Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Matković vjeruje u ajkule: Uskoro ćemo se ponovo boriti za medalje na velikim takmičenjima

Evropski gigant Barseloneta je ranije dogovorio dolazak bivšeg igrača Primorca, o kojem se doskoro pričalo kao o velikom talentu. Matković je prešao tu granicu i o njemu se sada govori kao o vaterpolisti koji pravi razliku u bazenu

Barseloneta je tek juče ozvaničila saradnju sa Dušanom Matkovićem, crnogorskim vaterpolo reprezentativcem.

Evropski gigant je ranije dogovorio dolazak bivšeg igrača Primorca, o kojem se doskoro pričalo kao o velikom talentu. Matković je prešao tu granicu i o njemu se sada govori kao o vaterpolisti koji pravi razliku u bazenu.

Imidž je izgradio u Kotoru i nastupajući za nacionalni tim.

– Barseloneta je veliki klub sa najvećim ambicijama, ne samo u domaćim okvirima već i u Ligi šampiona. Poziv od strane Barselonete sam doživio kao veliku čast i stigao je kao nagrada za sve godine rada koje sam uložio u sebe.

Volim Primorac

Matković je otišao iz Kotora u godini kada Primorac slavi vijek postojanja.

– Primorac ima posebno mjesto u srcu. Volim ga najviše na svijetu. Imao sam priliku da sa klubom proslavim vijek postojanja, a žao bi mi bilo da sam propustio spektakl kakav je bio. Poželio sam klubu sreću, da bude sa još boljim rezultatima u narednom periodu.

Kao kompletnom nacionalnom vaterpolo timu, i Matkoviću su koferi konstantno spakovani. Mjesecima je u jakom radu, prošao je sa timom Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, finalni turnir Svjetske lige, a odmorio je od turnira u Grčkoj. Naravno, predah je bio kratak zbog finiša priprema za Evropsko prvenstvo u Splitu.

,,Ajkule“ su prije ljeta prošle kroz naporan rad, bilo je razloga za slavlje, ali i za kritiku. Mladost je imala opravdanja za mnoga izdanja… Pitali smo našeg reprezentativca da li je ekipa blizu pravog ritma i koliko još fali da se ustali forma za EP.

– Potrebno je samo vremena, sve što je bitno je tu. Ekipa se slaže odlično i siguran sam da u budućnosti nećemo imati problema.

A koliko smeta osmo, šesto mjesto?

– Tvrdim da nam malo fali za velike stvari. A fali iskustva u određenim trenucima – kada vodimo sa velikom razlikom da utakmicu mirno privedemo kraju. Sve to dolazi sa utakmicama. Siguran sam, ako ne već sada na EP, za godinu, dvije bićemo ne samo konkurentni nego pretendenti za zlatne medalje.

Smjena generacije stigla je u pravi čas, mnogi mladi igrači su tu, dobijaju šansu, uče, slušaju…

Kao nikada do sada, generacijski jaz je skoro izbrisan.

– Trenutno nemamo veliki broj najiskusnijih igrača osim Petkovića, Lazovića i Čučkovića. Za sve druge igrače mogu da kažem da su generacijski blizu, sa razlikom od godinu gore ili dolje. Dobro smo se upoznali kroz mlađe kategorije i sada kroz seniorsku ekipu. Tako da ovo spajanje generacija nema prevelikih posljedica po nas.

Posljednja stanica na stajalištima bogatog ljeta biće Split. Na redu je EP, a Matković je pomalo rezervisan po pitanju velikih priča.

– Evropsko prvenstvo je jače od prvenstva svijeta. Vaterpolo je maltene skoncentrisan u Evropi. Ne volim da razmišljam o grupi, najbolje je u priču oko šampionata ulaziti polako – od dana do dana, odnosno od rivala do rivala. Nećemo se, naravno, predati, nijesmo nikada, a nadamo se lijepom i uspješnom prvenstvu.

Napad, psihologija…

Evidentno je da crnogorska vaterpolo reprezentacija ,,karte baca“ na odbranu. Teže se dolazi do golova, a realizacija sa igračem više je generacijski problem. I to je evidentirano, a dokle se odmaklo?

– Apsolutno se slažem, a to je prvenstveno posljedica naše škole gdje se pažnja posvećuje upravo odbrani, blokovima i taktičkim detaljima, a manje se vremena posvećuje napadu i nekoj individualnosti u ofanzivi. Mislim da je to definitivno segmenat koji nama u ovom trenutku nedostaje. Nedostajao je i ranijim generacijama, a bojim se da će i generacijama koje će tek da stignu. Uočili smo taj problem i stalno radimo na tome da što više poboljšamo napadački segment igre. Rezultati ne mogu brzo da dođu, ali sam optimista po tom pitanju.

Psihološi momenat je važan, zato je sve preduzeto da reprezentativci nemaju nikakvih stega i da sa manje pritiska dočekaju velike događaje. Sa timom radi i psiholog.

– Mislim da smo na najvećem nivou što se tiče psihološkog momenta i podrške. U to sam definitivno siguran. Odnos između igrača je izuzetan, a imamo podršku i od strane medicinskog tima. Razgovaramo sa psihologom i upravo se dosta pažnje posvetilo ovoj priči. Mislim da smo u ovom trenutku, zaista, na najvećem nivou ikada što se tiče psihološkog dijela priče – jasan je Matković.

Naši vaterpolisti, nakon povratka iz Grčke gdje su osvojili turnir, nastaviće sa radom u Trebinju i to sa reprezentativcima Srbije. Zajednički treninzi planirani su do 6. avgusta, a dva dana ranije i utakmica.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve