Zvezdan Mitrović je pobjedom nad Japanom stavio tačku na fenomenalne rezultate koje je ostvario sa košarkaškom reprezentacijom Crne Gore.

Mitrović, Foto: FIBA

Strateg Asvela koji je u Francuskoj osvojio sve što se moglo osvojiti (titulu, Kup, tri puta Liders Kup, dva priznanja za najboljeg trenera) preuzeo je državni tim prije dvije godine, u situaciji kada to gotovo niko nije želio. Crna Gora je iza sebe imala učešće na Evropskom šampionatu i plasman u osminu finala, a selektor Bogdan Tanjević je odlučio da mjesto prepusti nekome sa više energije i motiva.

Ispostavilo se da je „taj neko“, Zvezdan Mitrović. Odmah poslije imenovanja na mjesto selektora, Mitrović je naglasio je za njega državni tim svetinja i da ni jednog trenutka nije razmišljao o tome da li da sjedne na klupu Crne Gore ili ne. Postavio je ambiciozne ciljeve, naglasio je da želi da bude sa svojim izabranicima konkurentan u borbi za Mundobasket, a da istovremeno izvrši podmlađivanje reprezentacije.

Djelovalo je u tom trenutku da su ciljevi nerealni, ali… Ali, Zvezdan Mitrović je uspio da napravi čudo. Crna Gora je izborila plasman na Mundobasket, na prvu planetarnu smotru u istoriji. Istovremeno, veliki broj mladih igrača je dobilo priliku da obuče dres sa državnim grbom tokom kvalifikacija, da shvati kakva je čast, ali i odgovornost braniti boje reprezentacije.

„Ponosan sam, zaista sam ponosan na sve što smo ostvarili u protekle dvije godine. Uspjeli smo da napravimo istorijski uspjeh plasmanom na Mundobasket, dobili smo priznanje od FIBA kao selekcija koja je najviše napredovala. Ponovo koristim priliku da se od srca zahvalim svim ljudima iz Saveza, svim članovima stručnog štaba i svim igračima sa kojima sam sarađivao i iskreno, uživao u protekle dvije godine. Na moju žalost, zbog profesionalnih obaveza u Asvelu, zbog poklapanja termina utakmica u Evroligi i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, fizički je nemoguće da ostanem na mjestu selektora. Reprezentaciji i novom selektoru želim sve najbolje, a svima koji me poznaju je jasno da ću uvek biti uz državni tim, da ću pomagati kada god to bude potrebno“, naglasio je Zvezdan Mitrović za Sport Klub i nastavio:

„Da li smo mogli više na Svetskom prvenstvu? Objektivno, dali smo sve od sebe. Grčka je daleko bolja selekcija od Crne Gore, a taj meč smo odigrali u velikom grču, posebno u prvom poluvremenu. Novi Zeland je stigao do pobjede, jer je igrao jako dobro, a imao je i vetar u leđa od strane sudija. Protiv Brazila i Turske smo bili blizu uspjeha, ali nismo imali dovoljno koncentracije, snage, iskustva. Pobjeda nad Japanom je došla kao tačka na jedno zaista prelijepo poglavlje i kao osnova za otvaranje novog. Uvjeren sam da Crna Gora ima zaista lijepu budućnost“.

Zvezdan Mitrović, Nikola Vučević
Foto: FIBA

Crna Gora je u Kini bila jako blizu još jednog podviga, odnosno plasmana u kvalifikacije za Olimpijske igre u Japanu. Momci su dali sve od sebe, ali, istorije se ne piše svaki dan. Misli i fokus se usmjeravaju ka kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a cilj će biti plasman na šampionat Evrope. Tačnije rečeno, želja svih ljubitelja košarke u Crnoj Gori je da se osigura kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, koji bi bio krunisan ispisivanjem nove stranice istorije u vidu plasmana na Olimpijske igre u Parizu.

„Reprezentaciju očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Bilo bi jako dobro kada bi se ostvario kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, a plasman na Olimpijske igre u Parizu bi zaista bio ogroman, lijepo ste rekli, istorijski uspjeh. Najvažnije je da napredujemo iz godine u godinu, da idemo korak po korak. Kvalifikacije koje slijede će biti izuzetno zahtjevne i teške. Francuska, Njemačka i Velika Britanija su jake reprezentacije koje imaju iste ambicije kao i Crna Gora, a to je plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Biće jako teško, ali zaista vjerujem i nadam se da će momci sa kojima sam sarađivao u protekle dvije godine uz plejadu mladih i talentovanih igrača koji su gladni uspjeha, uspjeti da stignu do cilja“, naglasio je Mitrović.

Zvezdan Mitrović će pomno pratiti učinak Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a istovremeno će nastojati da odbrani titulu sa Asvelom i da ostvari što bolje rezultate u Evroligi.

Zvezdan Mitović, Nikola Ivanović
Foto: FIBA

„Evroliga je veliki izazov za sve nas u klubu. Imaćemo priliku da odmjerimo snage sa gigantima evropske košarke. Kakve su ambicije? Mislim da nije realno pričati o ostvarivanju velikih ciljeva u elitnom takmičenju. Izvesno je da će dvorana u Vilerbanu biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a na nama je da u svakom meču nastojimo da budemo konkurentan rival i da naravno ostvarimo što je više moguće pobjeda“, poručio je Mitrović.

Podvig koji su ostvarili izabranici Zvezdana Mitrovića plasmanom na Mundobasket, sigurno će biti ogroman motiv za momke koji su bili u Kini, kao i za talentovane igrače kakvi su: Jovan Kljajić, Ognjen Čarapić, Marko Simonović, Igor Drobnjak, Fedor Žugić, Danilo Nikolić, Aleksa Ilić, Miloš Popović, Milić Starovlah, Pavle Đurišić, Nikola Žižić, Andrija Slavković, Ilija Goranović, Feđa Pajović, Vasilije Milović, Bojan Tomašević, Filip Anđušić, Marko Kljajević, Stefan Vukčević, Andrija Grbović, Viktor Vujisić, Luka Bogavac da nastave niz uspjeha, opravdaju epitet selekcije koja je najviše napredovala i izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Komentari

avatar