Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nostalgija: Tamo gdje je sve krenulo

Jedna or legendarnih generacija ovog kluba završila je u današnjoj “Nostalgiji, a priča dolazi iz 1953. Prvi put, nakon više godina, organizovana je jedinstvena Republička liga u kojoj je nastupilo osam ekipa. Nakon neizvjesne trke, dvije čelne pozicije osvojili su Budućnost i Lovćen. Cetinjani su kao drugoplasirani sastav, izborili nastup u kvalifikacijama za plasman u Drugu saveznu ligu. Kasnije i plasman u viši rang takmičenja

Vreli jun 1913. godine ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji crnogorskog furbala.

FK Lovćen 1953/54, Foto: Dnevne novine

Ispod ponosnog Lovćena na Cetinju krenula je prva fudbalska priča u našoj domovini… Luka i milo Milunović, Aleksa Markui, Kosto Ćufld, Momir Glamazić, Blažo Gvozrenović, Mijat Bastać, Mihailo Dragović, Radovan Dožić, Lazar Zlatičanin, Jevto Jauković, Vojislav Pekić, Arso Pešukić, marao Cvjetković, Đuro Spasić, Dušan Popović i Đuro Piletić osnovali su prvi furbalski klub u Crnoj Gori, nazvan Radnički sport klub Lovćen – Cetinje.

Na gornjoj slici nalaze se igrači koji su nastupali te 1953.

GORNJI RED: Bastać, Vrbica, Begović, Vujović, Lubarda, Jabučanin, Ivanović, Pajević

DONJI RED: Kusovac, Pejanović, Jovićević.

Na donjoj slici nalazi se još jedna generacija koja se pamti, a koja je u sezoni 1967/68. napravila najbolji plasman u Drugoj ligi i sa 34 boda Cetinjani su se našli u krugu ekipa koje su bile plasirane od petog do osmog mjesta na tabeli.

GORNJI RED: Popović, Đurišić, Lekić, Brajović, Vučinić, Čagorović, Kvesić.

DONJI RED: Perazić, Spičanović, Kljajević i Joksimović.

FK Lovćen 1967/68, Foto: Dnevne novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve