Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić pred Ulm: Neka bude kao lani

Podgoričani večeras (19.30) gostuju njemačkom Ulmu, u prvom kolu grupe B Evrokupa, u kojem su ''plavi'' prošle sezone dogurali do četvrtfinala (treći put u klupskoj istoriji), gdje ih je zaustavio Monako, kasniji pobjednik ovog takmičenja

Nakon četiri meča u ABA ligi (tri pobjede i poraz), za košarkaše Budućnost Volija je došlo vrijeme i da otvore sezonu na evropskoj sceni.

Podgoričani večeras (19.30) gostuju njemačkom Ulmu, u prvom kolu grupe B Evrokupa, u kojem su ”plavi” prošle sezone dogurali do četvrtfinala (treći put u klupskoj istoriji), gdje ih je zaustavio Monako, kasniji pobjednik ovog takmičenja.

Ovogodišnji Evrokup igraće se u izmijenjenom formatu, u kojem je 20 timova podijeljeno u dvije grupe po 10. Pored Ulma, rivali „plavih“ su još i Valensija, Promiteas, Gran Kanarija, Virtus, Cedevita Olimpija, Burg, Bursa i Venecija.

Svaki tim, dakle, ima zagarantovanih 18 mečeva, po devet kod kuće i na strani. Nakon takmičenja po grupama, samo će četiri ekipe, po dvije iz obje grupe, završiti takmičenje, dok će po osam prvoplasiranih igrati u osmini finala. Od osmine finala sve do finala igraće se samo po jedan meč eliminacija, a prednost domaćeg terena imaće tim koji je imao bolji skor u ligaškom dijelu takmičenja, za koje je i ove sezone predviđen minimalan budžet od dva miliona eura.

Veliki intenzitet Njemaca

Izabranici Aleksandra Džikića na startu igraju protiv tima sa kojim su bili rivali prošle sezone u regularnom dijelu Evrokupa. Podgoričani su oba puta slavili – 77:73 u gostima i 73:68 u ”Morači”.

– Naš prvi protivnik u Evrokupu je za svaki respekt. Način na koji igraju, u velikom intenzitetu i sa puno agresivnosti, u atmosferi domaćeg terena – za sve to moramo da budemo spremni. Imaju vrlo kvalitetne startere, ako im se omogući pokušaće da igraju brzo. S druge strane, Felisio je „lou post“ opasnost za svaku ekipu, baš kao i Kriston, koji je lider ekipe u minutima, poenima i asistencijama. Posebno smo obratili pažnju na njihove defanzivne aktivnosti i vrlo agresivnu igru na lopti, sa puno udvajanja, ”run-n-jump” sekvenci i rotacija. Pokušaćemo da ostvarimo ravnotežu u skoku i kontrolu ritma utakmice, da pomjerimo težište napada sa njihovih nosilaca – rekao je Džikić, čija je ekipa protiv Igokee imala dobru uvertiru za početak evropskog puta.

Zaustaviti tranziciju domaćih

Projekat jednog čovjeka sa vizijom i ljubavlju prema košarci (Tomas Stol – dr medicine) i drugog sa finansijama (Andreas Etel), urodio je plodom da 2001. godine – uspjeli su da uzdignu iz pepela klub koji se ugasio i da od njega, u naredne dvije decenije, naprave jakog bundesligaša koji posljednjih nekoliko godina igra i evropska takmičenja.

Slovenac Jaka Lakovič je od 2019. godine trener ekipe koja igra u prelijepoj „Ratofarm Areni“, kapaciteta 6.000 mjesta. Poput Budućnosti, i Ulm je umnogome promijenio prošlosezonski roster. Otišli su Andreas Obst (Bajern), Dilan Oštekovski (Asvel), Džon Petručeli (Breša), Troj Kopejn (Darušafaka).

Iz Čikago Bulsa je stigao brazilski centar Kristijano Felisio, za poene je zadužen Semadž Kriston, američki plej koji ima iskustvo iz NBA lige (nastupao za Oklahomu siti), ali i dosta evropskih ekipa, a u Njemačku stiže iz Tofaša. Krilo Džaron Blosomgejm je u NBA nastupao za Klivlend i Hjuston, a u Ulm je došao iz izraelske Ironi Naharije, a u CV-u ima i osvojenu G ligu (NBA razvojna liga).

Najzad, od ljetos je član Ulma i Fedor Žugić, nakon što nije prihvatio ponudu Podgoričana da prvi profesionalni ugovor potpiše sa ”plavima”.

– Očekuje nas težak meč, gostujemo ekipi Ulma koja igra veoma agresivno, dobro trče i imaju veoma atletsku ekipu. Jaka Lakovič je dobar trener, mlad, koji forsira igru u tranziciji. Kao i svaka druga njemačka ekipa, igraju čvrsto, čak su dobili Bajerna, evroligašku ekipu, u gostima u njemačkom prvenstvu. Početak je Evrokupa, prvo kolo, mi izlazimo iz dobrog meča i nadam se da ćemo to iskoristiti da odigramo sa samopouzdanjem i otvorimo Evrokup na najbolji mogući način – rekao je Vladimir Micov.

Ulm uzeo mjeru Bajernu

Ulm je odmah na startu Bundeslige krenuo moćno, sa pobjedom na gostovanju favorizovanom Bajernu. Međutim, uslijedila je serija od tri vezana poraza u prvenstvu, da bi u posljednjem kolu uspjeli da dobiju Najnerse i tako se vrate na pobjednički kolosjek.

– Znamo da nas očekuje veoma težak meč u Ulmu protiv ekipe koja je veoma mlada i koja igra veoma brzu košarku. Znamo šta nas čeka i kako da se pripremimo za taj meč. Meč sa Ulmom nas očekuje u dobrom ritmu nakon jako bitne pobjede protiv ekipe Igokee. Mislim da smo podigli formu i da smo iz utakmice u utakmicu sve bolji i bolji, znamo šta treba da uradimo, spremni smo i idemo po pobjedu u Ulmu – kazao je centar ”plavih” Zoran Nikolić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve