Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mega finale: Prvi udarac može biti najvažniji

Podgoričani su u sezoni 2017/18. napravili brejk u prvom meču u Beogradu, a onda su, nakon što je Zvezda slavila u drugom, posao završili u ''Morači'', sa dvije pobjede i proslavili prvu i do sada jedinu titulu

Dosadašnja istorija (istina kratka) duela u finalu plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Budućnost Volija, govori da pobjednik prvog meča u seriji na kraju osvaja titulu.

Podgoričani su u sezoni 2017/18. napravili brejk u prvom meču u Beogradu, a onda su, nakon što je Zvezda slavila u drugom, posao završili u ”Morači”, sa dvije pobjede i proslavili prvu i do sada jedinu titulu.

Prije dvije sezone, u finalu na koje je pala velika mrlja zbog svih dešavanja oko terena i na tribinama u Beogradu, ali i Podgorici (trećem meču), Crvena zvezda je dobila prvu utakmicu, onda i drugu, Budućnost je odbranila teren u dva meča kod kuće, ali su ”crveno-bijeli” ubjedljivo dobili majstoricu (u, maltene, neregularnim uslovima za igru) i osvojili trofej.

Makar iz tog razloga, večerašnji duel u dvorani ”Aleksandar Nikolić” (18.30 sati) mogao bi da ima veći značaj od jednog trijumfa na startu serije, koja se igra do tri pobjede. Pobjeda na startu donosi, bez dileme, i psihološku prednost.

Svjesni su toga košarkaši Budućnosti, koji su ove sezone već jednom savladali Crvenu zvezdu u Beogradu sa 67:65.

Od tada se mnogo toga promijenilo, Dejan Milojević je na klupi Podgoričana zamijenio Petra Mijovića, dok je Dejan Radonjić preuzeo mjesto Saše Obradovića.

U Zvezdi više nema ni nekoliko Amerikanaca s početka sezone…

– Očekujem da će oni igrati s više energije nego tada. Promijenili su trenera, ušli su u ritam, sada su opasni. Naravno, igrali su u jakom ritmu, evroligaškom, kojem ćemo morati potpuno da odgovorimo. I da uradimo ono što treba da uradimo, ističe Melvin Edžim, koji je u Beogradu upisao 10 poena, uz slabe procente šuta iz igre (9-3).

Utakmicu po utakmicu

Drugom pobjedom u međusobnim duelima i to ubjedljivom u ”Morači” sa (83:63), Budućnost je u jednom trenutku preuzela prvo mjesto na tabeli, i držala ga do pretposljednjeg kola.

Međutim, poraz u Baru od Mornara ”spustio” je Budućnost na drugo mjesto, pa je Crvena Zvezda obezbijedila prvu startnu poziciju za plejof, i treći put u isto toliko finala protiv Budućnosti.

– Očekujem da u Beogradu odigramo našu najbolju utakmicu. Prije početka sezone smo zacrtali cilj da osvojimo titulu i sebe smo doveli u savršen položaj da to i uradimo. Idemo utakmicu po utakmicu i pokušaćemo da slavimo u prvom meču, kaže Vili Rid.

Američki centar je jedan od najdominatnijih u ligi, u obje faze igre, a u drugom meču polufinala sa Mornarom je, kako je kazao Milojević, bio presudan u defanzivi. Od njegovog učinka će dosta zavisiti rezultat Budućnosti u finalnoj seriji sa Zvezdom.

– Znamo naš cilj, a Zvezda je vrhunska ekipa u ovoj ligi. Sada je plej-of, nijedan meč iz regularnog dijela sezone ne znači ništa. Samo je bitno da pobjeđujemo u utakmicama koje su pred nama, dodaje Rid.

Budućnost veliku nadu polaže na odbranu, ali isto tako i Zvezda, koja je imala najbolju defanzivu u ligaškom dijelu.

– Mislim da je važno da mi igramo našu igru. Mi smo takva ekipa, i ako budemo igrali na taj način, kako smo sa njima već igrali ove sezone i ostalih najboljih ekipa u ABA ligi, mislim da će sve biti u redu, zaključio je Vili Rid, čiji je prosjek u ABA ligi 8,6 poena, 5,9 skokova i 1,3 blokade.

Velike šanse za titulu

– U finalu su dvije najbolje ekipe, pokazao je to dosadašnji tok sezone. Budućnost osjeća i vjeruje da može da vrati trofej u Podgoricu. – Igramo da osvojimo titulu. Uradili smo veliki posao do sada, ali imamo velike šanse i da osvojimo trofej, dodaje Melvin Edžim, koji ove sezone prosječno bilježi 11 poena, 4,8 skokova i 1,2 asistencije po meču.

– Cilj je da budem konstantan, takav sam tokom cijele karijere, zavisno od pozicije, tri, četiri ili pet. Ulažem mnogo napora na treningu, jednostavno trud mora da se isplati. I treba nastaviti na taj način, ističe 30-godišnji Kanađanin.

Budućnost je imala više vremena za odmor, jer je u dva meča završila posao protiv opasnog Mornara, dok je Crvena zvezda bila primorana da igra majstoricu sa Igokeom.

– Mornar je odličan tim. Imaju mnogo dobrih igrača, daju mnogo koševa. Znali smo tačno šta treba da uradimo da ih zaustavimo.

Edžim ima iskustva osvajanja titula, sa Venecijom je 2017. godine iznenadio u Italiji, u finalu je njegov tim slavio protiv Trenta, u sezoni u kojoj je prosječno bilježio 11 poena po meču.

– Iskustvo osvajanja trofeja može da pomogne u ovakvim situacijama, gdje je svaki meč pun nerava. Međutim, moramo napraviti taj prvi korak, zaključio je Edžim.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve