Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Na današnji dan počela olimpijada u Sarajevu

Na današnji dan tačno prije 35 godina otvorene su 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu.
Foto: nezavisne.rs

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) 1978. godine u Atini.

U konkurenciji su bili japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteborg.

Osim sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Te 1984. godine učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2,5 milijardi gledalaca.

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samarana (Juan): “Doviđenja, drago Sarajevo!”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve