Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Mijović jasan: Top 16 imperativ

Pored španske Unikahe iz Malage, za koju se od ranije znalo da će biti rival ,,plavih“ u grupnoj fazi, rivali u grupi B su i izraelski Makabi Rišon, italijanska Breša, njemački Ulm i francuski Bulonj Metropolitan

Budućnost je imala povoljan žrijeb za grupnu fazu Evrokupa – izbjegla je favorita takmičenja iz četvrtog šešira, bolonjski Virtus. Zadovoljstvo ishodom žrijeba u Barseloni istakao je i strateg ,,plavih“ Petar Mijović.

Mijović, Foto: KK Budućnost

Pored španske Unikahe iz Malage, za koju se od ranije znalo da će biti rival ,,plavih“ u grupnoj fazi, rivali u grupi B su i izraelski Makabi Rišon, italijanska Breša, njemački Ulm i francuski Bulonj Metropolitan.

U Top 16 fazu plasiraće se četiri od šest ekipa iz grupe nakon deset kola – a naš najveći klub ima realnu šansu da u ovoj konkurenciji izbori narednu fazu evropskog takmičenja. U sezoni 2017-18 ,,plavi“ su igrali u Top 16 Evrokupa, a odatle izborili nastup u četvrtfinalu. U sezoni za nama, Budućnost u Evrokupu je završila nastup u grupnoj fazi.

“Sigurno da možemo biti zadovoljni i optimistični ovom grupom. Kada završimo sklapanje sastava za narednu sezonu, vjerujemo da možemo biti konkurentni u našem osnovnom cilju u Evrokupu, a to je prolaz u Top 16 fazu, što se nameće nakon lošijeg prošlogodišnjeg nastupa”, rekao je Petar Mijović, strateg ,,plavih“.

Unikaha će svakako biti favorit grup B – prošle sezone igrala je finale španskog Kupa kralja, a na završnom turniru španske ACB lige u Valensiji prošlog mjeseca, u grupi je završila treća. Klub je zadržao okosnicu jakog sastava iz sezone za nama.

“Unikaha je glavni favorit, a slijede ekipe koje su dosta izjednačene i svako će tražiti šansu za prolaz u drugi krug. Za konkretniju analizu mislim da je potrebno sačekati da se sastavi svih učesnika oforme. Tek tada govorićemo o konkretnijim analizama ekipa. Loših ekipa u Evrokupu nema, svaka je u sezonama iza nas pokazala da se radi o ozbiljnim timovima i organizacijama”, dodao je Mijović.

Makabi Rišon je aktuelni vicešampion Izraela (šampion iz 2016. godine) i finalista Kupa Izraela, te osvajač Liga kupa Izraela. U klubu igraju poznati američki košarkaši – krilni centri Deril Monro i Džejms Keli, bekovi Aleks Hemilton i D’Anđelo Herison.

“Breša je ekipa koja je bila bolje plasirana u Seriji A od evroligaša Armani Milana. Ulm je polufinalista Bundeslige, to su ekipe koje garantuju ozbiljnu borbu. Sa svim tim ekipama, uključujući Bulonj i Makabi Rišon, neće biti lako. Ali grupa je takva da nam daje prostor za optimizam, i takva da moramo biti u svakoj od deset mečeva grupne faze na maksimumu”, zaključio je Mijović.

Breša je osnovana 2009. godine, poznati italijanski plejmejker Luka Vitali, američki bek Tajler Kalinoski, krilo Dru Kroford i centar Tajler Kejn, te kanadski plejmejker Keni Čeri su glavne opcije. U Evrokupu igra u posljednje dvije sezone.

Ulm je osnovan 2001, američki bekovi Tajler Harvi i Arči Gudvin, te krilni centar Derek Vilis su poznata imena iz sezone za nama. Ekipu sa klupe predvodi slavni Slovenac Jaka Lakovič.

Bulonj Metropolitan je takođe mlad klub, osnovan 2007. godine. Tim iz predgrađa Pariza osvojio je Kup Francuske 2013. godine, nekoliko godina je redovan u Evrokupu. Bekovi Brajante Veber, Džamel Artis i Rob Grej su poznata imena u timu – a na klupi je, kao u Ulmu, poznati Slovenac Jure Zdovc.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve