Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo sporta: Sport i mladi u fokusu međunarodne saradnje

Kao najvažnije aktivnosti koje je Ministarstvo sporta i mladih sprovelo u dijelu omladinske politike Janović je istakao otvaranje Regionalne kancelarije za mlade (lokalne kancelarije u Podgorici) koja je rezultat Berlinskog procesa

Ministar sporta i mladih Nikola Janović ugostio je na radnom doručku ambasadore zemalja EU i predstavnike međunarodnih organizacija (OEBS-a i UNICEF-a). Cilj okupljanja predstavnika ambasada EU i međunarodnih organizacija bio je upoznavanje sa politikama u oblasti sporta i mladih.

Foto: Gov.me

Ministar je tokom prezentovanja djelatnosti i aktivnosti Ministarstva na čijem je čelu iznio najznačajnije rezultate iz oblasti sportske i omladinske politike.

Kao najvažnije aktivnosti koje je Ministarstvo sporta i mladih sprovelo u dijelu omladinske politike Janović je istakao otvaranje Regionalne kancelarije za mlade (lokalne kancelarije u Podgorici) koja je rezultat Berlinskog procesa. Prema njegovim riječima, Crna Gora aktivno i odgovorno ispunjava obaveze i doprinosi funkcionisanju ovog regionalnog programa.

Ministar je osim RYCO-a naglasio važnost novog normativnog okvira- usvajanje novog Zakona o mladima, koji je stupio na snagu u maju ove godine; kao i Program koji će dodatno prepoznati i odgovoriti na potrebe mladih u Crnoj Gori. Uspostavljanje mreže omladinskih servisa na cijeloj teritoriji Crne Gore takođe doprinosi boljem položaju mladih. U dijelu jačanja mobilnosti mladih Ministarstvo je omogućilo besplatnu upotrebu Evropske
omladinske kartice.

Kada je u pitanju oblast sporta Janović je naglasio da Ministarstvo i u ovom dijelu ima razloga da bude više nego zadovoljno. Sport je, kako ministar navodi unaprijeđen kroz nekoliko segmenata: sportsku infrastrukturu; afirmaciju sistema školskog sporta (kroz takmičenja u odbojci, košarci, rukometu i fudbalu za sve uzrasne kategorije u osnovnim školama); te regionalno najveća statusna primanja istaknutih sportista (naknade, premije,
stipendije).

Ministar je istakao da ga posebno raduje napredak mlađih selekcija gdje se tokom 2018. i 2019. bilježe odlični rezultati koji su za više od 60 odsto bolji u odnosu na period 2016. i 2017. godine. Takođe, ukazao je i na podatak da je čak šest reprezentacija u četiri kolektivna sporta izborilo učešće na svjetska i evropska takmičenja, što je ogroman uspjeh za našu zemlju.

Ambasadori su pozdravili inicijativu Ministarstva i iskazali zadovoljstvo prezentovanim rezulltatima, kao i očekivanja u pravcu nastavka saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve