Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Meč koji je promijenio svijet: Tri decenije od incidenata na Maksimiru

Ulične tuče navijačkih grupa bile su samo uvertira za mnogo žešći sukob na stadionu, koji su u direktnom televizijskom prenosu mogli da prate gledaoci širom zemlje. Zvezdini navijači, smješteni na južnoj tribini stadiona u Maksimiru, nakon verbalnih sukoba i nacionalističkih prozivki, probili su ogradu u želji da se obračunaju sa publikom na istočnoj tribini

Danas se navršava 30 godina od utakmice između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde i incidenta koji je simbolički označio početka raspada bivše Jugoslavije.

Maksimir 1990, Foto: Mondo.rs

Ispostavilo se, međutim, da su tenzije koje su na nacionalnoj i vjerskoj osnovi ubrzano rasle u čitavoj zemlji, žestoka polarizacija jugoslovenskog društva i prekomjerna politizacija sporta, akterima bili važniji od sportskih motiva.

Ulične tuče navijačkih grupa bile su samo uvertira za mnogo žešći sukob na stadionu, koji su u direktnom televizijskom prenosu mogli da prate gledaoci širom zemlje.

Zvezdini navijači, smješteni na južnoj tribini stadiona u Maksimiru, nakon verbalnih sukoba i nacionalističkih prozivki, probili su ogradu u želji da se obračunaju sa publikom na istočnoj tribini.

Uslijedio je zatim stampedo najvatrenijih navijača Dinama, “Bed blu bojsa”, koji su sa sjeverne tribine provalili na teren. Uvidjevši da su se stvari otele kontroli, reagovala je policija koja je počela da tuče izgrednike.

Narednog dana je objavljen konačni bilans nereda – 193 povrijeđena (od čega čak 117 policajaca), 20 krivičnih i 60 prekršajnih prijava.

Najupečatljivija slika koja je tog dana poslata iz Zagreba širom svijeta bio je nasrtaj kapitena Dinama Zvonimira Bobana, koji se zaletio i šutnuo policajca Refika Ahmetovića na sredini terena.

Mnogi akteri tek kasnije su shvatili pozadinu incidenta koji je samo “dolio ulje na vatru” u ionako vrlo zapaljivoj atmosferi u državi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve