Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Meč odluke: Letonci s pet evroligaša stižu u Podgoricu

Letonci su riješeni da pobijede sa makar devet poena prednosti, što im garantuje odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Reprezentacija Letonije danas sa pet evroligaskih igrača stiže u Podgoricu na odlučujući meč kvalifikacija za Mundobasket, koji će se sjutra odigrati u “Morači”.

Foto: Cdm.me

Letonci su riješeni da pobijede sa makar devet poena prednosti, što im garantuje odlazak na Svjetsko prvenstvo. Aduti će im biti zvijezde Evrolige koje nijesu igale u prethodnim kvalifikacionim mečevima.

To su plejmejker Janis Strelnieks i krilo Janis Tima iz Olimpijakosa, bek Dairis Bertans iz Armani Milana, krilni centar Rolands Smits iz Barselone i krilo Zanis Peiners iz Darušafake.

Ukupno 14 igrača Letonije stiže u Podgoricu. Među njima su i kapiten, iskusni bek Janis Blums iz ruskog Perma, plejmejker Aigars Skele iz francuskog Antiba. Čini se da je selekcija selektora Arnisa Vecvargasa najtanja na poziciji centra tu su aduti samo Ronalds Zakis iz domaćeg Ventspilsa i Martinš Mejers iz ruskog Jeniseja.

“Peiners iz Darušafake će nam se pridružiti tek u nedjelju u Podgorici. Ostali evroligaški igrači sa nama su od petka, ali nijesu mogli igrati protiv Španije, objasnio je selektor Vecvagars.

Ovi igrači dugo nijesu zajedno igrali, ali imaju bogato iskustvo sa velikih takmičenja u prošlosti. Petorica evroligaških prvotimaca koji stižu u Podgoricu igrali su protiv Crne Gore u osmini finala Eurobasketa 2017. godine. Bertans je tada igrao za Darušafaku, Tima u ruskom Zenitu, Peiners za grčki PAOK, Strelnieks za njemački Bamberg a Smits za špansku Fuenlabradu…

“Moji igrači se sjajno poznaju i znaju ša kakvim zalaganjem moraju igrati protiv Crne Gore. Idemo u Podgoricu znajući da imamo šansu”, rekao je Vecvagars.

U odnosu na taj sastav Letonija ne računa prije svega na NBA zvijezde Porcingisa i Davisa Bertansa. Faliće joj ta ekstra-klasa pojedinca koji sam rješava meč.

“Bitno je da se što prije zaboravi poraz od Španije. Neki igrači bili su umorni, nedovoljno iskusni. Oni koji stižu u Podgoricu biće spremni za borbu”, rekao je Vecvagars.

Letonija je juče trenirala u Rigi, a danas sa 14 igrača i 12 članova stručnog štaba stiže u Podgoricu.

Ni Letonija, kao ni Crna Gora, do sada nije nastupala na Svjetskom prvenstvu, kao ni na Olimpijskim igrama.

Ipak, radi se o zemlji bogate košarkaške tradicije. Letonci su bili prvaci Evrope 1935. i drugi 1939. godine. Nakon nezavisnosti 1991. godine, najbolji plasman bilo je peto mjesto na Eurobasketu 2017. godine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve