Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Mijović o situaciji u ABA ligi: Ako se nastavi, svi će biti u istom problemu

Petar Mijović sa svojim izabranicima radi u odvojenim grupama od po šest igrača, međutim, u ovom trenutku niko od njih ne zna za šta se priprema. Sve je u magli, a odluku o nastavku sezone u ABA ligi ćemo svi sačekati do kraja mjeseca

Nakon skoro dva mjeseca neplanirane pauze zbog pandemije korona virusa košarkaši Budućnost Volija vratili su se treninzima.

Mijović, Foto: KK Budućnost

Petar Mijović sa svojim izabranicima radi u odvojenim grupama od po šest igrača, međutim, u ovom trenutku niko od njih ne zna za šta se priprema. Sve je u magli, a odluku o nastavku sezone u ABA ligi ćemo svi sačekati do kraja mjeseca.

Na Skupštini je donijet jedan jedini zaključak – odlučiti nakon što Evroliga donese zaključak. U međuvremenu “plavi” će razmišljati u pravcu da će se sve nastaviti i da će se boriti za novu titulu prvaka regionalnog takmičenja.

Mladi stručnjak je na prvom treningu u Donjoj Gorici imao crnogorske košarkaše i Martinša Mejersa koji je ostao u Podgorici. Košarkaši su trenirali u kućnim uslovima koliko su mogli, ali je ovo sada sve potpuno drugačije.

“Jako je teško i specifično, jer smo ušli u treninge nakon duge, neplanirane pauze. Nismo kompletni, a do 24. maja nemamo jasno precizirani datum nastavka takmičenja. Međutim, ovaj period ćemo iskoristiti da nam bude priprema za pravi pripremni period ukoliko se nastavi sezone. Obazrivi smo, plan nam je da do tada treninzi budu u laganijem ritmu i da se napravi baza za eventualne pripreme”, rekao nam je Mijović na početku razgovora.

ABA liga je suspendovana 12. marta. Bio je to period kada je crnogorski šampion počeo pripreme za polufinale plej-of, ali je onda sve stalo. Od tada, postoje samo nagađanja kako i šta dalje.

“Sigurno da je situacija dosta kompleksna. Jednostavno, ovo se nikada ranije nije desilo, što znači da niko nije imao iskustva, pogotovo ljudi koji rukovode takmičenjima. Različiti su interesi, finansije imaju veliki uticaj”, ističe Mijović.

Čelnici Evrolige su uporni u namjeri da se sezona završi po planu i rasporedu. A, mladi stručnjak je podvukao paralelu između najjačeg evropskog i regionalnog akmičenja.

“Nije ista situacija. U ABA ligi je ostalo da se odigra plejof ili fajnal-for u zavisnosti od odluke. Lakše je organizovati, nego veliki broj utakmica koji je ostao u Evroligi. Mislim da koliko se vodi računa o finansijama, toliko je značajno da se vodi računa o zdravlju samih aktera. Mnogo je lakše organizovati takmičenje u regionu”, nema dilemu naš sagovornik.

Džastin Kobs, Hasan Martin, Skot Bamford i Šon Kilpatrik su se zbog cijele situacije 20. marta vratili u domovinu. Mijović je u svakodnevnoj komunikaciji sa njima i motivisani su da se vrate ukoliko bude nastavka sezone. Međutim, pitanje je da li je uopšte izvodljivo organizovati povratak s obzirom na zatvorene granice.

“Mnogo je komplikovano. Ali, to ne bi bio slučaj samo sa jednom ekipom, već sa svima. Neki od naših igrača su u gradovima koji su žarište, neki u onim koji imaju manje slučajeva. Motivisani su da se pojave i odigraju, ali dosta toga zavisi od 24. maja. Konkretan odgovor imaćemo tada, ali iz komunikacije sa njima bez problema bi ih imali na raspolaganju, otkrio je Mijović.

Stavovi klubova koji će učestvovati u plej-ofu ili fajnal-foru su poznati. Svi žele da se igra, ali…

“Nisam razgovarao sa ostalim trenerima, ali ne treba biti previše pametan da se zaključi da će sve to teško ličiti na momenat prije zaustavljanja lige. Imaćemo mnogo kraći period za dostizanje optimalne forme, a sve što se dešavalo tokom sezone ne mora da bude reper za ono što bi se desilo da se nastavi. Mi koji smo jurili pozicije jedan i dva u uslovima igranja fajnal-fora tu pozicij u ne bi mogli da računamo kao prednost. Svi timovi će biti u istom problemu način priprema, način povratka Amerikanaca. Svako ko se imalo bavio sportom zna da će to biti jako teško, zaključio je Petar Mijović.

Sve oko ove sezone je u magli, ali u redovima svih klubova postoje razmišljanja o narednoj. Mornar već sada ima skoro sklopljen roster, dok u crnogorskom šampionu ima razgovora i o tome.

“Unutar kluba na sastancima, analizama razmišljamo i u tom pravcu. Međutim, sve je neizvjesno. Pitanje je kad i kako će početi sljedeća sezona. U ovom momentu nije rano za rad na svim tim važnim stvarima vezano za formiranje tima, ali za konkretne odluke mislim da treba sačekati da se sve ovo završi i da dobijemo smjernice za sve što će se dešavati”, istakao je Mijović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve