Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Nebojša Čović hoće iste uslove sa Partizanom

Ljubomora u Crvenoj zvezdi nakon plasmana Partizana u plej-of Evrolige dobija neslućene razmjere, pa je predsednik tog kluba Nebojša Čović pričao je o aktuelnostima u svom klubu i srpskoj košarci, i zatražio isti tretman sa vječitim rivalom.

Ljubomora u Crvenoj zvezdi nakon plasmana Partizana u plej-of Evrolige dobija neslućene razmjere, pa je predsednik tog kluba Nebojša Čović pričao o aktuelnostima u svom klubu i srpskoj košarci, i zatražio isti tretman sa vječitim rivalom.

Pred početak sezone Čović je obećao plasman Zvezde među osam najboljih timova Evrope, ali se do takvog uspjeha nije stiglo i pored višemilionskih pojačanja. Zbog toga je počelo sa minimiziranjem podviga tima Željka Obradovića.

“Naša želja je bila da uđemo na F8, nismo uspjeli. Mislim da to nije veći uspjeh od osvajanja trofeja. To je uspjeh, ali djelimičan uspjeh. Da li vi znate ko je prošle godine bio na Fajnal-ejtu? Ne znate. E pa, toliko je veliki uspjeh. U sportu se samo pobjednici pamte. Mi smo rekli da ćemo pokušati da uđemo u Top 8. Crvena zvezda se ponaša realno, mi ne živimo virtuelnom, u tajkunskom svijetu. Ponašamo se u skladu sa svojim mogućnostima. Prošle godine smo došli do tri trofeja, tako što smo dužni igračima i trenerima nekih pet plata i u skladu sa tim smo komponovali ekipu. Morali smo da plaćamo naše obaveze i u skladu sa tim smo postavili tim. Dugovali smo tri miliona eura, pa smo u toku sezone počeli da kombinujemo tim. Došao je do promjene stručnog štaba, pa smo u toku sezone doveli Vildozu, pa Kampaca, a onda je došlo do saplitanja, kako to obično biva”, ističe Čović.

Naravno, Čović nije dobio od novinara nezgodna pitanja kako je klub sa dugom od preko tri miliona, i neplaćenih pet plata uspio da “nabavi” višđemilionske iznose za dovođenje Nemanje Nedovića, Luke Vildose i Fakunda Kampaca?

“Neshvatljivo je da vi dugujete za igrače tri miliona eura i zbog toga budete pod nekakvim finansijskim fer-plejom, a pritom neko dugujete državi 7,5 miliona eura za porez i onda nema finansijskog fer-peja. Još vas i tužakaju“, dodaje Čović.

Naravno Čoviću nije palo na pamet da objasni odakle novac Zvezdi, kad duguje tri miliona eura, da plati u jeku sezone 1,3 miliona eura za dovođenje Vildose, a potom i pred Novu Godinu i čitavih 1,7 miliona Kampaca, kojeg nije mogao da plati ni real Madrid i da potpiše ugovor na godinu plus godinu, sa klauzulom da je plata za drugu sezonu 2,3 miliona eura, a da Crvena zvezda preuzima dug Kampaca prema Realu koji iznosi 2,6 miliona.

Čović napominje da je Zvezda izmirila sve dugove zahvaljujući novom sponzoru i naravno i u toj izjavi je napravio grešku u koracima, pošto je Zvezdin najveći sponzor “duboka država” i vjerovatno pod izmirivanjem dugova smatra formalno “plaćanje” poreza, a sa druge strane su u Zvezdu ušle pare za nekontrolisano trošenje novca i kupovinu skupih Argentinaca, koji su ujedno i najskuplji transferi u istoriji srpske košarke, pa čak i na prostoru bivše Jugoslavije.

“U decembru smo riješili dugove, tako što smo angažovali novog sponzora. Da smo imali sredstva, Kalinić bi ostao, Davidovac bi ostao, Holins bi ostao, možda bi i Radonjić, koji je evidentno napravio grešku odlaskom u Panatinaikos, ostao”, kaže Čović.

Nije mogao Čović nijednu konferenciju za medije da obavi, a da se ne spotakne o Partizan, pa je tako i danas upućeniji u finansije Partizana i od Željka Obradovića, a vjerovatno i od Ostoje Mijailovića.

“Naš dug prema državi u ovom trenutku je oko 200.000.000 dinara. To je negdje oko 1,5 miliona eura i naš dug je samo za PDV. Mi kad plaćamo plate, naknade za igrače mi sve obaveze izvršavamo.

Što se tiče Partizana njihov dug je 871.745.000, oko 7,5 miliona eura. Posljednji put su platili porez 8. juna 2017. godine. Hoćemo iste uslove. Hoćemo da za nas Arena ima iste cijene kao za Partizan, pošto ćemo mi sljedeće godine preći i sa seniorskim timom i sa mlađim kategorijama da igramo tamo. Moramo imati iste uslove. Ako vas košta Arena sa svim utakmicama za tri sezone 73 miliona dinara za sve i vi od toka platite samo 30-ak miliona, o čemu se tu radi”.

Nakon više nego zajedljivih izjava, Čović je smogao snage i čestitao kroz zube Partizanu na plasmanu u Top 8 Evrolige, a onda nastavio da bljuje vatru.

“Čestitam Partizanu na uspehu, ja sam proveo devet godina u Partizanu, kada se neki koji sad pričaju možda nisu ni rođeni. Ono što je žalosno za naš sport je to što je mnogo ološa ušlo u košarku. To se vidi po tome gdje nam je reprezentacija stigla. Od kada Zvezda igra Evroligu i stalno insistiramo da Beograd ima dva predstavnika, bez ikakvog licemerja. Borili smo se za to i uspjeli smo”, kaže Čović.

Predsjednik Zvezde rekao je da će klub pokušati da zadrži Kampaca.

“Učinićemo sve napore da ostavimo Kampaca i još neke igrače. Pokušaćemo da ostavimo domaće igrače, jer kad se pjeva „U boj krenite junaci“ treba to i neko da razumije”, ističe Čović.

Na kraju razgovora još jednom je pecnuo crno-bijele.

“Mi ćemo porez platiti, ali ne tako što ćemo žickati od naših navijača. Ako vi niste platili porez za Gagića, Veličovića, Jaramaza, niste platili porez od juna 2017. godine – što bi mi plaćali. I još dobijete od iste te poreske uprave potvrdu da ste izmirili porez i sa tim odete u Euroligu“, čudi se Čović i dodaje:

“Stvarno čestitam Partizanu na plasmanu u Top 8, vjerujem da možda mogu da naprave i korak dalje. Crvena zvezda će protiv Fenbahčea igrati maksimalno”, poručio je prvi čovjek crveno-bijelih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve