vratio u Australiju i pobijedio. Ali, bio sam razočaran, od strane medija i mnogih kolega. Kada je pola protiv vas, onda vidite pravo lice ljudi. I mnogi od njih su okrenuli glavu, mnogo igrača i poneki organizator”, rekao je Novak.

Italijane su više od tenisa zanimale teme van terena, pa su tako pitali Đokovića o ratu u Ukrajini.

“Jedino što mogu da kažem kao dijete rata je ovo: Niko ne pobjeđuje u ratu! Rat je najružnija stvar u životu, čovjekov najgori izum, najgora ideja u istoriji. Vidio sam dva rata, civilni u Jugoslaviji i NATO bombardovanje. Vidio sam patnju svoje porodice, siromaštvo svoje zemlje. Rat je nešto mnogo veće od nas, samo se molite bogu da ga sjutra prekine”, rekao je 35-godišnji Beograđanin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
100% crnogorac
15.05.2023-19:32 19:32

Legenda!