Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Moto GP: Markes ugrabio osmu titulu u Tajlandu

Markes je na stazi „Čang“ upisao devetu pobjedu ove sezone, a 79. u karijeri, pošto je u samom cilju bio bolji od Fabija Kvartarara iz Petronas Jamahe, koji je jurio prvu pobjedu u najjačoj kategoriji

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je šestu titulu u kraljevskoj klasi, a osmu ukupno, trijumfom na Velikoj nagradi Tajlanda, 15. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Markes, Foto: Motogp.com

Španac je do nove odbrane naslova prvaka stigao četiri trke prije kraja, pošto ima nedostižnu prednost od 110 bodova u odnosu na Andreu Dovicioza na Dukatiju, koji je u Buriramu bio četvrti. I to je učinio tako što je na 15 trka imao samo jedno odustajanje, devet je završio na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, a preostale na drugom mjestu.

Više titula u kraljevskoj klasi od Markesa sada imaju samo dvojica vozača – Valentino Rosi sedam i Đakomo Agostini osam. Upravo Agostini je rekorder po ukupnom broju titula, pošto ih je tokom karijere osvojio 15.

Markes je na stazi „Čang“ upisao devetu pobjedu ove sezone, a 79. u karijeri, pošto je u samom cilju bio bolji od Fabija Kvartarara iz Petronas Jamahe, koji je jurio prvu pobjedu u najjačoj kategoriji. Na kraju je sada već osmostruki svjetski šampion bio 171 hiljaditinku ispred mladog Francuza, a njima dvojici se na podijumu pridružio Maverik Vinjales na Jamahi.

https://twitter.com/MotoGP/status/1180751688199790593

Velika nagrada Tajlanda odlučena je u samom cilju, a od starta je bilo jasno da će pobjednika odlučiti duel Kvartarara i Markesa. Vozač Petronas Jamahe je držao vođstvo do posljednjeg kruga, a razlika između njega i španskog motocikliste je gotovo sve vrijeme bila unutar pola sekunde. Markes je na početku trke jednom pokušao da preuzme vođstvo, ali je otišao preširoko, a drugi put je u napad krenuo u posljednjem krugu. Uslijedio je odgovor Kvartarara u posljednjoj krivini, ali je vozač Repsol Honde reagovao i uspio da slavi u triler završnici.

Vinjales je na trećem mjestu vozio usamljenu trku, brzo je izgubio korak za vodećim dvojcem, koji je počeo da sustiže u drugoj polovini, ali nije mogao da ih ugrozi. Doviciozo je bio najbolji među ostalima na četvrtom mjestu, 11 sekundi iza Markesa, a dvije desetinke ispred Aleksa Rinsa na Suzukiju. Šesti je bio Franko Morbideli na drugoj Petronas Jamahi, ispred vozača Suzukija Đoana Mira i Rosija, dok su najbolju desetoricu kompletirali Danilo Petruči i Takaki Nakagami.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Japana na stazi „Tvin Ring Motegi“ 20. oktobra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve