Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nedović: Nije naš fudbal toliko spor, igraćemo brže na proljeće

Danilovgrađani su na 19 utakmica sakupili 32 boda, čvrsto su na trećem mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, a pripreme i prelazni rok su shvaćeni ozbiljno najozbiljnije od svih

Iskra je 2019. godinu kada je proslavljeno 100 godina od postojanja završila kao hit jesenjeg dijela Telekom 1. CFL.

Nedović, Foto: Fksutjeska.me

Danilovgrađani su na 19 utakmica sakupili 32 boda, čvrsto su na trećem mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, a pripreme i prelazni rok su shvaćeni ozbiljno najozbiljnije od svih.

Aleksandar Nedović zahtijeva da “građani” rade na prirodnoj travi kako bi se smanjio rizik povreda, a novajlije u “crvenom” su provjereni fudbaleri Kohei Kato, Šou Jamamoto i Zoran Petrović, koji je upravo sinoć stigao u Budvu.

A prije metropole turizma Iskra je trenirala u Danilovgradu i Ljajkovićima…

“Zadovoljan sam jer momci dobro rade, ali i zbog toga što smo kompletirali roster. Mislim da smo doveli dobra pojačanja, da smo pogodili u metu jer smo tražili igrače sa izrazitim brzinskim svojstvima. Pokušaćemo da igramo neki fudbal koji je prisutan na TV ekranima, a pošto se i kod nas prave nove podloge, moramo da se prilagodimo tome – da igramo dotjeran i brz fudbal”, govori Nedović za Dnevne novine iz Budve, koji je od pojačanja posebno izdvojio Kata, koji je bio najbolji vezista lige dok je nosio dres Rudara u sezonama 2013/14. i 2014/15.

“Mislim da smo sa Katom dobili igrača koji će da bude spojnica između svih linija tima. To je ‘osmica’ koja nam je nedostajala da nijesmo non stop u trci i ofanzivno i defanzivno, nego da imamo glavu, da znamo u svakom trenutku šta ćemo da radimo na terenu”, jasan je eks trener Grblja, OFKTitograda, Sutjeske i Petrovca.

Kato je šampion iz 2015, Jamamoto je ostavio trag u Rudaru i Petrovcu, Petrović bio najbolji strijelac lige iz 2017 papir kaže da je Iskra najbolje pazarila.

“Mislim da ćemo najbolje da pazarimo i što se tiče produkcije na terenu. Nijesmo dovodili pojačanja da bismo popunili broj. Izanalizirali smo dobro jesenju polusezonu”, poručio je Nedović, čijaje Iskra do posljednjih šest kola prvog dijela bila na pragu prvog mjesta.

“Uvidjeli smo gdje smo griješili, gdje smo izgubili tu trku. Neke utakmice koje smo trebali da dobijemo rutinski, išli smo da dobijemo na srce, ne na kvalitet. Za takve mečeve nam je potreban tehnički kvalitet i strpljenje kada se utakmica lomi. Mislim da sada to imamo. Iz prvog dijela ćemo da zadržimo odnos prema obavezama, a u drugom ćemo da pokušamo da igramo brže u obje faze, sa brzim protokom lopte.”

A koliko je to realno na našim “livadama”? Jasno je da su tereni iz godine u godinu bolji, ali smo daleko od nekog vrhunskog nivoa…

“Tereni jesu bolji, a mislim da će taj stil fudbala da zaživi tek od ljeta, kada svi budemo pod reflektorima i kad podloge budu brže. Da bi se igrao brži fudbal, osnova svega su tereni. Nekada nije ni brzina fudbalera, ni brzina razmišljanja, nego brzina terena” rekao nam je Nedović, koji zna da ljudima u Crnoj Gori “smeta što nam je fudbal spor”.

“Dođu na utakmice, gledaju i pričaju da je spor. Nije nam baš spor fudbal, spore su podloge. Moramo da shvatimo da i pored ulaganja imamo spore podloge za fudbal koji se igra u Evropi. Kada bude noćni termin, kada prskalice budu uključene pred početak meča, mislim da da izgleda brže i bolje.”

Gdje god da je Nedović radio trudio se da digne ekipu na viši nivo ne samo rezultatski, već što se tiče i fudbalske filozofije…

“Mi koji radimo u fudbalu, moramo da težimo tom bržem fudbalu. Moramo da privikavamo nove generacije koje dolaze. Konkretno mislim na osnovne stvari. Prijem lopte kada je podloga klizava, tu se vidi tehnički element kod prijema – lopte u savremenom fudbalu vidimo da treći dodir praktično ne postoji. Najveći parametar za to je Liverpul i Barselona iz vremena kada je igrala najbolji fudbal”, jasan je Nedović.

Iskra danas igra protiv Grblja, a u dosadašnjem dijelu priprema je savladala Adriju (3:0), Drezgu (6:2) i Lovćen (3:1). Tokom jeseni prosjek godina “građana” je bio 26,31, a na proljeće će biti još mlađi… “Nijesmo bili najmlađi tim u ligi, ali prilično sam siguran da niko sem nas nije igrao sa četiri igrača ispod 21 godine u startnih 11”, govori Nedović, koji je tipovao na defanzivce Drinčića, Obradovića, Kumburovića, Maleševića, Vukotića…

“Jedina smo ekipa koja je ušla u prvenstvo sa klincem od 16 godina u novembru je napunio 17 radi se o Milanu Vukotiću. Mali Obradović je izrastao u mladog reprezentativca i standardnog igrača bez seniorske utakmice. I na to smo ponosni.”

Juriti rezultat cilj Iskre na proljeće je Evropa i forsirati mlade igrače nije lako, ali Danilovgrađani neće odustati…

“To je dodatni teret za mene i stručni štab, ali opredjeljenje kluba je takvo. A i moje viđenje fudbala je da se ukaže šansa mladom igraču kada je vrijeme da uđe u vatru. Sada smo morali da dovedemo iskusne igrače kako bismo iz svih njih izvukli više, da bi konkurencija bila veća i da bismo svi rasli zajedno”.

Iskra je klub koji se pravilno razvija, a to se dopada Nedoviću…

“Mislim da se kao klub razvijamo kako treba. Predsjednik je prvo pravio klub, pa tek onda tim. Mišljenja sam da je mnogo lakše napraviti tim nego klub. Napravili smo klub, u ovom trenutku pravimo tim, a mislim da će Iskra sve bolje da izgleda kako klupski, tako i na terenu”, jasan je šef stručnog štaba Danilovgrađana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve