Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Musić: Ako se nastavi ABA liga, veliki izazov će biti pripremiti igrače

ABA liga je prije pojave korone ušla u samu završnicu, ostalo je još jedno kolo uoči plej-ofa, a timovi su gladni šampionske titule koja donosi mjesto u Evroligi. Sudbina takmičenja je neizvjesna, a ovo stanje u mnogome utiče i na same igrače koji nijesu navikli na ovakvu vrstu pauze

Nezapamćena pauza u svijetu sporta ostaviće traga na fizičku, ali i psihičku spremu igrača.

Musić, Foto: Cdm.me

ABA liga je prije pojave korone ušla u samu završnicu, ostalo je još jedno kolo uoči plej-ofa, a timovi su gladni šampionske titule koja donosi mjesto u Evroligi. Sudbina takmičenja je neizvjesna, a ovo stanje u mnogome utiče i na same igrače koji nijesu navikli na ovakvu vrstu pauze.

Kondicioni trener košarkaškog kluba Budućnost Voli, Nikola Musić, u razgovoru za Novu M govori o načinu održavanja forme igrača podgoričkog kluba.

“Sigurno da pandemija koronavirusa nepovoljno utiče na psihu i na sportsku formu naših igrača. Prije svega to je opravdani strah svih ljudi od eventualne zaraze koronom. Sa druge strane ova pauza od mjesec dana i više bez ozbiljnih trenažnih aktivnosti negativno utiče na održavanje njihovih sportkih preformansi na viskom nivou”, kazao je Musić.

Usljed rigoroznih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela tim radi po specijalnom programu kondicionog trenera “plavih”.

“Odmah po saznanju da su zabranjene sve trenažne aktivnosti u našoj zemlji naši igrači dobili su individualni program za rad u kućnim uslovima. Radi se o vježbama sa sopstvenom kilažom, takozvane ‘body weight’ vježbe koje služe za mobilnost i jačanje kora sa malo intezivnijih setova u tom programu da bi igrači podigli puls i osjetili kakav takav zamor. Sa druge strane kako su mjere ovih dana popustile i kada je dozvoljen odlazak u parkove naši momci su dobili trkački program koji će sprovoditi u narednom periodu”, objasnio je član stručnog štaba Budućnosti.

Musić je stava da ukoliko se odredi datum nastavka ABA lige da će to biti veliki izazov za priremu samih igrača posebno sa stanovišta preventive od povreda.

“Ukoliko dođe do određivanja datuma nastavka takmičenja u ABA ligi sve ekipe susrele bi se sa nizom problema. Prvo pitanje je da li bi mogli da računamo na kompletan igrački kadar s obzirom da imamo četiri igrača koja su u Americi i kakva je mogućnost njihovog povratka u Podgoricu na eventualne pripreme. Sa druge strane od samog datuma nastavka takmičenja zavisilo bi koliko mi imamo vremena za te pripreme. Za razliku od uobičajnih priprema koje imamo u avgustvu mjesecu na koje momci dolaze iz uglavnom kvalitetnog odrađenog treninga u trajanju od dva mjeseca gdje oni rade na otklanjanju svojih nedostataka i na poboljšanju svojih sportskih preformansi, ovog puta bi na pripreme došli ne baš iz totalne neaktivnosti, ali iz jedne situacije gdje su momci više mjesec i po dana van ozbiljnog inteziteta treninga kao i same igre i rada sa košarkaškom loptom. Takođe veliki izazov bi bio izbalansirati sva trenažna opterećenja u teretani i na terenu i minimalizovati mogućnost povreda čija je mogućnost velika u tom periodu” objasnio je je Musić.

Za kraj, poslušajte savjete čovjeka koji održava formu crnogorskog šampiona.

“Budimo odgovorni, držimo socijalnu distancu. Poštujmo mjere zbog nas i zbog zdravlja naših najbližih. Nadam se da smo sve bliži povratku svakodnevnim životnim aktivnostima. Radite na sebi, trenirajte, bavite se stvarima kojima niste mogli ranije i nadam se da se vidimo uskoro na terenu”, poručio je Nikola Musić.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve