Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mornar ima zicer u Laktašima, Budućnost se nada kiksu Zvezde

Za opstanak se bori pet timova, od kojih će četiri izbjeći baraž sa drugoplasiranom ekipom iz ABA 2 lige

Utakmicama u Novom Mestu, gdje je Crvena zvezda ubjedljivo savladala Krku (98:57), te Zagrebu gdje je Cibona iznenadila Cedevita Olimpiju (93:83), u utorak veče je, konačno, kompletirana tabela ABA lige. Svih 14 timova imaju sve odigrane utakmice (po 25), što nije bio slučaj od sredine oktobra prošle godine, kada su, zbog korona virusa, odloženi mečevi 2. kola (Cedevita Olimpija – Primorska, Krka – Igokea). Od tog trenutka, zbog virusa su odlagane utakmice, maltene, u svakom kolu, što je stvaralo mnoge probleme ligi, zbog čega je i za sedmicu pomjereno posljednje kolo, kako bi se prije toga odigrali svi zaostali mečevi…

Pred posljednje kolo, koje se igra u ponedjeljak i utorak, Crvena zvezda (skor 22-3), Budućnost Voli (21-4) i Igokea (19-6) su osigurali plasman u plej-of. Tim iz Laktaša je plej-of obezbijedio nakon što je Cedevita Olimpija izgubila od Cibone, pa Igokea sada ima dva poraza manje od slovenačko-hrvatskog tima.

Za posljednje mjesto u plej-ofu konkurišu Mornar (18-7) i Cedevita Olimpija (17-8), koja, međutim, više ne zavisi od sebe, bez obzira na pobjedu u Baru prije 10-ak dana. Mornaru je za plasman u plej-of potrebna pobjeda u Laktašima protiv Igokee, koja nema imperativ pobjede. Barani će, tako, imati veći motiv protiv ekipe od koje su bili bolji u prvom međusobnom duelu u Baru sa 90:76.

– U posljednjem kolu će dva prijateljska kluba igrati za prolaz u plej-of, to je sport. Viteštvo je najljepša stvar koja može da se desi, čitao sam neke budalaštine, kalkulacije, Mornar će pustiti Zvezdu, ovo-ono… Sjećate li se braće Čarlton, brat je izbacio brata iz lige. Sport je to, treba ga shvatiti kao vitešku igri i mi ga u Mornaru tako shvatamo – kazao je nakon pobjede protiv Budućnosti trener Mornara Mihailo Pavićević, ne znajući tada da Igokei pobjeda neće biti neophodna za plej-of.

Ako pobjedi u Laktašima, Mornar će u plej-of sa treće pozicije, jer bi se na tabeli izjednačio sa Igokeom (19-7), ali bi bio bolji međusobno, pa bi Igokea bila četvrta. Ako, pak, pobijedi Igokea, Cedevita Olimpija bi mogla do četvrte pozicije, ali treba kod kuće da savlada Megu. Mornar može u plej-of i ako izgubi u Laktašima, ali mu onda treba pobjeda Mege protiv Cedevita Olimpije…

Što se prve startne pozicije tiče, Crvena zvezda sudbinu drži u svojim rukama. Pobjeda u Zadru ekipi Dejana Radonjića donosi prednost domaćeg terena u doigravanju. U slučaju poraza Zvezde u Zadru, prvo mjesto bi povratila Budućnost Voli koja je slobodna u posljednjem kolu (meč sa Primorskom će dobiti službenim rezultatom jer je klub iz Kopra odustao od takmičenja).

Pred posljednje kolo „nezainteresovani“ su Mega (14-11), Partizan (12-13) i FMP (10-15), koji ne mogu ni u plej-of, niti u baraž za opstanak u ABA ligi. Međutim, svojim mečevima mogu da skroje sudbinu timova koji se bore za plej-of, odnosno da izbjegnu baraž (iz lige je direktno ispala Primorska).

Za opstanak se bori pet timova, od kojih će četiri izbjeći baraž sa drugoplasiranom ekipom iz ABA 2 lige. Kolo prije kraja, u nešto boljoj situaciji su Zadar i Cibona (9-16), dok su u zoni baraža trenutno tri tima – Borac (8-17), Split (8-17) i Krka (8-17). Najteže je Krki i Splitu, koji u posljednjem kolu gostuju FMP-u, odnosno Partizanu. Ako oba tima izgube u gostima, u baraž će Split, jer je Krka dobila oba međusobna duela. Ako Krka i Split pobijede, vrlo vjerovatno će više od tri tima imati isti skor, pa će se putnik u baraž tražiti kroz rezultate u međusobnim duelima na mini tabeli tih timova.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
22.04.2021-14:59 14:59

Ipak za crnogorsku kosarku vise znaci Buducnost koja je razbijala citavu sezonu i onda braca pavicevic se naostre protiv po njima mrskog rivala da mu pokvari sve iako je prije mornar oslabljen slabo igrao jer svakako su mogli i protiv olimpije i igoke da igraju ali su braca odlucila da se naostre na Buducnost i pokvarim sve