Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Moto GP: Prvijenac impresivnog Morbidelija na domaćem terenu

Italijanski motociklista je trijumfovao na stazi "Marko Simončeli", pošto je vodio tokom skoro cijele trke, a na kraju je imao više od dvije i po sekunde prednosti u odnosu na Frančeska Banjaju na Pramak Dukatiju. Morbideli, inače šampion Moto2 kategorije iz 2017. godine, tako je upisao devetu pobjedu u karijeri, prvu poslije tri godine

Vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli došao je do prve pobjede u Moto GP šampionatu, pošto je slavio na Velikoj nagradi San Marina i Riminija, šestoj trci sezone.

Morbideli, Foto: Monster Energy

Italijanski motociklista je trijumfovao na stazi “Marko Simončeli”, pošto je vodio tokom skoro cijele trke, a na kraju je imao više od dvije i po sekunde prednosti u odnosu na Frančeska Banjaju na Pramak Dukatiju. Morbideli, inače šampion Moto2 kategorije iz 2017. godine, tako je upisao devetu pobjedu u karijeri, prvu poslije tri godine.

Banjaja je bio najbliži Morbideliju i došao je do prvog podijuma u kraljevskoj klasi, i to pošto je propustio prethodne tri trke zbog preloma noge koji je zadobio u Heresu. Dvojici Italijana, polaznika Akademije Valentina Rosija, na podijumu se pridružio Đoan Mir na Suzukiju. Mladi španski motociklista je u direktnoj borbi za pobjedničko postolje pobijedio miljenika domaće publike Valentina Rosija, preticanjem u posljednjem krugu.

Morbideli je sjajno startovao, u prvom krugu ga je izazivao Rosi, koji se desetak krugova držao tik uz njega, da bi mlađi od dvojice Italijana tada pojačao ritam. Vozač Petronas Jamahe se od tada nije osvrtao, dok je iza njega viđena velika borba za preostala mjesta na podijumu. Banjaja je uprkos tome što se nije još dovoljno oporavio sjajnim preticanjima uspeo da se probije do druge pozicije, a malo je falilo da vidimo i sveitalijanski podijum.

Međutim, za nešto se pitao i Mir, koji je izuzetno smjelim napadom iznenadio ’Doktora’, pretekao ga i krenuo u potjeru za Banjajom, ali su ih na kraju delile 43 hiljaditinke. Rosi je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, ispred Aleksa Rinsa, koji je na drugom Suzukiju zapravo duže učestvovao u borbi za podijum, ali je posustao u poslednjih nekoliko krugova.

Osvajač pol pozicije Maverik Vinjales zauzeo je šesto mesto, pošto je loše startovao i od tada nije uspeo da nađe pravi ritam. Sedmi je bio Andrea Doviciozo na Dukatiju, ispred vozača LCR Honde Takakija Nakagamija i Džeka Milera na Pramak Dukatiju. Australijanac je dugo, inače, bio najbliži pratilac Morbideliju i Rosiju, ali je u drugom delu trke počeo da gubi vreme, pa je uslijedio i njegov pad u poretku. Deseti je bio Pol Espargaro, koji je predvodio trojicu vozača koji voze KTM, pošto su ga slijedili Migel Oliveira i Bred Binder, a zatim i njegov stariji brat Aleš. Osvajače bodova kompletirali su Iker Lekuona iz Teh3 tima i vozač Avintije Žoan Zarko.

I dok je Morbideli imao trku iz snova, njegov timski kolega Fabio Kvartararo je doživio debakl. Mladi Francuz je loše startovao, borio se sa Vinjalesom neko vrijeme, ali je potom izletio sa staze, a iako je uspio da se vrati, a zatim ode i boks, uslijedili su novi pad i odustajanje.

Takav rasplet doveo je do toga da Doviciozo preuzme vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima 76 bodova, šest više od Kvartarara, a treći je Miler sa 64.

Sezona u Moto GP šampionatu se nastavlja već narednog vikenda Velikom nagradom Emilije Romanje, takođe na stazi „Marko Simončeli“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve