Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Ni naporni kovid protokoli nijesu teški uz ljubazne Japance

Cijeli svijet se promijenio zbog virusa Covid-19, pa se tako i olimpijski duh ovog ljeta osjeća na neki drugačiji i do sada neviđen način… Procedura ulaska u olimpijski Tokio dosta je naporna, sve ukupno na aerodromu ćete izgubiti oko dva ili tri sata, ali sve nekako lakše pada uz nevjerovatan narod kakav su Japanci

Sat i po leta do Istanbula, a potom još 11 do Tokija zvuče naporno, ali tek kada sletite u olimpijski grad koji će od23. jula biti centar sportskog svijeta, kreću prave muke.

Cijeli svijet se promijenio zbog virusa Covid-19, pa se tako i olimpijski duh ovog ljeta osjeća na neki drugačiji i do sada neviđen način…

Procedura ulaska u olimpijski Tokio dosta je naporna, sve ukupno na aerodromu ćete izgubiti oko dva ili tri sata, ali sve nekako lakše pada uz nevjerovatan narod kakav su Japanci.

Nego, idemo redom…

Sve kreće i prije slijetanja u Japan

Šta bi trebalo da vas čeka na aerodomu u Tokiju, na neki način najavljuje se još u avionu, gdje svi koji namjeravaju da budu dio Olimpijskih igara (sportisti, ostali zvaničnici, mediji) moraju da ispune nekoliko stranica vezanih za zaštitu od novog koronavirusa.

Uglavnom se traži gdje ste boravili tokom prethodnih 14 dana, potencijalni kontakti sa inficiranim osoboma, adresa hotela u kojem odsjedate (i to na nekoliko mjesta), a postoje i one standardne procedure o eventualnim ranijim posjetama Zemlji izlazećeg sunca…

Dva i po sata, šest punktova

Kada konačno sletite u Tokio nećete se baš tako brzo ”izvući” iz aviona prednost imaju putnici koji uglavni grad Japana ne dolaze zbog Olimpijskih igara, pa onda stanovnici ove zemlje, a tek onda sportisti, novinari… Inače, svi oni za to vrijeme sjede na svojim mjestima u avionu i strpljivo čekaju.

Po izlasku iz aviona kreće pravi mali pakao i čak šest punktova koje moraju da prođu svi koji su se zaputili na Igre. Važnu ulogu na punktovima ima aplikacija OCHA, namijenjena upravo za pomenute protokole vezane za Olimipijske igre. Oni koji nemaju sreće sa tom aplikacijom, a nije ih mali broj, moraju da se nose sa ”bezbroj” papira i uredno da ih pokazuju na svakom od pomenutih punktova…

Testovi, testovi…

Da bi se uopšte i krenulo ka Tokiju kod sebe morate imati dva PCR testa, na engleskom i japanskom jeziku, a urađena na 72 i 48 sati prije dolaska u olimpijski grad.

Ipak, oni vam ništa neće značiti ukoliko brzi test urađen na jednom od punktova na aerodromu pokaže da ste pozitivni.

Nakon toga, slijedi ”posljednji krug pakla” i čekanje ispred displeja na kojem treba da se pojavi test pod vašim brojem, a poslije toga vam na posljednjem punku otkrivaju da li ste negativni ili pozitivni.

I tu nije kraj sa testovima svakog narednog dana sve povezane sa Olimpijskim igrama očekuju nova testiranja.

Narod u koji se lako zaljubiti

Ako je neko i pomislio da marljivi Japanci sve to nijesu organizovali perfektno, kao što se od njih nekako po navici uvijek i očekuje, prevario se i ovog puta.

Nevjerovatna energija kod svih (a zaista ih je veliki broj), uvijek vedro rasploženje, osmijeh i ljubaznost kakva se srijeće vjerovatno samo u ovom kutku naše planete čine da zaboravite punktove, testove, papirologiju…

Tokio i Japan možda nijesu imali sreću da Olimpijske igre organizuju u normalnim okolnostima, ali ako se po jutru dan poznaje nema sumnje da će i od ”ranjenih” Igara napraviti spektakl za pamćenje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve