Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Murinjo: Danas se više osjećam kao trener nego prije 10 godina

Trener uči dok se bavi ovim poslom, tvrdi Murinjo

Žoze Murinjo uživa u Romi, Rim ga je prihvatio i do sada je sve kako treba za Portugalca u Vječnom gradu.

Računi se, ipak, svode na kraju sezone.

– “Želim da klubu podarim titule, jer klub živi od toga. To je ono što hrani strast navijača, a shvatio sam da ljubav prema Romi prevazilazi osvajanje trofeja. Ta ljubav je posljedica vječne strasti. Ali, nedostaju pobjede i mi smo tu da napravimo projekat koji će ih donijeti. Ako dođu dok sam ja tu – perfektno, ali i ako ne, bilo bi sjajno biti neko ko je postavio temelje za budućnost i ostvarivanje snova Rominih navijača, rekao je Murinjo.

Pričao je i o sebi kao treneru i osobi.

– Danas se više osjećam kao trener nego prije 10 ili 20 godina. Ako trener ne napreduje, onda je izgubio strast i mentalitet koji mu pomažu da bude bolji iz dana u dan. To nije posao u kom je važna fizička sprema, kao što je u slučaju igrača. Iskustvo je ono što te čini boljim i zato ja samo razmišljam o utakmici koja predstoji. Sve trofeje koje sam osvojio i utakmice koje sam vodio nalaze se u mom džepu i imaću vremena da se osvrnem na njih kada budem gotov. Sada želim jedino da mislim na prvi sljedeći meč koji me čeka.

Trener uči dok se bavi ovim poslom, tvrdi Murinjo.

– Ni knjige ni filmovi nisu bitni, samo životno iskustvo kao muškarca i trenera. Ta fraza je stara možda 20 godina, ali je danas još tačnija jer se fudbal razvija u smjeru u kom je posao trenera značajno kompleksniji nego prije. Poredeći se sa ranijim generacijama, moramo da imamo opštu kulturu, da smo upućeni i u druge sfere, jer se danas naš posao ne sastoji samo od toga da poznajemo fudbal, dodao je Specijalni i nastavio:

– Primjera radi, na treningu imamo ogroman ekran koji je direktno povezan sa dronom tokom taktičkih treninga. Od njega dobijamo video u realnom vremenu, pa možemo da zaustavimo trening i pogledamo šta smo radili. To je vrlo praktična stvar koja nam pomaže na terenu. Kada pričam o tehnologiji u fudbalu, uvijek pomenem da bi Čelsi igrao u finalu Lige šampiona sa Milanom da nije bilo “nevidljivog gola” protiv Liverpula u polufinalu. Tehnologija nam pomaže i u analizama, skautingu i mnogim drugim aspektima našeg posla. To je korisna stvar, ali ne smiješ da budeš opsednut njome, jer ništa ne može da zamijeni inteligenciju i sposobnost ljudskog mozga, zaključio je Murinjo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve