Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Milačić završava sudijsku karijeru: Povlačim se jer ne dozvoljavam da me niko omalovažava

Arbitar koji je naš fudbal promovisao kroz utakmice pod okriljem FIFA, povlači se sa fudbalske scene nakon 24 godine bavljenja suđenjem, od čega 15 sezona kao sudija Prve lige Crne Gore

Jedan od najboljih crnogorskih fudbalskih sudija, Milovan Milačić, odlučio je da se prijevremeno penzioniše.

Arbitar koji je naš fudbal promovisao kroz utakmice pod okriljem FIFA, povlači se sa fudbalske scene nakon 24 godine bavljenja suđenjem, od čega 15 sezona kao sudija Prve lige Crne Gore.

Odluku je obrazložio u saopštenju, u kome je naveo da se na ovaj potez odlučio, jer je ove sezone bio u opasnosti da izgubi ”svoj integritet i čast”, koje je, kako je naveo, stekao svojim radom i znanjem svih ovih godina.

– Povlačim se jer ne dozvoljavam da me niko omalovažava, pokušava da upravlja sa mnom. Prekidam mnogo ranije nego što sam očekivao i vjerovatno u sudijski najboljim godinama. U momentu kada sam suđenjem na Euro sceni stekao dodatno povjerenje UEFA sudisjkih tijela i kada sam se i psihicki i fizički osjećao najbolje. Povlačim se jer ne želim da biram strane. Sudije ne biraju stranu! Za mene je suđenje uvijek predstavljalo čisto zadovoljstvo, jer privatno, kao otac, suprug, prijatelj i profesionalno, kao uspješan menadžer u multinacionalnoj kompaniji, sam ostvario sebe. Ako su sudije problem crnogorskog fudbala, ja kao jedan od njenih lidera ću platiti žrtvu, naveo je Milačić.

– Rastao sam uz fudbal, aktivno ga igrao, živio sa ocem fudbalskim zaljubljenikom, sa prijateljima navijačima lokalnih klubova, saigračima, sudijama, fudbalskim radnicima i entuzijastima. Posmatrao sam fudbal iz svih uglova i svo to iskustvo i znanje sam koristio na terenu. Dok sam aktivno igrao fudbal, u ranoj mladosti, shvatio sam da je sudija značajan segment utakmice, ali da je najbolje za igru da se ne ističe svojim odlukama i ponašanjem. Ne igra se fudbal zbog sudija, to je često moj otac znao da kaze.

Obezbijediti fer ambijent na terenu, sve aktere maksimalno uvažavati, a fudbalerima dati sve uslove da pokažu što znaju. Biti blizu, osjećati igru i atmosferu i biti neprimjetan. Taj pristup i način razmišljana su mi donijeli uspjeh u sudijskoj karijeri. Kao glavni sudija vodio sam dva finala Kupa Crne Gore, 190 mečeva Prve lige Crne Gore, preko 20 internacionalnih utakmica kao UEFA i FIFA sudija, bio sam akter veoma značajnih mečeva i takmičenja… , naveo je Milačić.

– Završavam karijeru bez i jedne mrlje i čiste savjesti. Tokom cijelog njenog trajanja, mogu se sjetiti tek nekoliko neprijatnih situacija u kojima sam se našao. U svim gradovima u Crnoj Gori, u svim klubovima, imam prijatelje i ljude koje poštujem i koji mene poštuju. Takođe, ljude iz medija, novinare, delegate, kontrolore i ostale zvaničnike. Bez razlike da li su iz Pljevalja, Kotora, Podgorice ili Nikšića… Svi su oni svjedoci ovih mojih riječi.

Izbori za predsjednika FSCG donijeli su krajnje nesportsku energiju i na terenu i van njega. Odjednom se sudija našao u centru tog političkog cirkusa i ako nije želio tu ulogu. Fudbalski savez kaznama, a klubovi javnim saopštenjima su vodili svoje borbe, preko sudija. Preko sudija koje su najčistije tkivo crnogorskog fudbala, nezavisni, posvećeni i pošteni. Sudije koje su održale samostalnost i nepristrasnost i veoma kvalitetno i bez dileme pošteno, sudile ovu ligu od samog njenog osnivanja.

Dok predsjednik nije imao opoziciju, izrazite favorite ili neprijatelje među klubovima, sve su se sudijske greške tretirale isto, reakcije klubova na njih su bile sportske a kazne sudijama očekivane.

Skoro cijela fudbalska Evropa korisiti VAR tehnologiju a kod nas se, osim jednog TV duela po kolu, utakmice snimaju sa jednom kamerom. Kasnije ti veoma nejasni snimci se koriste kao dokaz sudijskih grešaka i ostavljavljaju prostor za pristrasnost i subjektivno odlučivanje. Drakonske kazne prema najboljim sudijma, selektivno izricane u cilju da svi stanemo na stranu aktuelne fudbalske vlasti u Crnoj Gori. Ali ponavljam, sudije nemaju stranu, nepristrasnost je prvi i kljucni uslov u ovom poslu.

Stručne Komisije i Odbori u FSCG su obesmišljeni i njihovo drugačije mišljenje, ako uopšte i postoji, se nikad ne čuje. U momentu kada sa naš fudbal nalazi na samom dnu evropske ljestvice, detektovati sudije kao najveći problem, najviše govori o ljudima koji vode naš fudbal, istakao je Milačić.

On je naglasio da ne zamrzava svoj status već da konačno stavlja tačku na aktivno bavljenjem suđenjem.

– U ovom pismu nema politike ovo je samo moja misao i moja odluka. Fudbalski ambijent kakav je sada i ovakva fudbalska organizacija nije mjesto gdje želim da radim i boravim. Žao mi je sto Savez nije sačuvao svoje sudije i što im nije dozvolio da rade svoj posao kao i svih ovih godina. Žao mi je sto javnost nema priliku i želju da razumije sudije i kompleksnost njihovog posla. Mnogo toga mi je žao a tiče se crnogorskog fudbala…

Mojim kolegama zelim svu sreću u daljim karijerama, znam da im nece biti lako, saopštio je Milačić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve