Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Argentina i Mesi postali su prvaci svijeta u spektakularnom finalu!

Nakon uzbudljivog duela u Lusailu, produžetaka, pa penala, ''gaučosi'' su bili bolji od Francuske - 4:2 (penali) / 3:3 – 2:2 (2:0)

Nevjerovatno finale Mundijala u Kataru, poslije šokantnih dešavanja Argentina je postala prvak svijeta, za to su im bili potrebni 120 minuta igre i jedanaesterci protiv sada već bivšeg prvaka svijeta Francuske – 3:3 (2:2), penalima 4:2.

Argentina je prvak svijeta, Lionel Mesi jedan od najboljih fudbalera današnjice na najbolji mogući način zaokružio je fantastičnu karijeru. Gaučosi su bili bolji od sada već bivšeg prvaka Francuske i to poslije jedanaesteraca. Od starta meča Argentinci su nametnuli svoj ritam, a o njihovoj dominaciji u prvom poluvremenu najbolje govori činjenica da ekipa Didijea Dešama nije šutnula niti jednom ka golu Argentine. 

Znali su od starta južnoamerikanci šta žele, znali su koga moraju da “zatvore”. Znali su i na koji način to da učine i sredstva nijesu birali. Bili su daleko agresivniji, sa mnogo više želje, na ruku im je išao i kriterijum poljskog arbitra Šimona Marčinjaka, koji je prvi žuti karton pokazao Encu Fernnadezu tek u šestom minutu nadoknade prvog poluvremena. 

Foto: Guliver

Ali, sve to nije opravdanje za očajnu igru trikolora. Toliko su bili loši, da je njihov selektor morao da načini dvostruku izmjenu u 41. minutu. Na iznenađenje svih iz igre je izvukao Dembelea i Žirua, na teren poslao Tirama i Kolo Muanija. Argentina je bila konkretnija, na ruku im je išla i činjenica da je Dembele skrivio jedanaesterac, na to ga je natjerao Di Marija. 

Odgovornost je u 23. minutu preuzeo Mesi, koji je hladnokrvno savladao nemoćnog Lorisa – 1:0. Nijesu se argentinci povukli poslije vodećeg pogotka, i u drugom dijelu prvog poluvremena bili su opasniji rival. Imali su još nekoliko dobrih akcija, šansi, a iskoristili su jedno od njih u 36. minutu, akciju je započeo Mesi, gotovo bez gledanja proigrao je Mekalistera, ovaj je asistirao Di Mariji, koji je rutinski savladao golmana Francuske – 2:0. 

Na startu drugog poluvremena ekipa Lionela Skalonija je takođe bila bolji rival, mala je i dvije solidne prilike, ali je ipak bila daleko od trećeg gola. Kako se meč bližio kraju, Francuzi su napokon postajali nešto konkretniji. Uspjeli su i da šutnu na gol rivala, učinio je to najprije Kolo Muani u 68. minutu posle kornera, bio je to vjerovali ili ne prvi šut ka golu Martineza! Koji minut kasnije, nešto bolja prilika za trikolore, poslije solo akcije Embapea, ali je poslije njegovog šuta sa 16 metara, lopta otišla visoko preko gola Argentine. 

I taman kad je izgledalo da će Argentina mirno privesti meč kraju – šok! Pravo niotkuda Francuska se vratila u život, Kolo Muani je umakao Otamendiju, koji ga je zakačio sa leđa, skrivio je jedanaesterac. U 80. minutu odgovornost je preuzeo Embape, čiji je udarac bio izuzetno snažan, Martinezu nije pomoglo ni to što je pogodio stranu – 2:1. 

Dalo je to trikolorima krila, pa su već u 81. minutu izjednačili. Poslije asistencije Tirama izuzetno preciznim udarcem Embape je savladao Martineza i iz igre – 2:2. Do kraja meča oba tima su u nadoknadi imala po jednu izuzetu priliku, najpreij Francuzi preko Rabioa, ali je Martinez uz pomoć saigrača u posljednji čas sprečio veliki preokret. Potom, na drugoj strani Mesi, čiji je izuzetno snažan udarac sa 17 metara odbranio Loris. 

U prvom produžetku nije bilo uzbuđenja do pred kraj, a tada je Lautaro Martinez imao dva velika promašaja. Najpre u 105. minutu, kad je Loris njegov šut odbranio, odmah potom kad je sa 17 metara šutirao pored istrčalog golmana Francuske zamalo pored gola.  

Preuzela je Argentina inicijativu krajem prvog produžetka, nastavila u istom ritmu na startu drugog i došla je do gola, koji se ponovo približila tituli prvaka svijeta. Posle sjajne akcije i odbrane Lorisa, na loptu je natrčao i u mrežu je sproveo Mesi, Upamekano je intervenisao, ispostavilo se prekasno – 3:2. 

Foto:; Carl Recine/Reuters

Ni tada nije bilo gotovo, u 117. minutu meča poslije šuta Embapea, rezervista Montijel je u svom šesnaestercu igrao rukom, Marčinjak je po treći put na ovom meču pokazao na bijelu tačku, drugi ut u korist Francuske. I drugi šut je Embape bio precizan, ponovo je snažno šutirao, ovoga puta Martinez nije pogodio ni stranu – 3:3. 

Ni tada nije bio kraj, a nevjerovatna drama odigrala se u završnici, u trećem minutu nadoknade drugog produžetka. Najprije je Kolo Muani izašao sam ispred Martineza koji je njegov udarac odbranio. Uslijedila je brza kontra Argentine, koju je još jednim velikim promašajem završio Lautaro Martinez. O tituli su ipak odlučivali jedanaesterci. 

Na kraju, golman Argentine Martinez je bio junak, odbranio je udarac Komana u drugoj seriji, potom je Čuameni u trećoj šutirao pored gola… Svi u južnoameričkoj reprezentaciji bili su precizni, posljednji rezervista Montijel, koji je umalo bio tragičar, s obzirom na to da je u 117. minutu skrivio jedanaesterac, kad je nevjerovatni Embape izjednačio na 3:3…

Tekstualni prenos mogli ste pratiti na portalu AKTUELNO.

TOK UTAKMICE

Penal serija pripala Argentincima, junak Martinez

1:0 – Empabe ponovo precizan, Martinez zakačio loptu

1:1 – Mesi precizan

1:1 – Martinez brani šut Komana

2:1 – Argentina ima prednost, Dibala

2:1 – Čuameni je šutirao pored gola

3:1 – Paredes siguran

3:2 – Kolo Muani siguran

4:2 – Montijel je bio siguran, za veliko slavlje gaučosa

Kraj utakmice

120+4’ – Kakav prodor Mbappe, jedva su ga Argentinci zaustavili!

120+4’ – Velika šansa za Argentinu! Martinez je glavom šutirao, ali pored gola.

120+3’ – Kakva drama! Muani je imao veliku šansu, ali je Martinez fenomenalno odbranio i sačuvao svoju reprezentaciju.

120+3’ – Martinez je bio u nedozvoljenoj poziciji, iako se činilo da će imati šansu za pobjedu.

120’ – Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade. Dybala je ušao u igru za Argentinu.

120’ – Kakva šansa za Francusku! Mbappe je ubacio, Kolo Muani je glavom šutirao, ali malo pored gola. Mogao je sada donijeti pobjedu svojoj selekciji

119’ – Krenuli su Argentinci po četvrti gol, ali nemaju puno vremena.

Argentina – Francuska 3:2 (Mbappe 118’)

118’ – Gooooooooooool! Mbappe pogađa, hat-trick sjajnog Francuza!

116’ – Penal za Francusku!

113’ – Konate je u igri umjesto Varanea koji jedva diše u ovim trenucima.

112’ – Opet su Francuzi krenuli u napad, pokušat će još jednom da se vrate u meč. Argentinci, baš kao u prvom poluvremenu, fantastično navijaju i pjevaju svojim igračima.

Argentina – Francuska 3:2 (Messi 109’)

109’ – Goooooooooooool! Lionel Messi pogađa za 3:2!

107’ – Šansa za Argentinu! Messi je šutirao iz voleja, ali Lloris to brani. Dobra je ovo šansa bila za Gaučose.

106’ – Počeo je prvi produžetak.

Prvi produžetak

105’ – Velika šansa za Argentinu! Martinez je bio sam pred golom Francuske, Varane se bacio na glavu i spasio gol, a nakon toga Montiel sjajno šutira, a Upamecano glavom izbija loptu koja je išla u okvir gola.

101’ – Argentinci kao da su izgubili snagu, jako teško dolaze do opasnih situacija. Paredes i Lautaro Martinez će ući na teren umjesto De Paula i Alvareza.

100’ – Što se tiče produžetaka, nešto bolja je Francuska, kao da su došli do svoje igre i kontrole igre na način koji im to odgovara.

95’ – Nema šansi u prvom produžetku, obje ekipe su vrlo oprezne.

91’ – Počeo je prvi produžetak, s centra su krenuli Francuzi.

Kraj utakmice, očekuju nas produžeci!

90+8’ – Čini se da nakon regularnih 90 minuta nećemo vidjeti pobjednika.

90+7’ – Loris odbranio sjajan šut Mesija

Kakva šansa za Argentinu! U osmom minutu nadoknade Mesi je dobio malo više prostora, šutirao je snažno sa 17 metara, krajnjim naporom Loris je izbio loptu u korner.

90+4’ – Velika šansa za Francusku! Rabiot je je imao veliku šansu, ali je Martinez odbranio. Velika drama u finišu meča.

90+3’ – Mbappe šutira nakon soloprodora, lopta uz blok ide malo preko gola. Nezaustavljiv je napadač PSG-a.

90’ – Igrat će se još osam minuta sudijske nadoknade.

84’ – Novi opasan napad Francuske, Mbappe je ubacio, ali nisu uspjeli njegovi saigrači postići gol.

83’ – Nestvarno je šta smo vidjeli sada, samo dvije minute i Francuska se vratila u igru, poravnala na 2:2 i sada utakmica “ide iz početka”.

Argentina – Francuska 2:2 (Mbappe 82’)

82’ – Gooooooooooooooooool! Kakav povratak Francuske! Mbappe je sada sjajno pogodio iz voleja, poravnao na 2:2 i vratio utakmicu “na početak”.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach – Finale SP 2022: Kilijan Mbape slavi, Leo Mesi tuguje

81’ – Očekuje nas spektakl u posljednjih 10 minuta, teško će biti Argentincima.

Argentina – Francuska 2:1 (Mbappe 80’)

80’ – Gooooooooooooooooool! Mbappe pogađa, očekuje nas drama u finišu.

78’ – Penal za Francusku!

73’ – Šansa za Argentinu! Fernandez je šutirao, ali Lloris je bio dobro postavljen i odbranio je njegov udarac.

71’ – Evo i prve šanse za Francusku! Mbappe se sam izborio za poziciju, šutirao je, ali lopta ide visoko preko gola. Griezmann i Hernande izlaze iz igre, na teren ulaze Camavinga i Coman.

70’ – Nešto više je lopta u posjedu Francuza sada, ali ne mogu napraviti pravu šansu. Jedan gol bi, bez dileme, unio mnogo drame u finišu meča.

67’ – Nijednu pravu šansu Francuzi nisu napravili u ovom meču.

64’ Ovacije za Di Mariju, zamijenio ga Akunja

Prva izmena Argentine u 64. minutu, Skaloni je iz igre izveo možda i najboljeg pojedinca meča Di Mariju, na teren je oslao Akunju. Prvotimac Juventusa ispraćen je ovacijama argentinskih navijača.

63’ – Nastavljaju se napadi Argentine, sada je Mac Allister bio sam pred golom, ali je zakasnio na loptu koju mu je dodao Alvarez.

60’ – Messi je sada imao šansu, ali je Rabiot to blokirao u posljednji trenutak.

59’ – Šansa za Argentinu! Di Maria je dodao do Alvareza, on je otišao na lijevu stranu i šutirao, no Lloris je to odbranio.

56’ – Francuzi ni u nastavku ne mogu doći do svoje igre, do pravog pritiska i šanse pred golom Argentine.

51’ – Prvi korner za Francusku, Griezmann je ubacio, ali Martinez bez problema hvata loptu. Vjerovali ili ne, njegova prva intervencija na ovom meču.

49’ – Šansa za Argentinu! Messi je dodao do Di Marije, on centrira za De Paula, no njegov udarac iz voleja je odbranio Lloris.

49’ – Šansa za Argentinu! Messi je dodao do Di Marije, on centrira za De Paula, no njegov udarac iz voleja je odbranio Lloris.

46’ – Počelo drugo poluvrijeme. S centra su krenuli nogometaši Argentine.

Poluvrijeme

45+7’ – Fernandez je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Kolo Muanijem.

45+5’ – Nema prilika u sudijskoj nadoknadi, kao da igrači obje selekcije samo čekaju pauzu.

45+2’ – Hernandez pravi oštar prekršaj nad De Paulom, ali neće dobiti žuti karton.

45’ – Igraće se još sedam minuta sudijske nadoknade.

43’ – I uprkos zaostatku od 2:0, Francuzi ne mogu napraviti apsolutno ništa. Argentina bolji tim u svim segmentima i zasluženo ima vođstvo.

40’ – Dvostruka izmjena u ekipi Francuske. Dembele i Giroud su izašli, Kolo Muani i Thuram su ušli. Potpuno neočekivano.

38’ – Uz veliku podršku navijača, Argentinci nastavljaju s puno boljom igrom i imaju potpuno zasluženo vodstvo.

36’ Strašna kontra Argentine, gaučosi već vode sa 2:0

Sjajna kontra Argentine, jedna od najlepših akcija na ovom Mundijalu. Mesi je proigrao Mekalistera, ovaj je umakao odbrani Francuske u 36. minutu, kad su ga rivali već sustizali prosledio je loptu ka usamljenom Di Mariji, koji je rutinski savladao Lorisa za veliku prednost svoje ekipe – 2:0.

36’ – Konačnu su Francuzi malo došli do daha, ali daleko je to od gola.

32’ – Nastavljaju Argentinci s napadima, potpuno zasluženo imaju vodstvo od 1:0.

28’ – Francuzi kao da su šokirani nakon primljenog gola, ne mogu nikako doći do lopte i napraviti neku opasnu situaciju.

25’ – Nestvarna atmosfera na stadionu Lusail, Argentinci sjajno navijaju i bodre svoju reprezentaciju.

Argentina – Francuska 1:0 (Mesi 23’)

23’ – Argentina vodi, Mesi pogodio iz penala!

Nije akcija Argentine izgledala pretjerano opasno, ali je južnoamerička selekcija u 22. minutu dobila jedanaesterac. Izigrao je Di Marija Dembelea, koji ga je oborio, poljski arbitar je bez oklevanja pokazao na bijelu tačku. Naravno, odgovornost je preuzeo Lionel Mesi, koji je savladao Lorisa za vođstvo Argentine u velikom finalu – 1:0.

Foto: Guliver

21’ – Penal za Argentinu! Di Maria je probio po lijevoj strani, Dembele pravi prekršaj i sudija je pokazao na bijelu tačku.

20’ – Imala je Francuska šansu, tačnije slobodan udarac s ivice kaznenog prostora uz gol-aut liniju, ali nakon centaršuta Griezmanna, Giroud pravi prekršaj u napadu.

17’ – Očajan šut Di Marije iz dobre pozicije

Grubu grešku napravio je Ernandez na svojoj polovini terena, sevnula je kontra Argentinaca u 17. minutu, Mesi je dodao loptu do De Paula, ovaj je ušao u šesnaesterac i odigrao povratni pas za Di Mariju, ali je poslije njegovog šuta sa 15 metara lopta otišla visoko preko gola Lorisa.

14’ – Imao je Messi sada nešto više prostora, ali nije uspio dodati loptu iza leđa odbrani Francuske. Bolja Argentina, mora se to reći.

12’ – Prvi put su napali Francuzi, ali Mbappe na kraju nije mogao doći do lopte.

10’ Povreda Lorisa, neoprezni Argentinci

Poslije kornera i gužve u šesnaestercu Francuske, Loris je prvi došao do lopte, ali je tom prilikom fauliran. Posle ukazane ljekarske pomoći golman Totenhema je nastavio duel.

8’ – Nova šansa za Argentinu! De Paul je šutirao, Varane odbija loptu u korner. Puno bolja igra Gaučosa.

5’ – Udarac Mac Allistera s distance, prvi na ovom meču, ali Lloris brani.

5’ – Argentina od početka meča bolji tim, konstantno su u posjedu lopte i za sada izgledaju nešto bolje.

3’ – Prvi opasan napad Argentine, De Paul je tražio Alvareza, ali je svirana nedozvoljena pozicija.

2’ – Za sada, očekivano, igra se na sredini terena, uz dva prekršaja, po jedan na obje strane.

1’ – Utakmica je počela, s centra su krenuli fudbaleri Francuske.

15:50 Neočekivana promjena kod Argentine

Za prvih 11 Argentine bio je najavljen Marcos Acuna, koji je dvoboj s Hrvatskom propustio zbog žutih kartona. Acuna ipak nije spreman za nastup pa će na poziciji lijevog beka ostati Tagliafico.

15:45 Sudija iz Poljske

Susret Argentine i Francuske igra se na spektakularnom Lusail stadionu, a čast da sudi meč pripala je poljskom arbitru Szymonu Marciniaku. Riječ je o jednom od najiskusnijih i najuglednijih evropskih sudija koji često ima čast dijeliti pravdu na najzahtjevnijim utakmicama.

14:50 Objavljeni sastavi ekipa

Selektori Argentine i Francuske Lionel Scaloni i Didier Deschamp odredili su početne timove za finale Svjetskog prvenstva u Kataru. Argentinu će, očekivano, predvoditi Lionel Messi, a igrat će se četiri igrača u odbrani i s Di Marijom, što će svakako obradovati navijače Gaučosa.

Argentina: Emiliano Martínez; Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico; Di María, De Paul, Enzo Fernández, Mac Allister; Leo Messi, Julian Alvarez.

S druge strane, Francuzi igraju u najjačem mogućem sastavu i iako se činilo da bi danas mogli igrati bez Varanea ili Girouda, od toga neće biti ništa i spomenuti dvojac će igrati od prve minute.

Francuska: Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Griezmann, Tchouameni, Rabiot – O. Dembele, Giroud, Mbappe.

Najava meča:

Francuska, koja brani titulu, četvrti put igraće finale šampionata svijeta.

Šampionski trofej osvajala je 1998. i 2018, dok je 2006. godine izgubila finalni meč.

Priliku da u Kataru brani titulu izborila je sa pet pobjeda i porazom.

Kao prvoplasirana u D grupi, sa dva trijumfa i porazom, plasirala se u nokaut fazu.

Savladala je Australiju 4:1 i Dansku 2:1, a jedini poraz doživjela je od Tunisa 1:0.

U osmini finala eliminisala je Poljsku 3:1, u četvrtfinalu Englesku 2:1, a meč za trofej izborila je pobjedom protiv Maroka 2:0.

Za treći trofej igraće i Argentina, koja će šesti put biti akter finalnog meča.

Prvak svijeta bila je 1978. i 1986, a planetarno finale igrala je i 1930, 1990. i 2014. godine.

Argentina je u Kataru, nakon startnog poraza od Saudijske Arabije, upisala pobjede protiv Meksika (2:0) i Poljske (2:0) i kao prvoplasirana u C grupi izborila nokaut fazu.

U osmini finala eliminisala je Australiju 2:1, dok je u četvrtfinalnom meču bila bolja od Holandije nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:3, 2:2).

Mjesto u finalu izborila je pobjedom u polufinalnom duelu protiv Hrvatske 3:0.

Finalisti Svjetskog prvenstva u Kataru na šampionatu u Rusiji, prije četiri godine, bili su rivali u meču osmine finala, u kojem je francuska selekcija slavila 4:3.

U prijateljskim mečevima uspješnija je Argentina – 2009. slavila je 2:0, a dvije godine ranije 1:0.

Finalni meč na Lusail stadionu, koji je zakazan za 16 sati, biće ujedno i okršaj Lionela Mesija i Kilijana Mbapea za titulu najboljeg strijelca.

Oba igrača uoči finala postigla su po pet golova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve