Vozač Repsol Honde Mark Markez desetu godinu zaredom je slavio na Velikoj nagradi Njemačke, koja je ove sezone bila deveta trka Moto GP šampionata.

Foto: Motogp.com

Španac je u posljednjih sedam godina nezaustavljiv na stazi „Sahsenring“ u kraljevskoj klasi, a prethodno se dva puta našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja u Moto2 kategoriji i jednom u klasi do 125 kubika. Na taj način, Markes je izjednačio rekord Valentina Rosija po broju pobjeda na jednoj stazi u najjačoj kategoriji, koji je ’Doktor’ postavio na „Muđelu“.

Branilac titule je u Saksoniji upisao peti trijumf ove sezone, a 75. u karijeri posle dominantne vožnje. Drugo mjesto zauzeo je Maverik Vinjales na Jamahi, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač LCR Honde Kal Kračlou.

Posljednja trka pred ljetnju pauzu nije pružila onoliko uzbuđenja koliko su se mnogi nadali, pošto je borba za pobjedu završena pre nego što je završena prva trećina trke. Markez se u prvih nekoliko krugova nadmetao sa vozačem Suzukija Aleksom Rinsom i Vinjalesom, a kada je uspio da se odupre njihovim napadima nije mu mnogo vremena bilo potrebno da se odvoji od njih. Vozač Suzukija se neko vrijeme i držao, činilo se da je na sigurnom putu do druge pozicije, ali je izleteo sa staze u krivini „Vodopad“.

Iza Rinsa su se i Vinjales i Kračlou borili prvo za mesto na podijumu, a potom za drugu poziciju, a pobjedu je odneo Španac. Britanski motociklista se sjajno držao do poslednjih nekoliko krugova, iako je u Nemačkoj vozio sa polomljenom nogom, koju je povredio u padu sa bicikla. Najbolji među ostalima, iza njih, bio je Danilo Petruči na Dukatiju, koji je u foto-finišu bio bolji od svog timskog kolege Andree Dovicioza. Šesti je bio vozač Pramak Dukatija Džek Miler, ispred Đoana Mira na Suzukiju i Rosija, dok su prvu desetoricu kompletirali vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli i Štefan Bradl, koji menja poređenog Horhea Lorenca u Repsol Hondi.

https://twitter.com/MotoGP/status/1147844693151166464

Pored dominacije Markeza, Rinsove greške i borbe za preostala mjesta na podijumu, devetu trku sezone obilježilo je i odustajanje vozača Petronas Jamahe Fabija Kvartarara. Mladi Francuz je prvi put od dolaska u kraljevsku klasu na početku ove sezone ostao bez plasmana svojom greškom, pošto je prethodno odustao u Heresu zbog kvara.

Posle nove pobjede, Markez je povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 58 bodova više od Dovicioza.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja četvrtog avgusta Velikom nagradom Češke u Brnu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments