Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Nebojša Čović Ćoki-sinonim za afere: Sumnje u malverzacije na Kosovu, veza sa zemunskim klanom… (VIDEO)

Čović - Ćoki je poznat srpskoj javnosti kao osoba koja za sve uvijek okrivljuje druge. Tako je za malverzacije sa Kosova optuživao navijače konkurenta odnosno Partizana.Nijesu mu navijači Partizana dužni ostali pa su mu skandirali "Sa Kosova si pare uzeo četiri firme si otvorio na vlasti ostaješ, sve potplaćuješ, u zatvor ideš brzo, videćeš".

Predsjednik KK Crvena Zvezda Nebojša Čović zvani Ćoki na javnoj sceni prisutan je skoro tri decenije, a njegov angažman u sferi politike, biznisa i sporta uvijek su pratile brojne afere, skandali, koji nikada nijesu do kraja istraženi!
Nebojša Čović, foto: Ekonomske vesti
Nebojša Čović – Ćoki “može i umije sve”. Od omiljenog političara Slobodana Miloševića preobratio se u osobu koja je sebe predstavljala kao demokratskog lidera bliskog Zoranu Đinđiću. Kao potpredsjednik Vlade Srbije bio je šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Mediji su krajem 2017. godine godine objavili da Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje da li je Čović sa još pet osoba nezakonito prisvojio oko 10 miliona eura. U sportu je Ćoki koliko i u politici. Dominatno se bavio košarkom prvo kao osnivač kluba FMP Želenik, a kasnije preuzima Crvenu Zvezdu, a vodio je i Košarkaški savez Jugoslavije. Imao je jedno vrijeme i poziciju u Fudbalskom klubu Crvena Zvezda. Čović danas sebe predstavlja kao osobu blisku aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je samo nekoliko godina prije toga o njemu imao vrlo negativno mišljenje.
Politika

Čović Ćoki je kao član Socijalističke partije Srbije je 1992. izabran za potpredsednika IO Skupštine Beograda za privredu i finansije. Postao predsjednik Gradske vlade 1993, da bi godinu dana kasnije bio izabran za gradonačelnika Beograda i na tom položaju je ostao do 1997. Iz stranke je otišao 1997. godine kada je Milošević na izborima izgubio Beograd. Nakon odlaska iz SPS-a 1997, osnovao je Demokratsku alternativu. Nakon saveznih izbora 24. septembra 2000. je postao poslanik u Saveznoj skupštini na listi Demokratske opozicije Srbije. Bio je kopredsjednik prelazne vlade nakon demonstracija 5. oktobra. U vladi Zorana Đinđića je bio zamjenik premijera i šef Koordinacionog centra za jug Srbije, kao i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Optužnica za malverzacije na Kosovu?
Srpski mediji su u decembru 2017. godine objavili da je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv bivšeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića i još pet osumnjičenih da su nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara (oko 10 miliona eura), namijenjenih kupovini stanova i izgradnji objekata za raseljene sa KiM.
Čović je na ovu temu imao niz zanimljivih odgovora, tako je na pitanje novinara o aferi “stanovi na Kosovu odnosno krađe para”, rekao:
-Često nas osuđuju kako smo pokrali pare sa Kosova, a mnoge pare upravo sa Kosova su u Partizanu. Ne tvrdim da je u košarci, ali u Partizanu su – rekao je Nebojša Čović, 20. septembra 2016. godine.
Čović – Ćoki je poznat srpskoj javnosti kao osoba koja za sve uvijek okrivljuje druge. Tako je za malverzacije sa Kosova optuživao navijače konkurenta odnosno Partizana.
Nijesu mu navijači Partizana dužni ostali pa su mu skandirali “Sa Kosova si pare uzeo četiri firme si otvorio na vlasti ostaješ jer sve potplaćuješ, u zatvor ideš brzo videćeš”.  
Nakon Partizana stigli su novi krivci za nestanak “10 miliona eura” namijenjih za Kosovo. Čović je kako je prenio portal N1 18. januara 2016. godine saopštio je da je “optužnica koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal zapravo politička intriga bivšeg tužioca i režima Borisa Tadića”.

-Jasno mi je ko je ovaj slučaj vodio, kako je nastao i ko ga je u brzini, neposredno, prije svog odlaska sa dužnosti nakaradno završavao. Znam i cijelu genezu nastanka naredbe za sprovođenje ove istrage. Radisavljević i Đurović i njihovi poslušnici, na svom omiljenom mjestu, u restoranu na igralištu “BASK” uz saradnju još nekih tadašnjih ministara koji ponajviše vole žutu boju, kao i u restoranu “Pilence” sklepao je ovu političku intrigu. Sve ovo radili su u cilju kako bi režim Borisa Tadića, kroz izmišljene afere, tobože prikazao međunarodnoj zajednici, da se bori protiv organizovanog kriminala – naveo je Čović.

Veza sa zemunskim klanom!?

Podsjećamo na još jednu i još nerazjašnjenju ulogu Nebojše Čovića – Ćokija u vezi ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. Nebojša Čović je 12. marta 2003. godine na dan kada je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić bio potpredsjednik Vlade. Njegova uloga u tom atentatu je ostala do danas misteriozna. Mediji su navodili da je Milorad Ulemek Legija, jedan od organizatora atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, pisao Nebojši Čoviću o svojim namjerama, o čemu je javnost saznala nakon što je Ulemek uhapšen. Protiv Čovića je podnijeta krivična prijava, koja nije procesuirana.

Advokat porodice Đinđić, Srđa Popović (preminuo 2013. godine) u jednom u svojih posljednjih intervjua 2011. godine je saopštio da kada je pripadnik zemunskog klana Miloš Simović u iskazu naveo osobu pod nadimkom Ćoki koja je navodno naručila ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića “mislio na bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije Nebojša Čović”!
-Iskaz Simovića je još uvjek potpuno neodređen. Ja mislim da je važno što je on posvjedočio da je Tužilastvu za organizovani kriminal ispričao ko je sve bio upleten u atentat, ko je znao, ko je naručivao – rekao je tada Popović Anteni M.

Na pitanje na koga se odnose nadimci “Ćoravi” i “Ćoki”, Popović je odgovorio da je Simović “jasno objasnio da se radi o Čoviću”.

Beogradski dnevnik Blic objavio je tada da je Simović prije neku godinu dao pisanu izjavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u kojoj je kao naručioca ubistva Đinđića naveo čovjeka iz vlasti sa nadimcima “Ćoravi” i “Ćoki” i da je u tom iskazu naveo ime i prezime tog čovjeka.

Poraz i umalo smjena

A Nebojša Čović je upravo u ovo vrijeme prije godinu bio praktično pred smjenom iz KK Crvena Zvezda. Nakon poraza od Budućnosti u finalu ABA lige našao se u nezgodnoj poziciji, a kod tamošnjih vlasti pokušavao je da se opravda tako što je za sve krivio sudije i navodne zakulisne radnje.

Na sve načine je pokušavao da sačuva poziciju u Zvezdi jer mu ona koristi osim za sopstvenu promociju i za lično bogaćenje, pošto on sa svojom familijom kontroliše svaki cent tog kluba.

Za odbranu pozicije predsjednika Crvene Zvezde, kako su prenosili mediji, Ćović je bio spreman da nahuška navijače da na utakmicama skandiraju protiv Vučića jer je svjestan da srpskog predsjednika posebno bole prozivke na sportskim događajima.

Kada je od navijača dobio “blokadu” Čović- Ćoki je odigrao potez koji se svidio vlastima i smijenio tadašnjeg trenera Crvene Zvezde Dušana Alimpijevića, inače najboljeg druga njegove ćerke.

Sve u svemu, Ćoki će uvijek učiniti sve što treba samo da sačuva poziciju odnosno finansije KK Crvene Zvezde pod svojom kontrolom. Mnogi u Beogradu tvrde da je Zvezda “njegov porodični klub”, a argument im za to daje i činjenica da je član upravnog odbora KK Crvena Zvezda Milan Ninković, njegov zet!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mio
14.01.2020-02:41 02:41
Dostojanstvo stanuje u junaka, a u tebi sve je prazno - MontenegroClick
28.05.2021-10:27 10:27

[…] Kada želite da napišete nešto o vrlinama Nebojše Čovića, ulazite u veliki problem. Koliko god da razmišljate o makar jednom njegovom dobrom djelu, poštenoj izjavi, ljudskoj toploj riječi, imate osjećaj da je lakše dokazati Ajnštajnovu teoriju relativiteta nego njemu dodijeliti jedan kompliment. I pored dvodnevnog nastojanja i prelistavanja na hiljade veb-stranica, nijesam bio u mogućnosti da nađem taj jedan primjer čovjeka u njemu. Stranica je ostala prazna, ali i ja sam. Jer ma koliko se trudio da u nečem lošem vidim dobro, kod Nebojše Čovića ne uspijevam. […]