Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Moto GP: Dominacija Oliveire na domaćem terenu za kraj sezone

Mladi Portugalac je na svom domaćem terenu, na stazi „Algarve“, stigao do druge pobjede ove sezone, ujedno u kraljevskoj klasi, a 14. u karijeri

Vozač Teh3 KTM tima Migel Oliveira trijumfovao je na Velikoj nagradi Portugala kojom je završen ovogodišnji Moto GP šampionat.

Oliveira, Foto: Gold & Goose/Red Bull Content Pool

Mladi Portugalac je na svom domaćem terenu, na stazi „Algarve“, stigao do druge pobjede ove sezone, ujedno u kraljevskoj klasi, a 14. u karijeri.

Oliveiri je najbliži bio vozač Pramak Dukatija Džek Miler, koji je imao tri sekunde zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Franko Morbideli na Petronas Jamahi.

Novi šampion kraljevske klase Đoan Mir, koji je titulu obezbijedio pošle nedelje u Valensiji, nije uspio da završi posljednju trku sezone, pošto se zbog kvara povukao u garažu 10 krugova prije kraja.

Na domaćem terenu Oliveira je bio klasa za sebe, pošto je vodio od starta do cilja. Već u drugom krugu imao je više od sekunde prednosti u odnosu na Morbidelija, a od tada se nije osvrtao. Iza njega viđena je velika borba za drugu poziciju, koju su vodili italijanski motociklista i Miler, a riješena je u posljednjem sektoru posljednjeg kruga i pripala je Australijancu. Njih dvojicu na kraju je dijelila samo jedna desetinka.

Najbolji među ostalima bio je Pol Espargaro, koji je u Portugalu odvozao poslednju trku za KTM pred prelazak u Repsol Hondu, a on je bio više od devet sekundi iza Morbidelija. Peti je bio vozač LCR Honde Takaki Nakagami, ispred Andree Dovicioza na Dukatiju, koji će pauzirati naredne godine, pošto je ostao bez mjesta u italijanskom timu. Njih je slijedio vozač Repsol Honde Štefan Bradl, osmi je bio Aleš Espargaro na Apriliji, a prvu desetoricu kompletirali su Aleks Markes i Žoan Zarko.

Velika nagrada Portugala je označila još nekoliko oproštaja, među kojima se izdvajaju dva pošto je to bila poslednja trka za Valentina Rosija u fabričkoj Jamahi, a za Kala Kračloua u Moto GP šampionatu. ’Doktor’ je kroz cilj prošao kao 12, iza svog timskog kolege Maverika Vinjalesa, a ispred Kračloua, koji je u direktnim duelima pobijedio vozača Petronas Jamahe Fabija Kvartarara i Aleksa Rinsa na Suzukiju.

Takav rasplet znači da je Mir sezonu završio sa 171 bodom, 13 više od Morbidelija, dok je treće mjesto pripalo Rinsu, koji je imao 32 boda manje od svog timskog kolege. Titula u konkurenciji konstruktora pripala je Dukatiju, ispred Suzukija.

Naredni Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara 28. marta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve