Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ljepotica na Parkenu: Osam golova, produžeci i pobjeda Španije nad Hrvatskom

Crvena furija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz večerašnjeg okršaja između Francuske i Švajcarske

Reprezentacija Španije danas je u fantastičnoj utakmici nakon produžetaka pobijedila Hrvatsku sa 5:3 i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Španci su bolje otvorili utakmicu na Parken stadionu u Kopengahenu i krenuli su dosta ofanzivno. S druge strane Hrvati su igrali dosta povučeno i čekali su šansu iz kontri.

Prvu priliku na meču vidjeli smo u 13. minuti kada je Sarabia pokušao, ali lopta je otišla pored lijeve stative Livakovića.

Samo tri minute kasnije ponovo prijete Španci. Ovaj put odličnu šansu imao je Koke koji je šutirao s vrha kaznenog prostora, ali Livaković je uspio da zaustavi njegov udarac.

I onda šok na Parkenu za Španiju u 20. minuti. Pedri je s centra vratio loptu prema golmanu Unaiju Simonu koji je napravio nevjerovatnu grešku jer nije uspio da uštopa loptu, a ona je na kraju završila u mreži za vodstvo Hrvatske od 1:0.

 

Četiri minute kasnije Hrvatska je prvi put zaprijetila kada je Vlašić dobro prošao, no na kraju je šutirao pored gola Simona.

Španci su uspjeli da se vrate u meč u samom finišu prvog poluvremena. Nakon gužve u kaznenom prostoru Hrvatske lopta se odbila do Sarabije koji ju s nekih sedam metara zakucava u mrežu Livakovića za 1:1.

U drugom poluvremenu Španija je bila dosta bolja i konkretnija. ”Crvena furija” je imala incijativu na sredini terena i uspjeli su da dođu do preokreta.

U 57. minuti danas odlični Pedri uposlio je Toresa koji s lijeve strane odlično centrira u peterac gdje je najviši bio Aspilikueta koji glavom matira golmana Hrvatske za 2:1 i veliko slavlje navijača Španije.

 

Deset minuta kasnije Hrvatska je mogla do izjednačenja. U šansi je bio Gvardiol koji je šutirao, ali ovaj put Simon je bio na visini zadatka i uspio je da spasi svoj gol.

Španci su do trećeg gola uspjeli da dođu u 77. minuti. Igrači su dobili minutu da se osvježe, a odmah nakon što je igra nastavljena Pau Tores odlično šalje dugu loptu za svog prezimenjaga Ferrana koji izlazi sam ispred Livakovića i pogađa za 3:1.

Činilo se tada da je sve gotovo u ovoj utakmici i da Španci idu dalje, ali se ”vatreni” nijesu predavali. U 85. minuti utakmice Hrvatska je smanjila na 3:2 kada je Orsić uspio da se najbolje snađe u petercu Španije i matira Simona.

U 92. minuti ludnica na Parkenu među navijačima Hrvatske. Vatreni su uspjeli da poravnaju na 3:3, a junak je bio Mario Pašalić koji sjajno pogađa i uspio je da izbori produžetke svojoj selekciji.

Na samom početku prvog produžetka Hrvatska je mogla do potpunog preokreta. Orsić je bio u šansi i odlično je šutirao, ali lopta ide malo iznad prečke gola Španije. U 96. minuti fantastičnu šansu imao je Kramarić koji je šutirao s nekoliko metara, ali Simon nevjerovatno brani i spašava svoj tim.

I kako to biva u fudbalu stigla je kazna na drugoj strani. Olmo centrira s desne strane, a loptu sjajno prima Alvaro Morata koju ju je zakucao u mrežu Hrvatske za 4:3.

 

Samo tri minute kasnije Španci dolaze do 5:3. Olmo je ponovo asistirao, a ovaj put pogodak za Crvenu furiju postigao je Ojarzabal koji je tako stavio tačku na ovu utakmicu.

Hrvatska je mogla da smanji prednost početkom drugog produžetka kada je Budimir izašao sam ispred Simona, ali šutira tik pored stative Simona. Bila je to odlična šansa da se ”vatreni” ponovo vrate u meč.

Do kraja utakmice Hrvatska nije imala snage da se još jednom vrati u meč, te su Španci slavili sa 5:3 i plasirali se u četvrtfinale.

”Crvena furija” će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz večerašnjeg okršaja između Francuske i Švajcarske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve