Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Navratilova: Organizatori su se ponijeli kukavički

Navratilova je istaknula da su organizatori Australian Opena kapitulirali pred Kinom i da im je sponzorski novac važniji od ljudskih prava

Legendarna teniserka Martina Navratilova optužila je organizatore Australian Opena da su se ponijeli kukavički spriječivši navijače da nose majice sa porukama podrške kineskoj teniserki Peng Šuai.

U javnosti se pojavio video kako redari i policija naređuju navijačima da skinu majice na kojim je bio slogan ”Gdje je Peng Šuai?”.

Teniski savez Australije je to opravdao izjavom da ne dopušta političke poruke: “Prema našim pravilima ne dozvoljavamo gledaocima odjeću, transparente i znakove koji imaju komercijalnu ili političku poruku”.

Navratilova je istaknula da su organizatori Australian Opena kapitulirali pred Kinom i da im je sponzorski novac važniji od ljudskih prava.

– Oni prave grešku, ovo nije politička poruka, već poruka o ljudskim pravima. Teniski savez Australije je kapitulirao po tom pitanju dopustivši Kini da im diktira šta će raditi na svom Grand Slem turniru. Meni se to čini kukavički, izjavila je Navratilova za američki ”Teniski kanal”.

Peng Šuai, nekada prva teniserka svijeta u parovima, početkom novembra je optužila bivšeg zamjenika premijera Žang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks. Njena poruka, objavljena na društvenoj mreži, odmah je cenzurirana i 35-godišnja teniserka je nestala iz javnosti na tri nedjelje , što je izazvalo zabrinutost u svijetu tenisa.

U decembru je Peng Šuai izjavila da nije nikada nikoga optužila da je bila prisiljena na seksualne odnose i da je njena objava na društvenim mrežama početkom decembra pogrešno protumačena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve