Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Levandovski se vraća u Minhen

Impresivno je ''nasljeđe'' koje je Poljak ostavio u srcu Bavarske, a igra sudbine, odnosno kuglice na žrijebu u Nionu, vraćaju ga na mjesto uspjeha manje od dva mjeseca nakon što ga je zamijenio Barselonom i stadionom ''Kamp nou''

Robert Levandovski je tokom osam godina u dresu Bajerna postao legenda kluba, u 375 nastupa u takmičarskim utakmicama oborio gotovo sve golgeterske rekorde u Njemačkoj, svake sezone osvajao Bundesligu, a u samo dvije nije bio najbolji strijelac prvenstva.

Osvojio je i tri nacionalna kupa, Ligu šampiona i Svjetsko klupsko prvenstvo, igrajući na ,,Alijanc areni“ dva puta je stizao do Fifinog trofeja ,,The Best“ za najboljeg fudbalera, a bio je i igrač godine u izboru Uefe…

Impresivno je ,,nasljeđe“ koje je Poljak ostavio u srcu Bavarske, a igra sudbine, odnosno kuglice na žrijebu u Nionu, vraćaju ga na mjesto uspjeha manje od dva mjeseca nakon što ga je zamijenio Barselonom i stadionom ,,Kamp nou“.

Bajern i Barsa večeras (21) igraju derbi prvog dana drugog kola Lige šampiona, sa trideset četvorogodišnjim napadačem kao zvijezdom večeri. Na debiju u LŠ u dresu Katalonaca postigao je het-trik protiv Viktorije iz Plzenja (5:1)…

“Jedva čekam da ga vidim i poželim mu sve najbolje. Bio bih srećan i da mu naši navijači prirede lijep doček. To je normalno kada neko pruži toliko nekom klubu kao što je on Bajernu. Ne znam da li je Levi njihov najopasniji fudbaler, ali siguran sam da je najveća prijetnja za gol. Ali ako ne bude dobijao lopte, biće mu teško da zatrese našu mrežu. Na tome treba da radimo”, rekao je trener Bajerna Julijan Nagelsman.

Bajern je pobijedio u četiri posljednja meča s Barselonom, od kojih su tri odigrana u minule dvije sezone. Nijesu izblijedila sjećanja na kanonadu u četvrtfinalu LŠ 2020. kada je bilo 8:2, dok je minule takmičarske godine njemački sastav u grupi rutinski dva puta slavio po 3:0.

Bila je to, međutim, mnogo slabija Barselona od sadašnje, bez ,,glave i repa“ na svim nivoima.

“Poznajemo Barsu. Tu su neka nova lica, od kojih neka imaju veoma važnu ulogu, poput Levandovskog. ,,Osvježeni“ su i biće težak rival. Prethodne utakmice s njima moraju da se zaborave. Ovo je tim pun života, s presingom koji dosta podsjeća na vrijeme kada je sadašnji trener Ćavi bio igrač. Odlično su se razvili, imaju odlične igrače kao što su Pedri i Gavi”, istakao je Nagelsman.

Bajern je odlično otvorio ,,grupu smrti“ jer je u gostima pobijedio Inter (2:0), ali u Bundesligi ne ide sve tako glatko.

Kiker je objavio da su igrači poslije remija sa Štutgartom (2:2) izrazili nezadovoljstvo Nagelsmanovim taktičkim postavkama, te da su u klubu zabrinuti zbog toga što postoji ,,krtica“ koja medijima odaje informacije iz svlačionice.

Barselona bi pobjedom mogla da poveća razdor među Bavarcima, ali važnije od toga – da se značajno približi nokaut rundi jer bi imala šest bodova.

“Bajern je ekipa u kojoj mladi igrači prave razliku. Imaju veliki potencijal, ali prije svega su jaki kao grupa”, rekao je trener Ćavi Ernandes.

“Kod nas se mnogo stvari promijenilo, posebno mentalitet. Ovo je Barselona i moraš da imaš ličnost, da izađeš na teren bez kompleksa, da tražiš i držiš loptu. Uticali su i transferi, a pobjede nam daju samopouzdanje.”

Prije nego počne meč na ,,Alijanc areni“ znaće se da li Inter može da se bori s dva velika rivala za mjesto u osmini finala.

,,Nerazuri“ poslije poraza od Bajerna moraju da pobijede Viktoriju u Plzenju. U tome neće imati pomoć povrijeđenog Romelua Lukakua.

Pritisak osjeća i Liverpul, koji je kampanju u elitnom takmičenju počeo teškim porazom od Napolija (4:1), a čeka ga meč s Ajaksom kojem je poraslo samopouzdanje nakon što je deklasirao Rendžers (4:0).

“Nijesam morao mnogo da pričam o meču s Napolijem. Igrači znaju. Sami smo sebe doveli u ovu situaciju. Imali smo nekoliko dana suočavanja s istinom. Ovo je polazna tačka da zajedno rješavamo probleme na terenu”, poručio je menadžer Jirgen Klop.

“Ne želim da dajem Ajaksu neku vrstu nagovještaja što da očekuje na ,,Enfildu“. Ne trebaju nam zvučne izjave, sve što treba da uradimo vidjeće se na terenu. Ove sezone nijesmo dosljedni u onome što radimo.”

Drugi meč grupe A odigraće se sjutra. Rendžers je u dogovoru s Uefom pomjerio duel s Napolijem za jedan dan, a kao razlozi su navedeni ograničeni policijski resursi i organizacioni izazovi povezani s obilježavanjem nacionalne žalosti zbog smrti kraljice Elizabete Druge.

Navijači Napolija neće moći da prisustvuju utakmici u Glazgovu, kao što ni pristalice škotskog kluba neće putovati u Napulj.

Veliki korak ka osmini finala mogao bi da napravi Atletiko Madrid, koji u drugom kolu grupe B gostuje Bajeru u Leverkuzenu. ,,Kolćonerosi“ su u prvom kolu u 101. minutu slavili protiv Porta (2:1) koji će večeras biti domaćin Klub Brižu.

U grupi D, Sporting i Totenhem sastaju se u duelu ekipa sa po tri boda, dok će Marsej i Ajntraht u međusobnom duelu tražiti iskupljenje za loš start u Ligi šampiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve