Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nestvaran uspjeh: Ajaks od LŠ prihodovao 100 miliona eura

U ovom trenutku Ajaks je od Lige šampiona zaradio minimum 98,65 miliona eura i uskoro će prestići magičnu granicu od 100 miliona

Za Ajaks je plasman u polufinale Lige šampiona donio nevjerovatnu finansijsku dobit. Ne samo od novčanih nagrada koje garantuje UEFA za pobjede i plasmane u naredne runde, već i od situacije na berzi i budućih akcija kluba.

Foto: Rezultati.com

Glavna cifra -u ovom trenutku Ajaks je od Lige šampiona zaradio minimum 98,65 miliona eura i uskoro će prestići magičnu granicu od 100 miliona. Za holandski fudbal, to je nevjerovatan podatak: Ajaks je u celoj sezoni 2017/18 prihodovao 92 miliona eura. U stvari, u jednoj Ligi šampiona, „kopljanici” su duplirali budžet.

Iz čega se sastoji finansijska dobit?

15,25 miliona eura – fiksna uplata za ulazak u grupnu fazu, koju dobijaju svi učesnici (32 kluba), uz dodatak da su u takmičenje krenuli iz druge runde kvalifikacija.

18,8 miliona eura – prihod od istorijskog rejtinga u evropskim kupovima. Počevši od ove sezone, svi učesnici Lige šampiona dobijaju bonuse, čija veličina zavisi od rezultata u evropskim kupovima u poslednjih 10 godina. Ajaks je trenutno na 16. mestu zbirne tabele koeficijenata u konkurenciji 32 kluba.

10,8 miliona eura – premija za rezultate u grupnoj fazi takmičenja (pobjeda donosi 2,7 miliona, remi 900 hiljada), Ajaks je imao tri pobede i tri remija.

32 miliona eura – za prolaz iz grupe u osminu finala UEFA plaća 9,5 miliona eura, za četvrtfinale još 10,5, a za plasman u polufinale novih 12 miliona evra.

6,3 miliona eura – premija za rezultate u plej-of rundama, za dvije pobjede nad Realom i Juventusom i remi sa Torinezima kod kuće.

oko 11 miliona eura – prihod od ulaznica, oko šest miliona eura za tri domaća meča u grupnoj fazi takmičenja, tri miliona za prvi meč sa Realom i još dva miliona za pun stadion u meču protiv Juventusa.

ne manje od 4,5 miliona eura – prihod od TV prava. Novac za televiziju (za celu Evropu 292 miliona evra) distribuira se prema obimu nacionalnog tržišta, a ne prema rezultatima. Gledanost u Holandiji Lige šampiona je skromna, s obzirom na mali broj stanovnika, pa je i novac relativno mali. Ipak, nije manji od 4,5 miliona eura za grupnu fazu, a za doigravanje će biti i nešto više.

Ovo nije konačna cifra, jer će još najmanje 2 miliona eura „upasti” u Ajaksovu kasu od ulaznica za meč polufinala. Povećaće se i bonusi za grupnu fazu takmičenja.

Zanimljivo je i to da je krajem prošle godine Edvin van der Sar rekao da Ajaks ne može da troši novac na nivou mnogih klubova iz Lige šampiona. Ovakva kampanja u sezoni 2018/19 će sigurno omogućiti Amsterdamcima da ojačaju.

A evo kako je nastao današnji Ajaks:

Andre Onana (23 godine) – prešao iz sistema Barselone sa 18 godina

Nusair Mazrauji (21) – omladinska škola

Matijs de Ligt (19) – omladinska škola

Dejli Blind (29) – omladinska škola, ljetos došao iz Man. Junajteda za 16 miliona eura

Nikolas Taljafiko (26) – u 2018. prešao iz Independijentea za 4 miliona eura

Lase Šene (32) – u 2012. prešao kao slobodan igrač iz NEK Nijmegena

Frenki de Jong (21) – u 17. prešao iz Viljema drugog za jedan euro i procenat od buduće prodaje

Doni van de Bek (21) – omladinska škola

Hakim Ziješ (26) – u 2016. prešao iz Tventea za 11 miliona eura

David Neres (22) – u 2017. prešao iz Sao Paula za 12 miliona eura

Dušan Tadić (30) – prošlog ljeta došao iz Sautemptona za 11,5 miliona eura

Žoel Veltman (27) – omladinska škola

Klas Jan Huntelar (35) – posle osam godina vratio se u Ajaks kao slobodan igrač

Kasper Dolberg (21) – prešao iz Silkeborga sa 17 godina

Ajaks je posljednjih godina sve više i više zaostajao u prihodima za evropskim bogatašima. Ako je 2011. godine razlika u zaradi između kluba iz Amsterdama i 20. kluba u Evropi iznosila 11 miliona eura, u 2018. godini ta razlika se povećala na 107 miliona eura!

Postoji mnogo razloga za to, a prvi je ograničenost holandskog tržišta, koje je daleko manje u odnosu na englesko i špansko. Ajaks godišnje zaradi manje od 10 miliona eura od televizijskih prava, a od glavnog sponzora, kompanije Zigo osam miliona eura. Uspeh u Ligi šampiona donosi značajan skok Ajaksu na svim listama.

Model za postojanje kluba u takvim uslovima je odavno definisan – prodaja najboljih igrača. Prvo, to je značajan novac, koji je u posljednje tri godine dostigao svotu od 74 miliona eura. Drugo, iako su ambicije igrača svuda jednake, osnovna razlika je visina plata. Ajaks je prošle sezone potrošio 53 miliona eura na „lične dohotke”, a Juventus na drugoj strani 259 miliona!

Ali, ako se do sezone 2016/17 Ajaks trudio da ne potroši mnogo na transfere (ne više od 13 miliona eura po sezoni), u poslednje tri investiranja u igrački kadar su znatno veća: 36, 28 i 42 miliona eura.

To je očigledno donelo rezultat i nadu da će u budućnosti preprodaja biti još profitabilnija. Liga šampiona i transferi su garant priliva ogromnog novca na amsterdamsku Arenu već ovog leta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve