Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mundobasket: Srbija slomila Portoriko, Poljska teži orlovima u četvrtfinalu

Orlovi su zabilježili četvrtu pobjedu u Kini, pošto su u prvoj fazi zabiležili sve tri pobjede. Ovim trijumfom Srbija je praktično obezbjedila mesto u četvrtfinalu planetarnog šampionata

Košarkaši Srbije pobjedom su počeli drugu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu u Kini. Izabranici Aleksandra Đođrevića savladali su Portoriko sa 90:47.

Jokić, Foto: FIBA

Orlovi su zabiležili četvrtu pobjedu u Kini, pošto su u prvoj fazi zabiležili sve tri pobjede. Ovim trijumfom Srbija je praktično obezbjedila mesto u četvrtfinalu planetarnog šampionata.

Još jedan odličan meč odigrali su ‘plavi’. Sigurni su bili u odbrani, a u napadu su koristili visinsku prednost, pa su značajnu ulogu imali centri. Kako je prednost rasla, sve razigraniji bili su Srbi, pa je viđeno i nekoliko atraktivnih akcija u kojima su se istakli Marjanović i Jokić.

Ni u jednom trenutku Portoriko nije uspjevao da bude ravnopravan rival. Srpski tim je detektovao gde je najveći problem u odbrani Portorika, pa je punio protivnički koš iz reketa.

Srbiju sada čeka najozbiljniji meč u dosadašnjem delu prvenstva protiv Španije. Očekuje se da se dve bore za prvo mjesto u grupi i lakšeg protivnika u četvrtfinalu.  Taj duel na programu je u nedelju od 14:30 časova u Vuhanu.

Orlove je do nove pobjede predvodio Nemanja Bjelica sa 18 poena uz šest skokova i tri asistencije, Boban Marjanović je ubacio 16 poena a imao je i četiri skoka, dok je Nikola Jokić ostvario dabl-dabl učinak sa 14 poena i 10 skokova. Dvocifren je bio još Stefan Birčević sa 12 poena.

Košarkaši Poljske pobjedili su Rusiju u prvom meču grupe I druge faze Svjetskog prvenstva u Kini sa 79:74 i plasirali se četvrtfinale, gde ih potencijalno čeka duel sa selekcijom Srbije. Rusi su porazom praktično završili takmičenje.

Damijan Kulig
Kulig, Foto: FIBA

Do toga će i definitivno doći ukoliko Argentina savlada Venecuelu u drugom meču grupe.

Trijumf Poljske nije se mogao naslutiti tokom većeg djela meča u Fošanu, pošto su Rusi od uvodne serije 5:0 bili u vođstvu i kontrolisali ritam.

U nekoliko navrata druge dionice, Rusija je imala i dvocifreni plus, ali se Poljska nije predavala i u nastavku je uspjela da kreira preokret.

Serijom 8:0 na početku posljednje četvrtine, Poljaci su poveli sa 64:58, zatim je Zbornaja dvaput dolazila do izjednačenja, ali posle novog bega tima Majka Tejlora na 77:71 pitanje pobjednika je riješeno.

Najefikasniji kod Poljske bio je Adam Vačinski sa 18 poena, Mateuš Ponitka imao je 14 i devet skokova, a Damijan Kulig deset i sedam uhvaćenih lopti.

U redovima Rusije, Mihail Kulagin bio je najefikasniji sa 21 poenom, Andrej Voroncevič 11 poena i deset skokova, a Semen Antonov 11 poena i osam uhvaćenih lopti.

Poljaci će u poslednjem kolu protiv Argentine odlučivati o prvoj poziciji u grupi.

U mečevima za borbu od 17. i 32. mjesta i borbi za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju Iran je odradio dobar posao savladavši Angolu 71:62.

Mohamad Kabrahami je predvodio Iran s 21 poenom uz tri skoka, a dvocifren je bio i Aron Geramipur s 11 poena, dok je kod Angole najbolji bio Karlos Morais s 17, kao i Hose Antonio i Valdelisio Hoakim sa po deset poena.

I Nigerija je odradila odličan posao savladavši Obalu Slonovače 83:66. Nmandi Vinsent je bio najuspješniji s 15 poena, po 13 su postigli Aminu i Udoa, a po deset Uzoh i Okoje, dok je kod poraženih najbolji bio Deon Tompson s 19 poena, dok su dvocifreni bili Kone s 12 i Diabate s deset poena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve