Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Muratović pred EP: Nije strašno ako ne prođemo grupu

Muratović smatra da, nezavisno od učinka na EP 2020, blistavi dani za nacionalni tim tek dolaze

Crnogorski rukometaši će devetog januara u Gracu početi peti nastup na evropskim prvenstvima, četvrti uzastopni. Prvi, 2008. u Norveškoj, osim što ima epitet istorijski, bio je i najuspješniji do sada.

Muratović, Foto: Cdm.me

,,Lavovi su bodom u duelu sa Rusijom (25:25) osvojili treće mjesto u grupi koju su činile još Danska i Norveška, izborili plasman u glavnu rundu i šampionat završili na 12. mjestu.

Na svim narednim prvenstvima Starog kontinenta na kojima su učestvovali 2014. u Danskoj, 2016. u Poljskoj i 2018. u Hrvatskoj nastup su okončavali na posljednjoj, 16. poziciji.

U tom debitantskom nastupu, prije skoro 12 godina na sjeveru Evrope, najbolji strijelac crnogorske reprezentacije bio je lijevi bek Alen Muratović, legenda koja je vodila “crvene” i kroz kvalifikacije i baraž za Portugalom.

Epski je momenat onaj njegov šut sa devet metara, preko živog zida po isteku vremena, koji je donio trijumf nad Austrijom u prvoj fazi kvalifikacija…

“Uvijek će se pamtiti taj prvi nastup na Evropskom prvenstvu. Prvo je najslađe. To je tada bio bum u Crnoj Gori, bili smo prva selekcija koja je izborila plasman na veliko takmičenje i bilo je vrhunski propraćeno. Imali smo dobru ekipu, bili jaki na svim pozicijama i prošli prvi krug šampionata, mada se nijesmo nadali tome. Svima nam je to ostalo kao lijepa uspomena, koja će uvijek živjeti sa nama”, prisjetio se Muratović u razgovoru za Arenu.

Ni njegova, ni generacije poslije, nijesu međutim uspjele da Crnoj Gori donesu prvu pobjedu na šampionatima Evrope. Iščekivanje istorijskog trijumfa prati i sadašnju ekipu, a nekadašnji bombarder Lovćena, Valjadolida, Flensburga, trenutno španskog Kangasa, smatra da izabranici Zorana Roganovića treba da odigraju rasterećeno.

“Ovi momci su već napravili veliki uspjeh time što su se našli na Evropskom prvenstvu. Naročito jer u Crnoj Gori nema mnogo klubova, ni uslovi nijesu vrhunski. Sadašnja reprezentacija je skup igrača koji je trebalo da napravi korak više i uradili su to uspješno odrađenim kvalifikacijama”, kazao je Muratović.

“Istina je da se još čeka prva pobjeda, ali ekipa ne treba da osjeća pritisak, već da odigra opušteno kao protiv Danske u kvalifikacijama, bez opterećenja. Treba ići stepenik po stepenik, Roganović je fino složio ekipu, svi se dobro znaju, a plasman u drugi krug bio bi fenomenalan uspjeh”.

Muratović smatra da, nezavisno od učinka na EP 2020, blistavi dani za nacionalni tim tek dolaze.

“Ova ekipa je još u procesu, za dvije-tri godine će svi oni biti još bolji igrači, što je i prirodno. Uvijek je u našoj reprezentaciji najvažniji bio kolektiv. Imamo strašne bekove, vrhunska krila, kao i pivote i golmane… Već su stasali, ali su i mladi, mogu još da napreduju, vrijeme radi za njih i treba imati strpljenja”, istakao je Muratović.

“Imamo ekipu koja može da prođe grupu, ali i ako to ne uradi ništa strašno. Najvažnije je da imamo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, a ne sumnjam da će uraditi sve da pobijede u svakoj utakmici. Bitno je istaći i da su kvalifikacije nešto sasvim drugačije od Evropskog prvenstva, nemaju veze sa onim što te očekuje na najvećoj sceni”.

Proslavljeni Nikšićanin grupu u kojoj je Crna Gora vidi kao prilično ujednačenu.

“Hrvati su uvijek u vrhu evropskog i svjetskog favorita, takođe imaju skup mladih igrača i svakako su favoriti. Imaju, međutim, i Srbi svoje adute, a svi pričaju da su Bjelorusi prilično jaki. U svaku utakmicu mora da se uđe maksimalno, a kad izađeš na teren sve je moguće, svako svakog može da pobijedi”, naglasio je Alen Muratović, jedan od najboljih rukometaša koji su nastupali za reprezentaciju Crne Gore.

Alen Muratović je trenutno u Crnoj Gori, a partije Ševaljevića i drugova pratiće iz Španije.

I to kao aktivni igrač u 41. godini života! Čovjek za koga je Flensburg svojevremeno Valjadolidu platio obeštećenje od astronomskih 800 hiljada eura trenutno nastupa za Frigorifikos Moraso iz Kangasa, u koji se vratio 2013. poslije pauze od četiri sezone uzrokovane teškom povredom ramena.

“Ja sam kao vino, ali ne znam do kad će to trajati”, našalio se Muratović. “Vidim da mogu da pomognem ekipi, da nije tako sigurno ne bih bio na terenu. Isti osjećaj ima i uprava, tako da idemo zajedno i dobro funkcionišemo. Radim ono što volim, uživam u Kangasu, familija mi je ovdje… Imam ugovor do maja i igraću i poslije toga ako se fizički budem osjećao dobro”.

Muratović nije jedini Crnogorac u Kangasu. Saigrač mu je talentovani Filip Vujović.

“Mlad je, ima finu perspektivu, daje maksimum… Selektor Roganović je to primijetio i uvrstio ga na širi spisak. Na njemu je da koristi šanse”, istakao je Alen.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve